Adres ip sciaganie pieniedzy

• Autor wątku Autor wątku woody1991
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

woody1991

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam, firma która zna mój adres ip jest w stanie wszcząć postepowanie egzekucyjne, znając mój adres ip?

Dokonałem zakupu na portalu be2 i chcą ode mnie kasę za pozostałe 2 miesiące abonamentu, dzisiaj wysłali mi na e-maila powiadomienie, że wszczną postepowanie egzekucyjne na podstawie adresu IP mnie namierzą.

Myślę, że raczej na podstawie danych, które podałeś przy rejestracji. Adres IP może być co najwyżej daną pomocniczą, ale sam adres nie mówi jeszcze jednoznacznie kto jest stroną umowy.

Moje dane przy rejestracji, imię bo jak i nazwiska czy adresu zamieszkania nie maja.
Straszą mnie windykacja, tylko nie wiem na jakiej podstawie zdobędą, moje dane.

To raczej pytanie na forum techniczne jak, bo samo IP nie wskazuje jeszcze osoby, która zawiera umowę. Szczególnie, gdy IP jest dynamicznie nadawane to przede wszystkim trzeba by ustalać jaka sieć korzystała z danego IP w dniu X o godzinie Y.

Dane właściciela IP może uzyskać policja na wniosek prokuratury. W żadnym innym razie dostawca nie udostępni danych klienta. Chyba że zrobią zawiadomienie o oszustwie i na tej podstawie policja wdroży postępowanie i teoretycznie może wtedy uzyskać te dane, ale w takich sprawach zwykle policja nie podejmuje działań

spedytor1 napisał:
Rozumiem że opłaciłeś, a skoro tak
To po co IP. Sam dostarczyłeś bardzo dużo danych.
no raczej nie maja za duzych danych jak ich prosze o oficjalne pismo z wezwaniem do zaplaty to ta sama regulka, oplacalem za pomcoa revoluta wirtualna karta dodatkowo znaja z moich danych tylko imie.

Powrót