Adwokat na apelacji od warunkowego zawieszenia kary?

• Autor wątku Autor wątku niegrzeczny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niegrzeczny

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Witam. Niedawno brat miał wystąpienie zakładu karnego o warunkowe zawieszenie reszty kary. Nie pisał sam lecz zakład mu wystąpił. Sędzia jednak nie udzielił warunkowego. Zakład ma w takiej sytuacji obowiązek odwołać się od tej decyzji co uczynił. Niebawem sąd w Krakowie będzie rozpatrywał apelacje.
Moje pytanie - czy warto brać adwokata na apelacje? Czy adwokat ma w ogóle jakiekolwiek pole do działania w takim przypadku?
Brat ma wzorowe zachowanie i osiągnął w zk już wszystko co było możliwe.

Z usług adwokata warto skorzystać, jednak w tej sytuacji jakiego pola do działania byś oczekiwał? Że przedstawi w innym świetle zarówno sam czyn za który skazany znalazł się w ZK? Przeprowadzi analizę jego resocjalizacji i będzie dowodził, że nie wróci do popełniania przestępstw?

Powody odrzucenia wniosku skazany zna więc powinien do nich dostosować swoje działanie.

Jak wyżej - adwokat na obecnym etapie ma niewielkie pole do popisu. Ewentualnie ze względu na doświadczenie i umiejętności oratorskie, które miałyby przekonać Sąd. Jednakże z doświadczenia wiem, że w Penitencjarnym krakowskim szanse na powodzenie są niewielkie, zazwyczaj wszystko przyklepują.

RE: Adwokat na apelacji od warunkowego zawieszenia kary? Krk

Rzecz w tym, iż brat faktycznie zasluguje na otrzymanie warunkowego gdyż jego zachowanie w zk jest wzorowe i osiągnął już wszystko co mógł a do tego zostalo mu tylko 8 miesięcy z 4 lat wyroku. Sędzia nie dał warunkowego bo zdenerwował się z powodu bałaganu w papierach / pomyłka w opinii, która została wyprostowana w wysłanej apelacji. Myślałem o adwokacie tylko po to aby oni w sądzie rzetelnie rozpatrzyli apelacje a nie przyklepali z automatu obecną decyzję. Podobno apelacja w Krk rzetelniej rozpatruje warunkowe niż sąd w Tarnowie. Pytanie tylko czy obecność adwokata ich tam tylko nie zirytuje i czy może tam wykonać jakąś pożyteczną robote np. przekona sąd, że brat zasługuje na otrzymanie warunkowego.

Powrót