Akt małżeństwa

• Autor wątku Autor wątku Karolina'
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karolina'

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam serdecznie, i z góry przepraszam że pytanie troszeczkę inne i może dla niektórych banalne.
Mam problem, potrzebuje akt małżeństwa teściów, oczywiście teście o tym wiedzą.
Akt potrzebny będzie do sprawy sądowej o zasiedzenie.
Mamy akt małżeństwa ale z roku 86' i moim zdaniem on jest nie ważny, tu kieruje pytanie również do państwa czy faktycznie akt ten stracił ważność?

Jeżeli tak, to bedę musiała pojechać po akt do innego miasta (dość daleko) bo tam teście brali ślub, ale problem w tym że ja od niedawna mam prawko i teściowa boi sie ze mną jeździć :lol: A Teść, pracuje i nie ma czasu.
czy istnieje możliwość abym sama pojechała po ten akt i czy mi go wydadzą?
Może wystarczy jakaś pisemna zgoda teściowej że ja odbiore go?

O odpis aktu (nie akt), można wnioskować w dowolnym urzędzie stanu cywilnego. Nie trzeba nigdzie jeździć.
Możesz sama wnioskować o odpis, ale będziesz musiała wykazać interes prawny. Twój mąż lub sami teściowie mieliby łatwiej.

Akty stanu cywilnego nie mają "daty ważności", to na marginesie :)

Też są bezterminowe - nie ma przepisu prawa nadającego termin.

voyteg napisał:
Też są bezterminowe - nie ma przepisu prawa nadającego termin.
Co nie zmienia faktu, że w sprawie o zasiedzenie odpis aktu małżeństwa starszy niż 3 m-ce Sąd może uznać jako nieważny...

Nie wiem, ale wielokrotnie byłem świadkiem, że jak odpis aktu małżeństwa jest wydany dawniej niż 3 m-ce przez złożeniem wniosku do Sądu to Sąd wydaje postanowienie w którym wzywa o uzupełnienie o aktualny odpis uzasadniając tym, że w tym okresie mogło nastąpić rozwiązanie małżeństwa przez rozwód.
Sąd wzywa również do uzupełnienia o aktualny odpisu aktu jeżeli do wniosku dołączymy odpis aktu bez adnotacji o wniesionej opłacie skarbowej za wydanie odpisu...

Ale czemu trzy miesiące? Mogę dzisiaj wziąć odpis, a jutro się rozwieść. I też będzie nieaktualny.

Powrót