adwokat z urzędu

• Autor wątku Autor wątku kara_084
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kara_084

Użytkownik
Odpowiedzi
110
witam mam wyznaczonego w sprawie karnej obrońcę z urzędu który mnie reprezentuje , ale do innej sprawy karnej w której jestem oskarżycielem prywatnym oskarżeni wnieśli wniosek o obrońcę i dostali również tego samego adwokata. Moje pytanie:
1) Czy ten sam adwokat może występować w jednej sprawie ze mną a w drugiej przeciwko mnie?
2) czy można coś z tym zrobić ?

Nie powinno tak być z powodu konfliktu interesów. Można złożyć wniosek o zmianę obrońcy (pełnomocnika) z urzędu.

Kadi a czy ja mogę wystąpić jako oskarżyciel prywatny z takim wnioskiem by oskarżonym znienili adwokata z urzędu ponieważ ten pan mnie reprezentuje w dwóch innych sprawch też przeciwko tym osobom i obawaim się o konflikt interesów.

Wg k.p.k. wniosek taki może złożyć oskarżony lub jego obrońca, więc raczej musiałby go złożyć obrońca (Twój pełnomocnik) a nie Ty.

dobra , dzieki za odpowiedź

Witam..bliska mi osoba została oskarżona z art62ust2 Posiada adwokata z wyboru,lecz mimo że przeciwko oskarżonemu nie ma żadnych dowodów na udział w ty przestępstwie, jedynie zeznanie świadka,który jest recydywistą..adwokat nic nie robi . Świadek podczas przesłuchania przez policję obciążył oskarżonego po czym na rozprawie sądowej wszystko odwołał,lecz zdaniem sądu liczyć się będą jego pierwsze zeznania.Moim zdaniem nie jest wiarygodnym świadkiem dlatego tez adwokat powinien podważyć jego wiarygodność. Czy jest możliwość w tym przypadku zmiany na adwokata z urzędu lub czy może bronić dodatkowo drugi obrońca z urzędu?

To ma w końcu adwokata z wyboru czy z urzędu?

ma adwokata z wyboru,ktory dosłownie nic nie robi,dlatego pytam czy jest możliwość zrezygnowania z niego i wzięcie obrońcy z urzędu,lub wziąć dodatkowo z urzędu. Czy może być dwóch obrońców?

Może być dwóch. Skoro go stać na adwokata z wyboru to nie dostanie adwokata z urzędu.

Powrót