Aegon-wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku adi2327
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
adi2327

adi2327

Użytkownik
Odpowiedzi
79
Witam. 2 lata temu pracowalem w AEGON w zwiazku z umowa agencyjna z moja firma jednoosobowa. rozwiazalem z nimi umowe pol roku temu. Po 6 miesiacach od rozwiazania umowy z nimi , wzywaja mnie do zapłaty za upadłe polisy jakis? klientów.
po
1. Rozwiazalem z nimi umowe, polisy upadły już po rozwiazaniu umowy ze mna, wiec nie moglem obslugiwac tych klientow i nie mialem wgladu do ich danych zeby powiadamiac ich o oplacaniu skladek.
2. W zalaczniku do wezwania firmy windykacyjnej podali mi jakies numery polis upadlych bez danych klientow itd. (same numery np IFU232323)
3. Z uwagi na rozwiazanie umowy i zakonczenie wspolpracy z ta firma , klienci przeszli na innego agenta, wiec czy szukaja kozła ofiarnego?

Czy ktos miał podobna sytuacje jako były Agent Ubezpieczeniowy i był u prawnika? Co mam zrobic , wzywa mnie firma EGB INVESTMENTS która wykupiła od nich dług kwota 616 zł ?:wow::wow:

Proszę wyjaśnić czy chodzi o zapłacenie składek za klienta, czy zwrot wynagrodzenia wypłaconego przez Towarzystwo akonto składek miesięcznych na zawartą umowę, a nie wpłaconych przez Klienta.

chodzi zwrot wynagrodzenia prowizyjnego dla AGENTA UBEZPIECZENIOWEGO (czyli mnie) z powodu zaprzestania opłacania składek przez klienta (JANA KOWALSKIEGO) co wiaze sie z upadkiem polisy. polisy upadły po prawie 6 miesiacach od rozwiazaniu umowy agencyjnej z moja firma jednoosobowa.

Umowa upadła, więc prowizja się nie należała (była wypłacona z góry) dlatego proszą o zwrot.

Pana odpowiedz znacząco koliduje z moim pytaniem. Czy prawnie ja mialem do konca zycia zabiegac o tego klienta skoro już nie jestem zwiazany z ta firma ani nie mam dostepu do systemu i do wgladu czy klient opłaca? Podobne pytanie jest w temacie na forum UPADŁE POLISY, ale tam chodzi o AGENTÓW Z ING

Proszę potwierdzić:

Czy podpisał Pan przed odejściem umowę, która składała się np. w dwóch ratach, tj. wpłacana 1. i 7. miesiąca? Wówczas, mógł Pan dostać prowizję już z góry za tą drugą wpłatę przez klienta, po jego pierwszej wpłacie. W tym przypadku, jeżeli umowa upadła firma może się ubiegać o zwrot prowizji, która została Panu przydzielona.

wypłacana 1 i 7 miesiaca.
- dostalem 1 czesc prowizji i oni sie prawopodobnie o to ubiegaja , polisa upadla jak juz tam nie pracowalem.
- nie dostalem 2 czesci prowizji z góry

Nic nie wykombinujesz, trzeba będzie kasę oddać.
Takie zobowiązanie masz w umowie, która podpisałeś.

Sangi napisał:
Nic nie wykombinujesz, trzeba będzie kasę oddać.
Takie zobowiązanie masz w umowie, która podpisałeś.

Znasz ta umowe skoro tak sie wypowiadasz czy to twoje widzimisie?

carthmas napisał:
A czy klient coś wpłacał?

tak z 2 skladki wplacil, a potem przestal, ale ja juz z pol roku tam nie pracowalem i dostalem tylko polowe prowizji

Klient oplacil z 2 skladki, polisa upadla jak juz nie pracowalem tam

Klientowi zadne wezwanie nie przyszło ani powiadomienie telefoniczne że nie dostali nastepnej składki itd, wiec zapomniał i polisa upadła. Jak ja pracowałem to mu przypominałem.

Powrót