adres zamieszkania, konto bankowe, zatrudnienie

• Autor wątku Autor wątku karate
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karate

Użytkownik
Odpowiedzi
95
W jakiej kolejności się to załatwia? Wiem, że banki wymagają zatrudnienia i zamieszkania, rentierzy wynajmują zatrudnionym, a pracodawcy wymagają adresu.

Jak się wbić w ten zaklęty krąg ? :D

Banki wymagają potwierdzenia adresu (rachunek na dane nazwisko i adres/list przyznający benefit/prawo jazdy brytyjskie etc., pełna lista np tutaj What proof of identity/address can I provide to open my account?).
Agencje wymagają dochodów, ale prywatny landlord o to (raczej) nie pyta.
Pracodawca nie pyta o nic, poza National Insurance Number i dowodem osobistym.
Jak się wbić to zależy od konkretnej sytuacji ;) Jesteś już w UK?

Jestem jeszcze w Polsce :) Lecę pod koniec miesiąca.
Skoro jest tak, jak mówisz, wychodzi na to, że najpierw mieszkanie, potem bank, a szukanie pracy tak, żeby nie wyrobić się z tym przed znalezieniem mieszkania z adresem.

Z moich doświadczeń wynika, że najlepiej znaleźć pracę, która załatwi mieszkanie, czyli przyjechać przez polską agencję albo znaleźć pracę z zamieszkaniem. Jakbyś wynajmował pokój od prywatnego landlorda to od razu czy dopisze Cię do rachunków (mnie mój nie dopisał, i wypłatę odebrałam po 2 miesiącach pracy w UK, dopiero jak wynajęliśmy dom).
Jak Ci się uda od razu po przyjeździe wynająć mieszkanie gdzie będziesz miał rachunki na siebie, to by było najlepiej. Pracę możesz już 1 dnia podjąć, i powiedzieć że doniesiesz NIN.

Jeśli chodzi o mieszkanie przez agencję, słyszałem dużo ostrzeżeń, że agencje zdzierają, mieszkania są w podłym stanie. Jak widać, zdania są podzielone.

Dzięki za info nt. doniesienia nin.

Powrót