Aebeitlostgeld podczas ciazy.

• Autor wątku Autor wątku squall87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

squall87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Mam pytanie. Moja żona zaszła w ciążę i posiada umowę do konca sierpnia która najpewniej nie zostanie z tego powodu przedluzona. Zona pracuje przez jedna leihfirme juz 16 miesiecy. Wczesniej rowniez 8 miesiecy w innej firmie. Czy jesli umowa nie zostanie przedłużona to arbeitlost geld bedzie przysługiwał az do porodu? Wiadomo ze nie moze podjac innej pracy.

chcialem sprecyzowac. od 1 wrzesnia zona przejdzie prawdopodobnie na arbeitlostgeld. od 1 stycznia ma miec Mutterschafts Geld. Ktory z tego co wiem wynosi 13 euro za dzien co da okolo 400 euro miesięcznie. Czy Arbeitsamt wyrowna ta kwote so wysokosci zasilku?

Wnisek o bezrobotne żona może złożyć jedynie jesli jest w stanie podjąć pracę. Kiedy termin porodu? Czy teraz żona pracuje?

teraz pracuje. ma umowe do konca sierpnia. i wtedy będzie miala przepracowane w ciaglosci ponad 2 lata. termin porodu w lutym

Czyli teoretycznie od września będzie mogła podjąc inną pracę nie zagrazającą jej i dziecku. W zwiazku z tym, że umowa kończy się w sierpniu, zona powinna zgłosić się do AfA na 3 miesiące przed końcem umowy. Ale niech zrobi to jak najszybciej, informując Agencję pracy, że nie wiedziała o tym obowiązku. Obowiązkowo musi też zgłosić, że jest w ciaży. Jeśli znajdzie jakąś posade i pracodawce, który zechce ją w ciąży zatrudnić, to o.k. Ale jest to raczej wątpliwe, więc postawi jedynie wniosek o Arbeitslosengeld. Jak Wam nie będzie starczało na życie, to dodatkowo będziecie mogli złozyć w Job Center wniosek o dopłate do minimum socjalnego.

Zapomniałam jeszcze, że po porodzie powinna się zgłosić do najbliższego Elterngeldstelle i złożyć wniosek o Elterngeld. Dla nie pracujacych to 300E na miesiąc przez pierwsze 12 m-cy życia dziecka. Ewentualnie połowa tej kwoty przez okres dwa razy dłuższy. Z tym, ze Mutterschaftsgeld po porodzie jest zaliczany na poczet Elterngeld, więc przez te pierwsze 8 tygodni po porodzie nie otrzymuje się Elterngeld, a jedynie Mutterschaftsgeld.

Juz dawno zgloszone w Arbeitsamt. robimy to co 6 miesiecy bo wlasnie kazda kolejna umowa jest na 6 miesiecy i na 3 miesiace przed koncem kazdej kolejnej musimy tam chodzic. dzis pracodawca kazal dalej przychodzić do pracy wiec moze jest szansa na przedłużenie umowy. zona pracuje przy komputerze. dziekuje za odpowiedzi.

Powrót