Adwokatura - pro patriae ?

• Autor wątku Autor wątku Wol4nd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wol4nd

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Cześć, zawsze mnie to zastanawiało i przynajmniej wrażenie, że tak właśnie jest.

Czy adwokatura to środowiska typowo patriotyczne ?

Nie chodzi mi o opcję polityczną, ale utożsamianie z Narodem, o pamięć natury martyrologicznej, pielęgnowanie niepodległości itp.

Ostatnia edycja:
Kiedyś widziałam okładkę Palestry z grafiką przypominającą o rzezi wołyńskiej. Znam kilku adwokatów aktywnie działających w obronie "faszystów" z Marszu Niepodległości. Dlatego pytam jak to naprawdę jest ? W odróżnieniu od radców prawnych nie spotkałam żadnego. Nie wiem czy to kwestia profesji, czy przekonań, ale wydaje mi się, że adwokat=patriota brzmi dumnie, biorąc pod uwagę fakt prześladowania adwokatów przez najeźdźców w 1939 r. aktywnej obrony II RP. Wiem wiem, radców wymyśliła komuna, ale pytanie mnie niesamowicie nurtuje.

Ostatnia edycja:
Wol4nd napisał:
Znam kilku adwokatów aktywnie działających w obronie "faszystów"
Na pewno też jesteś świadom istnienia adwokatów o lewicowych poglądach, kompletnych lewaków, czy też tych tzw. "młodych, wykształconych z wielkich miast", czyli po prostu wieśniaków po drastycznym awansie społecznym. A oni patriotyzm uważają właśnie za faszyzm, ciemnogród, czy jak im tam każe "wyborcza" to nazywać.

Ostatnia edycja:
Słyszałem o jednym adwokacie, który dobrowolnie i zupełnie za darmo zaproponował oskarżonemu - niepoprawnemu politycznie i systemowo wedle twierdzeń prokuratora i służb - obronę w postępowaniu karnym. Też pomału odnoszę takie wrażenie jak Wol4nd. Bardzo dobrze, że powstał ten temat wszak dewiza Palestry to parafraza rycerskiego motta - Bóg - Honor - Ojczyzna.

Proszę nie zawężać patriotyzmu, rozumieć je szeroko. Można nie opowiadać się za żadną z opcji politycznych i być patriotą. Zresztą patriota, patriotyzm na przestrzeni wieków inaczej był postrzegany. Polacy z racji rozbiorów, nieudanych powstań, zrywów narodowych rozumieją skrajnie. Oddanie życia za ojczyznę.....
Otóż mamy 21wiek i patriotyzm to też; nie oszukiwanie fiskusa, legalizm, zasady moralne etyczne, szanowanie prawa, rzetelność w obowiązkach, promowanie naszego kraju, inne.
Natomiast poglądy mylone są z patriotyzmem. Tolerancja, otwartość, kompromis, dostrzeganie innych i ich problemów. Działanie na rzecz rozwijania się naszego kraju, cenienie kultury, tradycji, polek i polaków, to tez patriotyzm....

Nie ograniczam się do opcji politycznych, ale chodzi mi o wyrażenie "patriotyzm" tj. - z krwi i kości - umiłowanie Ojczyzny mającej swoją tradycję i kulturę. Są lewaki nawet na pierwszych stronach gazet, ale większość raczej jest Biało-Czerwona w sercu i bardzo dobrze :ok:

Ostatnia edycja:
Panie biały wilku a ja o zupie, pan o lewakach. Proszę po raz wtóry, nie dzielić polek i polaków. Myli pan poglądy i przytacza dogmat ze średniowiecza.
Palestra to ludzie o różnych poglądach, zapewniam nie manifestują ich. Starają się być bezstronni i obiektywni, skuteczni na rzecz mocodawcy. Taki zawód.

Najważniejsze jest, aby wykonując zawód pozostać przyzwoitym i wykonywać zawód na jak najwyższym poziomie prawniczym; także wtedy, jeśli zawodowo jest się uwikłanym w "parszywą" sprawę. Przed wielu, wielu laty, uczyłem się karnego prawnikowania w kancelarii, której senior swego czasu bronił pewnego delikwentna, którego nazwisko do dziś powtarzane jest w związku z pewnym "paktem", nazywanym dwoma nazwiskami, z którego pierwsze jest nazwiskiem owego klienta mojego ówczesnego seniora. Zamiast pisać pisma, szukać orzeczeń i uczyć się, wczytywałem się w notatki i korespondencję z owego procesu, i zamęczałem pytaniami starszego pana. Klient jako pierwszy ze skazanych został wkrótce po zakończeniu procesu powieszony. Najważniejsze, aby nie identyfikować się z klientem i zachować starannie dystans do jego osoby. jego działań i zaniechań. Taki dystans umożliwia zachowanie przyzwoitości i lepszy poziom pracy bardziej, aniżeli niekontrolowane poddawanie się nastrojom, które z prawnikowaniem nie mają nic wspólnego.

Ostatnia edycja:
Powrót