Akcje charytatywne, a podatki.

• Autor wątku Autor wątku PictureOfGhost
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PictureOfGhost

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dobry wieczór,

Ostatnio po głowie chodzi mi pewien pomysł. Mianowicie hobbystycznie maluję obrazy i chciałabym w niedalekiej przyszłości zacząć je sprzedawać w Internecie. Nie dla zysku, wszak pomyślałam, że cały przychód chciałabym przeznaczać na różne, wybrane przeze mnie, akcje charytatywne. Np. zbiórki, schroniska, itd. Za wszystkie materiały płacę z własnej kieszeni, gdyż jest to moje hobby, natomiast wszystko to, co zapłaci osoba nabywająca, bez żadnych potrąceń, chcę przekazywać na wyżej wymienione cele.

Moje pytanie jest następujące: Czy muszę odprowadzać jakieś podatki/inne opłaty? Chciałabym wiedzieć zanim wpakuję się w jakieś kłopoty, a nie mam pojęcia czy to wszystko w ogóle jest warte zachodu.

Z góry dziękuję za rady.

Zamiast przyjmować wpłaty od klientów na swoje konto, wskaż konto fundacji / schroniska. W takim wypadku możesz prosić o potwierdzenie dokonania przelewu w celu finalizacji zamówienia.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

@Mass1910 to nie odpowiedź na pytanie
Pytanie czy rozwiązanie X jest dobre a Ty proponujesz rozwiązanie Y

@PictureOfGhost
Jeżeli darowizny dokonasz na organizację pożytku publicznego, której obdarowanie możesz odliczyć od podstawy opodatkowania, nic nie zapłacisz i nie będzie z tego kłopotów.
Warunkiem jest rozliczenie tej kwoty w zeznaniu i nie przekroczenie limitu 6%

Powrót