Agresywny żołnierz pijany na przepustce.

• Autor wątku Autor wątku p_rzemo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

p_rzemo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!
Od jakiegoś czasu zmorą moich dobrych znajomych jest ich syn. Kilka mies. temu poszedł do wojska i od tego czasu co jakiś czas wychodzi na przepustki. Problem w tym, że zawsze jest pijany i po zawitaniu do domu jest bardzo agresywny. Przed poborem miał problem alkoholowy i z tego co wiem rodzice złożyli nawet wniosek z przymusowe leczenie do gminnej komisji rozwiązywania problemów alkoholowych. Jak wiadomo takie postępowanie trwa bardzo długo. Rzecz w tym, iż zachowując się agresywnie (podejrzewam, że dochodzą do tego rękoczyny z jego strony) żołnierz twierdzi, iż nie ma możliwości zatrzymania go przez policję oraz, że żandarmeria wojskowa niewiele wskóra. Niestety moi przyjaciele wierzą w to usilnie i boją się zaszkodzić reputacji ich syna w jednostce.
Jakie prawo mają w takim przypadku pokrzywdzeni, co mogą zrobić oraz jakie to będzie miało konsekwencje dla ich syna. Przede wszystkim chodzi mi o środki doraźne (tak jak np. w przypadku osób cywilnych odwiezienie na izbę wytrzeźwień przez policję).
Pod telefonem żandarmerii wojskowej albo nikt nie odpowiada, albo jest bardzo opryskliwy i żąda podania danych osobowych...

Liczę na pomoc. Z góry dziękuję.

[cytat="p_rzemo":26t4wwky] Problem w tym, że zawsze jest pijany i po zawitaniu do domu jest bardzo agresywny.[/cytat:26t4wwky] a czym ta agresja się przejawia...?

[cytat="p_rzemo":26t4wwky] żołnierz twierdzi, iż nie ma możliwości zatrzymania go przez policję oraz, że żandarmeria wojskowa niewiele wskóra.[/cytat:26t4wwky] nie jest to prawdą...

[cytat="p_rzemo":26t4wwky] Przede wszystkim chodzi mi o środki doraźne (tak jak np. w przypadku osób cywilnych odwiezienie na izbę wytrzeźwień przez policję).[/cytat:26t4wwky] jak najbardziej można stosować - tym bardziej ,że teraz wiekszość żołnierzy wychodzi na przepustki w ubraniach cywilnych i nie ma już tego ,że "szarga się mundur" na izbie wytrzeźwień... Policja może rownież sama przekać zatrzymanego żołnierza Żandarmerii ....

nie podałeś szczegółów ,więc nie wiem znamiona jakich czynów karalnych zaistniały... ale o ile jakieś zaistnialy można złożyć stosowne zawiadomienie na Policję czy Żandarmerię...

[cytat="Markiz32":30oczzon] a czym ta agresja się przejawia...?[/cytat:30oczzon]

Z tego co wiem są to wyzwiska, groźby pobicia jak i uderzenie z pięści...

Czyli w takim przypadku wystarczy telefon na policję i prośba o interwencję?

Dokumentem, którym tak młody poborowy się chwali i który rzekomo ma mu zapewnić status nietykalności jest coś w rodzaju "polecenia wyjazdu służbowego"...

Chciałbym wiedzieć na ten temat [możliwości interwencji w takich sytuacjach] jak najwięcej, ponieważ wydaje mi się, że posiadając taka wiedzę i przekazując ją będę wiedział, że zrobiłem co w mojej mocy do nich należało będzie dalsze działanie...

Pozdrawiam

[cytat="p_rzemo":1h4bhpoe] Czyli w takim przypadku wystarczy telefon na policję i prośba o interwencję? [/cytat:1h4bhpoe] tak

[cytat="p_rzemo":1h4bhpoe] Dokumentem, którym tak młody poborowy się chwali i który rzekomo ma mu zapewnić status nietykalności jest coś w rodzaju "polecenia wyjazdu służbowego"... [/cytat:1h4bhpoe] :lol: jako aktualny policjant i były oficer WP ci powiem - wyśmiej go..:) (i niech to starczy za komentarz)

Powrót