Agoda - pobrane pieniądze i brak rezerwacji

• Autor wątku Autor wątku ShilohLisa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

ShilohLisa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Dzień dobry,

Zarezerwowałam nocleg przez serwis Agoda - zdziwiło mnie, że nie dostałam maila z potwierdzeniem rezerwacji.
Zadzwoniłam do Hotelu, w którym miał być nocleg - nie otrzymali żadnej rezerwacji ani na mnie ani na męża.
Koszt został pobrany z mojego konta (płaciłam przez PayPal). Zgłosiłam roszczenie w serwisie PayPal pisząc, że nie otrzymałam maila z potwierdzeniem rezerwacji oraz załączając screena maila z hotelu z informacją, że rezerwacja na nasze nazwiska nie została dokonana.

Paypal w sporze przyznał rację serwisowi Agoda, który ponoć dostarczył ,,potwierdzenie wykonania usługi". Jednocześnie Paypal nie udostępni tego ,,potwierdzenia" ze względu na prywatność korespondencji.

Z serwisem Agoda nie da się skontaktować - jest tylko czat z botem, który wymaga numeru rezerwacji, którego to nie mamy bo nie otrzymaliśmy maila z numerem rezerwacji.
Wysłałam też maila na jakiś adres Agody znaleziony w sieci - bez odpowiedzi.

Czy Paypal może przyznać rację sprzedającemu i ukryć ,,dowody"
Czy jest jakiś sposób, żeby dochodzić swoich roszczeń?
Jakie są ewentualne dalsze kroki w takiej sytuacji?

Będę wdzięczna za pomoc

A w serwisie Agoda nie ma śladu po tej rezerwacji? Czy to aby na pewno była prawdziwa strona?

Abrakadabra3210 napisał:
A w serwisie Agoda nie ma śladu po tej rezerwacji? Czy to aby na pewno była prawdziwa strona?

Tak, to była prawdziwa strona - na koncie PayPal też widzę płatność na rzecz Agody. Dodatkowo Paypal twierdzi, że serwis Agoda dostarczył mu ,,dokumenty potwierdzające wykonanie usługi". Ale nie chcą się tymi dokumentami podzielić, bo ,,tajemnica korespondencji".

Testuję ten ich czat AI i póki co wymaga on podania adresu email z którego dokonano rezerwacji. Wydaje mi się, że można na nim wymóc kontakt z obsługą, więc tu bym próbował. Nie wiem jakie dane jeszcze będzie chciał, pewnie daty, nazwy hotelu itp., więc niekoniecznie chciałbym znać, aż takie szczegóły, dlatego proponuję wziąć do pomocy do rozmowy z tym czatem kogoś asertywnego, kto nawet po 100 razie prośby o numer rezerwacji nadal będzie prosił o rozmowę z człowiekiem. Szedłbym w tej rozmowie z botem w kierunku "nie otrzymałam numeru rezerwacji, ale posiadam numer płatności PayPal" i karmił go tym numerem.

Czy płatność PayPal została wykonana przy pomocy karty płatniczej czy ze środków na koncie? Jeśli z karty to można w banku eskalować reklamację typu chargeback.

Jeśli wszystko zawiedzie, to skargi transgraniczne przyjmuje także ECC: https://konsument.gov.pl/skarga-do-eck/
Przy czym do złożenia skragi prawdopodobnie nie wystarczy sam spór w PayPal. Trzeba najpierw złożyć reklamację do Agoda i otrzymać niesatysfakcjonującą lub brak odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
Powrót