Adwokat z urzędu

• Autor wątku Autor wątku amelka1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amelka1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam!Niedawno wniosłam do Sądu sprawę o pozbawienie praw rodzicielskich ojca mojego dziecka oraz o podwyższenie alimentów.Chciałabym się dowiedzieć,czy mogę prosić Sąd o adwokata z urzędu który wystąpiłby jako mój pełnomocnik.Z uwagi na to ,iż jestem w trzecim miesiącu ciąży,nie chciałabym przeżywać stresu związanego z tą sprawą i wolałabym uniknąć obecności na sprawie tylko z powodu obecności eks.Dodam iż mój były mąż jest osobą bardzo nadpobudliwą(już zdążył mi grozić telefonicznie nakazując wycofanie pozwu)oraz nie widział się z dzieckiem od lat...14stu.Z góry dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam!

[cytat:19qv0zd9]Chciałabym się dowiedzieć,czy mogę prosić Sąd o adwokata z urzędu który wystąpiłby jako mój pełnomocnik.[/cytat:19qv0zd9]
Możesz :)
Cytat:

Art. 117
§ 1. § 1. Strona ma prawo zgłosić, na piśmie lub ustnie do protokołu, wniosek o ustanowienie dla niej adwokata lub radcy prawnego.
§ 2. Wniosek, o którym mowa w § 1, strona zgłasza w sądzie, w którym sprawa ma być wytoczona lub już się toczy. Strona, która nie ma miejsca zamieszkania w siedzibie tego sądu, może zgłosić wniosek w sądzie rejonowym właściwym ze względu na miejsce swego zamieszkania, który niezwłocznie przesyła ten wniosek sądowi właściwemu.
§ 3. Wniosek o ustanowienie adwokata lub radcy prawnego, zgłoszony po raz pierwszy w postępowaniu apelacyjnym lub kasacyjnym, sąd może przekazać do rozpoznania sądowi pierwszej instancji.
§ 4. Sąd uwzględni wniosek, jeżeli udział adwokata lub radcy prawnego w sprawie uzna za potrzebny
§ 5. O wyznaczenie adwokata lub radcy prawnego sąd zwraca się do właściwej okręgowej rady adwokackiej lub rady okręgowej izby radców prawnych. Jeżeli adwokat lub radca prawny ustanowiony w ten sposób ma podjąć czynności poza siedzibą sądu orzekającego, właściwa okręgowa rada adwokacka lub rada okręgowej izby radców prawnych, na wniosek ustanowionego adwokata lub radcy prawnego, wyznaczy w razie potrzeby adwokata lub radcę prawnego z innej miejscowości.
§ 6. Strona korzystająca z ustawowego zwolnienia od kosztów sądowych może zgłosić w trybie określonym w § 1-5 wniosek o ustanowienie dla niej adwokata lub radcy prawnego, jeżeli na podstawie oświadczenia, zawartego we wniosku, obejmującego szczegółowe dane o stanie rodzinnym, majątku, dochodach i źródłach utrzymania, wykaże, że nie może, bez uszczerbku utrzymania swojego i rodziny, ponieść kosztów wynagrodzenia adwokata lub radcy prawnego.
§ 7. Od sądu zależy uznanie oświadczenia, o którym mowa w § 6, za dostateczne do ustanowienia adwokata lub radcy prawnego..

Ostatnią edycję dokonał moderator:
[cytat="Pasqud":1cmg3yp7]Bedek masz stary kodeks.[/cytat:1cmg3yp7]
Tak - dziękuję :beer: Już poprawiłem.

Ekhem...jedynie część przepisu została zakwestionowana. Więc chyba jeszcze raz trzeba poprawić.

[cytat="Pasqud":3nm4muya] Więc chyba jeszcze raz trzeba poprawić.[/cytat:3nm4muya] :ok:
Jeszcze przydałoby się poprawić trochę naszego ukochanego Ustawodawcę :brawo:

witam, mam pewną dość nietypową sprawę. otóż jest dziecko 5-letnie i ojciec ma ograniczone prawa rodzicielskie. matka kilka dni temu popełnila samobójstwo i dziecko obecnie przebywa u dziadków od strony matki. poradźcie co mamy zrobić. czy najpierw ojciec ma wnieść wniosek do sądu o uzyskanie opieki nad dzieckiem, czy o odzyskanie praw rodzicielskich, gdzie to dziecko ma być do czasu prawnego ustalenia kto ma się nim zajmować. a może ja jako matka chrzestna powinnam starać się o prawną opiekę nad dzieckiem, pomóżcie bo my nie wiemy co robić....a dziecko cierpi....:(

Witam!
Jezeli odwołam sie do sadu okręgowego, wniosek o ustanowienie adwokata lub radcy prawnego mogę złożyć w mieście, w którym bedzie odbywała się sprawa? (Czy raczej muszę zanieść go do sądu rejonowego?)
Kolejne pytanie: wniosek ten mogę złożyć wraz z pozwem?

Powrót