Agencja Mienia Wojskowego a wymiana okien

• Autor wątku Autor wątku czolgi2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czolgi2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Jestem najemcą nie właścicielem lokalu który położony jest we wspólnocie mieszkaniowej ale wyodrębniony jako jeden z kilku lokali wynajmowanych przez Agencję Mienia Wojskowego. Jedno okno w mieszkaniu uległo rozszczelnieniu i jest nie sprawne , moje pytanie kto powinien te okno wymienić, bo nie mogę znależć odpowiednich przepisów jedne mówią że wspólnota powinna inne że właściciel a jeszcze inne że najemca.

Jeżeli przywrócenie prawidłowego działania wymaga wymiany stolarki okiennej (całej lub elementów) to właściciel (AMW). Elementem stolarki okiennej jest m. in. sama szyba (szyby). W przypadku gdy do zapewnienia prawidłowego działania okna taka wymiana nie jest konieczna to najemca (Pan).

Do wymiany jest cała szyba zespolona podwójna .Poproszę o podstawę argumentującą bo dzwoniłem do AMW to odesłali mnie z kwitkiem że to moja sprawa i sam mam to wymienić.

Czytaj art. 6a i 6b ustawy o ochronie praw lokatorów. Obowiązki najemcy i wynajmującego. Tam jest kto za co odpowiada. Otrzymałeś właściwą odpowiedź.

Powrót