Oto opłaty sądowe w Niemczech od wniosku o wydanie Erbschein-u, czyli postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku. Wysokość tych opłat wynika z §§ 107, 32 Kostenordnung (czyli ustawy o opłatach sądowych):
Man nadzieje, że ta przeze mnie poniżej wklejona tabela opłat będzie dla Ciebie zrozumiała; dla przykładu: Jeśli wartość spadku nie przekracza 50 tys. Euro, to opłata sądowa wynosi 132, Euro, a jeśli nie przekracza np. 200 tys. Euro, to opłata wynosi 357,- Euro.
A oto tabela opłat sądowych od wniosku o stwierdzenie nabycia spadku "Erbschein":
bis 1.000 Euro fallen 10 Euro Gebühren an.
bis 20.000 Euro fallen 72 Euro Gebühren an.
bis 50.000 Euro fallen 132 Euro Gebühren an.
bis 100.000 Euro fallen 207 Euro Gebühren an.
bis 200.000 Euro fallen 357 Euro Gebühren an.
bis 250.000 Euro fallen 432 Euro Gebühren an.
bis 500.000 Euro fallen 807 Euro Gebühren an.
bis 1.000.000 Euro fallen 1.557 Euro Gebühren an.
Tyle musiałybyście zapłacić w sądzie. Czy brać jakiegoś adwokata do tego? Myślę, że nie potrzeba. Przypuszczam, że Twój zmarły mąż nie pozostawił testamentu, bo o tym nie piszesz, i że Ty z córkami jesteście jedynymi spadkobiercami. A zatem trzeba napisać krótki wniosek do sądu, przedstawić w nim krótko, jak wygląda dziedziczenie (spadkobiercy: wdowa i dwie córki), zapewnić, że spadkodawca nie pozostawił testamentu, i że nie ma żadnych innych spadkobierców, i oczywiście dołączyć akty stanu cywilnego, tzn. akt zgonu, akt małżeństwa i mteryki urodzenia obu córek. I pamiętaj: według niemieckiego prawa jako żona spadkodawcy dziedziczysz 1/3 plus 1/4, czyli 7/12. Ta 1/4 wynika z tego, że przysługiwał Ci tzw, "Zugewinnausgleich", jeśli nie mieliście żadnej umowy o rozdzielności majątkowej. Z tego też wynika, że obydwie córki dziedziczą po 5/24 części.
To dlatego tak, że - jak napisałem wyżej - Twój udział w spadku (1/3) powiększony jest o 1/4 z tytułu małżeństwa. A 1/3 plus 1/4 = 7/12. A zatem dla obu córek pozostaje 5/12, co podzielone przez dwa daje po 5/24 dla każdej z nich.
Jeżeli sąd niemiecki wyda to postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku, dasz je przetłumaczyć i złożysz stosowny wniosek w polskich księgach wieczystych. Nie piszę tu o podatku spadkowym, bo to inny, dodatkowy temat.