Agenci ubezpieczeniowi w urzędach gmin - Na jakiej zasadzie??

• Autor wątku Autor wątku dfs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dfs

Użytkownik
Odpowiedzi
125
Witam!

Spotkałem się sytuacją w której agencji ubezpieczeniowi (działalności jawnie komercyjna) "rozsiadają się" w sposób zorganizowany i ciągły na "swoich" biurkach usytuowanych na korytarzu w budynku urzędu gminy. Dodam że na ścianie nieopodal tych biurek wiszą publikacja związane z działalnością w/w agentów.

Chciałem zapytać na jakiej zasadzie jest to możliwe prowadzenia działalności gospodarczej w budynkach administracji samorządowej (w szczególności urzędach) i czy w ogóle zgodne z prawem są takie praktyki??

Ostatnia edycja:
Są zgodne. Teoretycznie powinni nawet te biurka wynajmować od gminy (i być może to robią skoro wiszą tam różne informatory na ścianach):D.

Często w urzędach funkcjonują np. barki czy bufety, agencje/punkty kasowe banków, kioski itp zatem działalność gospodarcza prowadzona przez podmioty "prywatne" jest dopuszczalna także w urzędach.

Aha... a jak wyglądają sprawy umów z takim podmiotami i na taką działalność??

Czy to może być zwykły bezprzetargowy (o ile RG upoważni wójta) wynajem lokalu/powierzchni??

A co w sytuacji gdy ja byłbym zainteresowany podobnymi usługami w podobnym miejscu??

Może być bezprzetargowy. Proszę się udać do swojego wójta z pytaniem czy obecnym tam wynajmuje a jeśli tak to czy Panu by też wynajął coś (nie musi). Może Pan tez czytać ogłoszenia bo ogłoszenie musi być nawet jak jest bezprzetarg.

Właściwy organ sporządza i podaje do publicznej wiadomości wykaz nieruchomości przeznaczonych do sprzedaży, do oddania w użytkowanie wieczyste, użytkowanie, najem lub dzierżawę. Wykaz ten wywiesza się na okres 21 dni w siedzibie właściwego urzędu, a ponadto informację o wywieszeniu tego wykazu podaje się do publicznej wiadomości przez ogłoszenie w prasie lokalnej oraz w inny sposób zwyczajowo przyjęty w danej miejscowości, a także na stronach internetowych właściwego urzędu. (wykazu nie sporządza się gdy umowa jest zawarta na 3 miesiące lub krócej)

Powrót