Agencja Pracy-Oszust i nie wypłacone wynagrodzenie

• Autor wątku Autor wątku mozarella
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mozarella

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Dostalam oferte pracy przez polska agencja pracy w Niemczech.Bylam i pracowalam bardzo ciezko w hotelu jako kelnerka,pokojówka,pomoc w kochni po 14h dziennie.Nie wyplacono mi nadgodzin.Szef-Niemeic umywa rece,adwokaci w Polsce tez nie pomogą bo nie znają sie na prawie niemeickim.Na adwokata z Niemeic mnie nie stac,pisalam do roznych instytucji niemeickich-odrzucaja moje pisma.Minęly 3miesiace jak juz jestem w Polsce.Co mam robic,jak wywalczyc swoje ciezko zarobione nadgodziny,do kogo sie zwrócic?Do jakiej organizacji?

jak nie stac cie na niemieckiego adwokata to niestety nikt ci nie pomoze. W Polsce byloby tak samo

mozarella, czy miałaś podpisaną umowę bezpśrednio z agencją pracy w PL? Bo jeżeli tak to Ty musisz zwrócić się bezpośrednio do tej do tej agencji z wezwaniem do zapłaty za te nadgodziny. Kto Ci płacił, Szef-Niemiec czy polska agencja? Masz jakieś nie wiem np. raporty godzinowe albo jakiś dowód na te nadgodziny? Jeżeli miałaś umowę z niemieckim pracodawcą/zleceniobiorcą to niestety Ci nie pomogę.

Agencja Pracy byla tylko posrednikiem-on znalezli mi te prace i oni mnie tam wyslali.Wyslalam pismo do nich z pomoca mojego adwokata jako nakaz zaplaty,odpisali,ze oni nie byli moim pracodawca i to moj niemeicki pracodawca mial mi wyplacic pieniadze.Co mam robic?Na adwokata w Niemczech mnie nie stac.Organizacje niemeickie nie chca mi pomoc,kieruja mnie do adwokata.A ten czlowiek czyli niemeicki pracodawca dalej zatrudnia mlode dziewczyny z Europy do ciezkiej pracy w hotelu,nie wyplaca im wynagrodzenia,wyzywa,ubliza,popycha.Czy nic sie z tym nie da zrobic?

mozarella
Jeżeli on dalej zatrudnia na takich warunkach napisz list do Arbeitsamtu dla tej miejscowości
opisując swój przypadek zgłoś również do Niemieckiego urzędu celnego Zoll oni tym się zajmują podając adres otrzymasz odpowiedz. Jedynie możesz założyć mu sprawę do sądu pracy w Niemczech jest to bezpłatne

Obecnie jestem w Polsce.Tu mieszkam i pracuje(od 4ech miesiecy).Adwokatka w Niemczech za zajecie sie sprawą chce pieniadze,na poczatek 250euro.Chcialam skorzystac z tego programu prozess-kosten-hilfe ale nie wiem czy mnie to przysluguje choc mieszkam z rodzicami,pracuje na umowe-zlecenie.Jestem bezradna,wysylam pisma do wieku organizacji niemeickich jak BAUA,ZSV-odrzucaja i kieruja do adwokata.Co robic?Pracodawca nie wyplacil mi 1515euro za nadgodziny i czesci wynagrodzenia.

Według mnie, to taką najprostszą drogą do odzyskania należności z zagranicy jest zatrudnienie firmy, która się w tym specjalizuje. W Twoim przypadku są to Niemcy, więc proponowałabym Odzyskiwanie wierzytelności, długi zagraniczne mają na miejscu świetnego adwokata, który specjalizuje się w tego typu przypadkach. No i płacisz im tylko wtedy, jak rzeczywiście uda im się coś odzyskać.

Powrót