Akceptacja abonamentu za strone internetową

• Autor wątku Autor wątku fgrzadkowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fgrzadkowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Zarejestrowałem się na stronie podatkionline.pl. Nie zwróciłem uwagi, że powyżej formularza rejestracji jest zdanie:

WIEM, że cena abonamentu miesięcznego wynosi 19,80 zł + VAT za pierwszy miesiąc promocyjny oraz 69 zł + VAT za kolejne miesiące. Abonamenty miesięczne będę opłacał na podstawie faktur VAT, które będę otrzymywał pocztą w cyklu miesięcznym.

W formularzu nie było żadnego pola typu checkbox, ze akceptuje powyzsze oplaty. Pozniej w mailu zawierajacym login i haslo napisano:

Witamy w gronie użytkowników serwisu przygotowanego specjalnie dla osób rozliczających podatki w firmach www.PodatkiOnline.pl

Zapraszamy do korzystania z portalu www.PodatkiOnline.pl, który jako jedyny pomoże Ci w rozwiązywaniu problemów z rozliczaniem podatków, w każdej chwili, gdy tego potrzebujesz, dostarczając indywidualnych, fachowych porad i jednoznacznych interpretacji.

CO ZYSKASZ JAKO UŻYTKOWNIK PORTALU PODATKI ONLINE?

Od dzisiaj możesz bez żadnych ograniczeń korzystać z zasobu portalu. Dodatkowo, jako stały użytkownik portalu będziesz otrzymywać w każdą środę, bezpłatny serwis emailowy dla księgowych, dzięki któremu poznasz szybciej niż inni m.in. najnowsze regulacje prawne.

ODPOWIEDZI NA TWOJE PYTANIA

Jeżeli masz jakieś pytania związane z podatkami napisz do nas. Wystarczy kliknąć na przycisk "zadaj pytanie" i wypełnić odpowiedni formularz. Uzyskasz kompletną i rzetelną informacją, a odpowiedzi na zgłaszane problemy zamieścimy w portalu w części Pytania i odpowiedzi.

MAMY DLA CIEBIE PREZENT!

Dla osób, które zdecydowały się na subskrypcję przygotowaliśmy praktyczny prezent "Księgowanie zdarzeń gospodarczych - 30 porad ekspertów" (w wersji elektronicznej).

Kliknij na http://www.PodatkiOnline.pl/index.php?doc_id=194090, aby go ściągnąć!

ABONAMENT ZA KORZYSTANIE Z PORTALU PODATKI ONLINE

Cena abonamentu miesięcznego wynosi 19,80 zł + VAT za pierwszy miesiąc promocyjny oraz 69 zł + VAT za kolejne miesiące. Abonamenty miesięczne będziesz mógł opłacać na podstawie faktur VAT, które będziesz otrzymywał pocztą w cyklu miesięcznym.

ZAPAMIĘTAJ SWÓJ LOGIN I HASŁO!

Poniżej znajdziesz swój login i hasło, które umożliwi Ci korzystanie z zasobów portalu.

Twój login brzmi: xxxxxx
Twoje hasło brzmi: xxxxxx

Koniecznie je zapamiętaj. Będziesz musiał wpisać je w odpowiednią rubrykę, za każdym razem, gdy będziesz chciał uruchomić portal. Radzimy Ci skopiować login i hasło (nie przepisywać) i wkleić je w odpowiednią rubrykę przy logowaniu do portalu - w ten sposób unikniesz pomyłek i problemów z zalogowaniem się.

A teraz nie zwlekaj - wejdź na www.PodatkiOnline.pl i zaloguj się.
Przekonaj się sam, jak bardzo portal Podatki Online pomoże Ci w codziennej pracy.

Życzę wielu sukcesów.
Anna Wikło
wydawca portalu PODATKI ONLINE

P.S. KONTAKT DO REDAKCJI
Aby się z nami skontaktować, wyślij e-mail na adres: podatkionline@wip.pl.
W sprawach subskrypcji skontaktuj się z Centrum Obsługi Klienta: tel. (22) 518 29 29, faks (22) 518 27 50.

Zakladajac, ze jest to tylko mail informacyjny nie przeczytalem go zbyt dokladnie tylko wzialem login i haslo i zalogowalem sie do serwisu. Zalogowalem sie tylko raz od razu po rejestracji oraz miesiac pozniej celem skasowania konta.

Teraz moja watpliwosc:

Czy w powyzszej sytuacji nalezy uznac, ze zaakceptowalem te oplate pomimo braku akceptowania jej w sposob jawny (np. poprzez jakis checkbox "Tak, wyrazam zgode")? Czy nalezy uznac, ze akceptuje ww oplate domyslnie skoro wypelnilem formularz? Jest jakas szansa odwolania sie od oplat, ktore naliczono (za dwa miesiace korzystania z serwisu)?

Widziałeś co akceptujesz przy rejestracji.
Nie ma wymogu abyś musiał to jawnie zaznaczyć w sumie.

Jak w takim razie jest zdefiniowanie co jest w ramach formularza a co nie? Jesli gdzies na dole drobnych drukiem byloby napisane, ze zgadzam sie placic 1000 miesiecznie to byloby ok? Jak okresla tresc tej umowy?

Treścią umowy jest treść strony/formularza + ewentualne regulaminy załączone.

Jeśli strona by Cię wprowadzała w błąd (np. miniaturowy druczek na dole strony) to inna sprawa - można iść w stronę wady oświadczenia woli.

Ale skoro widziałeś ten zapis i mimo to go zaakceptowałeś to...

Nie, nie. Ja uznalem, ze to co jest powyzej absolutnie nie jest regulaminem i nawet tego nie czytalem. Uznalem, ze wazne jest tylko to co w formularzu. Przeczytalem to dopiero jak otrzymalem informacje o fakturze.

Czy sam fakt wyslania formularza jest juz jednoznaczne z zawarciem umowy? Ww. formularz nie sugeruje, ze jest to juz zgoda na te wszystkie warunki, a jedynie, ze wysylam im moje dane. Dla mnie dopoki nie ma stwierdzenia, ze akceptuje jakiestam warunki (w formie checkboxa albo przycisku "akceptuje i wyslij" itp.) to wcale ich nie akceptuje. Nigdzie nie ma powiedziane za co jest ten abonament, kto jest zobowiazany go placic ani innych takich rzeczy...

Ja mam podobny problem ale z portalfk.pl (to samo Wydawnictwo i podobne regulaminy układy stron itp), na forach też znalazłem informacje innych zaskoczonych osób. Do UOKiK została skierowana skarga. Zarzucono w niej między innymi
1. Iż wydawnictwo deklaruje odpłatność z góry i wskazującą na usługę przedpłaconą par. 6 pkt 3 (tak samo jak nie nie masz dostępu do usług bez rejestracji tak samo i bez płatności).
2. Nie udostępnia informacji o środkach służących korekcie zamówienia, oraz nie udostępnia takich środków Dyrektywa
2000/31/WE Parlamentu Europejskiego i Rady (Art. 10 pkt 1 c)
3. Nie oznacza formularza zamówienia, a powołuje się na niego (par. 6 pkt. 4a)
4. Wydawnictwo nie informuje o sposobie i terminie płatności - stwierdzenie, że na podstawie faktury VAT, które jest powyżej dziwnego formularza na stronie rejestracji to jest za mało, a takie dane chyba powinien podać.
5. Sposób złożenia zamówienia odbiega od powszechnie przyjętych praktyk (brak np. przedstawienia zamówienia i jego potwierdzenia). Czy jak na Allegro klikniesz Kup teraz tzn. że już zawarłeś umowę - nie!

Tutaj Urząd rozstrzygnie jej zasadność (po to jest)!

Ponadto w skardze jest prośba o uwzględnienia zbiorowego naruszenia interesu konsumenta, gdyż Wydawnictwo działa w publicznej sieci i teoretycznie ma nieograniczone gron potencjalnych klientów.

===================
Ja dodatkowo dopatrzyłem się, że wydawnictwo w regulaminie (par. 9, pkt 2) zastrzega wykorzystanie materiałów do celów niekomercyjnych, a na stronie rejestracji pisze "
Tak, chcę podnieść komfort swojej pracy dzięki internetowemu dostępowi do wszelkich nowości prawnych i porad specjalistów." - praca może być jak najbardziej i przede wszystkim zarobkowa (naukowa i badawcza w drugiej kolejności), więc nie rozumiem o co w tym chodzi. Ja ten zapis rozumiem tak jak często jest w pewnych darmowych licencjach na oprogramowanie: możesz korzystać, do użytku domowego, ale dla celów zarobkowych musisz wykupić oddzielną licencję. Ponadto informacja "wszelkich nowości prawnych" może być dyskusyjna, iż są wstanie obsłużyć WSZELAKIE nowości prawne.

Zastawiam, się jednocześnie nad prawdziwością par. 9. pkt. 1; jeśli wydawnictwo publikuje wyrok Sądu lub Ustawę, to nie wiem czy ma prawa majątkowe do treści ustawy lub wyroku, gdyż ogólnie mówiąc takie prawa ma chyba "wola ludu". Czy Wydawnictwo może sobie przypisywać prawa majątkowe do treści wyroków i ustaw?

Zwracam ponadto uwagę, że na stronie rejestracja jest napisane "Po wysłaniu poniższego formularza", nie niniejszego, a ni nie powyższego, tylko to co jest niżej. Nie wiem również, czy tekst powyżej formularza HTML można uznać, ze oświadczenie woli, skoro nie jest wysyłany.
===========
Jeśli macie uzasadnione odczucie, że coś jest nie tak zalecam wysłanie skargi do najbliższej delegatury UOKiK listem poleconym. UOKiK działa tylko odnośnie formalnie złożonych skarg, więc forma listu poleconego temu zadośćuczyni. Oni rozpatrzą skargę i ewentualnie umorzą postępowanie (brak znamion nieuczciwej konkurencji i naruszenia zbiorowego interesu konsumenta) lub będą dalej wyjaśniać.

Ponadto znalazłem pracę pani dr. Sylwi Koteckiej Elektroniczne oświadczenie woli cz. 2, w której pisze "Skonstruowanie formularza na stronie WWW,
który nie pozwala potwierdzić zamówienia, może być uznane za wywołanie błędu przez adresata oświadczenia, chociażby bez jego winy." (str 10).

Ja, ponadto rozważam:
1) wysłanie oświadczenia o błędzie w złożonym przeze mnie oświadczeniu woli, a ponadto rozważam,
2) czy faktycznie można mi przypisać jakieś oświadczenie woli, poza zgodą np. na regulamin.
Będę również sprawdzał czy faktycznie ja dokonałem rejestracji, czy ktoś inny połączył się zdalnym pulpitem z moim komputer i wykonał te czynności (niestety długi okres czasu od rejestracji uniemożliwia mi odtworzenie faktów z całą pewnością, ale na podstawie swoich działań, zarejestrowanej korespondencji próbuję to odtworzyć) - adres IP jest daną osobową, ale identyfikującą komputer a nie osobą korzystającą z komputera. Oraz czy przypadkiem nie rejestrowałem się do darmowego news lettera. Dla mnie ogólnie płatność 71 zł, za abonament jest irracjonalna i na coś takiego raczej bym się nie zgodził.

Nie widzę również uzasadnienia odnośnie wystawiania faktur dla firm, skoro Wydawnictwo zastrzegło cele niekomercyjne, taka faktura może nie stanowić kosztu, zarówno w PIT/CIT jak i VAT - pozdrowienia dla osoby wystawiającej i Urzędu Kontroli Skarbowej :)

A i jeszcze jedno jeśli ktoś otrzyma taką fakturę na firmę ), a np. uważa, że nie powinien jej otrzymać na firmę i stwierdza błąd w nagłówku to chyba nabywca musi wystawić notę korygującą (poszukaj w Internecie), czyli taki dokument, w którym wskazuje co jest na fakturze, a co powinno być, jeden egzemplarz podpiąć pod swój dokument, a drugą wysłać kontrahentowi.

No i odnośnie pkt 1. z pierwszego postu (bo może mało czytelnie) - chodzi o zbadanie zasadności pobierania płatności i wezwań do zapłaty, skoro istniej podejrzenie usługi przedpłaconej, jak to ma miejsce w znaczącej większości usług internetowych.
Pkt. 2. - takie środki mogą sprowadzać się do np. formularz z potwierdzeniem zamówienia :)

Powrót