Akcja Policji

• Autor wątku Autor wątku konji
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

konji

Stały bywalec
Odpowiedzi
760
Pod moimi oknami odbywa się właśnie akcja policyjna - nie wiem czy szukają kogoś czy to jakaś "bezpieczna środa". RAdiowóz oznakowany na sygnale "spycha" samochody z 3 pasów na jeden i kolejno ustawieni policjanci z lizakami dokonuja zatrzymania wybranych samochodów.
I tu pojawia się akcja którą obserwuję od godziny - jest 5 policjantów - 2 w mundurach drogówki, jeden prewencji w granatowej czapce z daszkiem, jeden jegomość z bezrękawniku, jeansach i kamizelce policja i mój absolutny faworyt - mały, łysy koleżka w koszulce na ramiączkach i krótkich spodenkach oraz klapkach z lizakiem. Zatrzymuje ostro kupe samochodów i oddaje swoim kolegom. Ostro też trzepie kieszenie i bagażniki. To chyba jakieś cięcia w Policji albo nowe letnie mundury na upalne noce. Dodam, że jest po 23....
To jakieś nieporozumienie czy tylko mi się wydaje?Chodzi mi oczywiście o umundurowanie i związane z tym przepisy o kontroli drogowej. Zatrzymalibyście się gościowi w stroju plażowicza z lizakiem w nocy na 3-pasmowej ulicy?Ja chyba nie...

nieumunduroway policjant moze być w stroju kąpielowym i nie zmienia to sytuacji ,że dalej jest policjantem...

i oczywiście biorąc pod uwagę ,ze tuż obok stoja panowie Z RD zawsze możesz próbować nie zatrzymać sie do kontroli i tak tłumaczyć w Sądzie ...:P

ja nie kwestionuję tego, że jest policjantem czy nie jest, chodzi o jego strój - po zmierzchu facet ubrany tak jak ubrany bez latarki a z samym lizakiem zatrzymujący samochody?
Generalnie - nie ma przepisów odnośnie umundurowania policjanta dokonującego kontroli drogowej?Na pewno są i raczej o stroju plażowym tam niczego nie ma....

http://www.policja.pl/portal/pol/73...bu_pelnienia_sluzby_na_drogach_przez_pol.html

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 18 lipca 2008 r. w sprawie kontroli ruchu drogowego

§ 2. w/w przepisu

3. Policjant nieumundurowany w warunkach dostatecznej widoczności podaje sygnały tarczą do zatrzymywania pojazdów, a w warunkach niedostatecznej widoczności - latarką ze światłem czerwonym albo tarczą do zatrzymywania pojazdów ze światłem odblaskowym lub światłem czerwonym.

i tu policjant wymóg tego przepisu spełnił..:)

Skoro policjant jest nieumundurowany tj. w stroju "cywilnym" trudno ,żeby prawo nakazywało mu jeszcze kolor ,fason itp tego stroju...

Ostatnia edycja:
Powrót