akt notarialny, brak zapłaty, art 777 i co dalej

• Autor wątku Autor wątku gresiok
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gresiok

Zbanowany
Odpowiedzi
25
nie chciałem robić zamieszania ale wczoraj zamieściłem post w złym miejscu.
Dzień dobry. We wrześniu 2019 sprzedałem nieruchomość z terminem płatności na koniec lutego 2020, co jest zapisane w akcie. W akcie notarialnym kupujący oświadcza ze poddaje się rygorowi egzekucyjnemu wprost z aktu na podst. art777 par1 pkt4. Ponieważ kupujący prosił- a to rodzina- ze nie będę robił problemów w opóźnieniu spłaty, wiec ustnie przystałem na spłatę do końca 2020, . W tej chwili nie mam żądnego kontaktu z kupującym. Nie odbierane są telefony ani wiadomości. Delikatnie się zdenerwowałem. Mam pytania:
1 co musze zrobić z tym aktem, iść do komornika bezpośrednio?
2 byłem ugodowy, ale teraz się wnerwiłem i czy za okres od końca lutego 2020, do teraz mogę naliczyć odsetki?
3 czytałem o kosztach komorniczych, kto je ponosi i jeżeli ja to czy mogę wyegzekwować ich zwrot od dłużnika?

1. wystąpić z wnioskiem o nadanie klauzuli wykonalności tytułowi. Potem komornik.
2. Tak
3. Tak

A co w sytuacji, kiedy nowy właściciel nie zapłacił kupującemu i już pozbył się nieruchomości? Co z art. 777 w przypadku, kiedy kupujący okaże się niewypłacalny ( przysłowiowy tzw. "golas"). Czy skarga Pauliańska będzie miała zastosowanie?

Czy skarga Pauliańska będzie miała zastosowanie?
Tylko wtedy, gdy egzekucja z pozostałego majątku dłużnika będzie nieskuteczna. Samo zbycie nieruchomości, nie jest podstawą do wytoczenia powództwa.

Czyli czysto hipotetycznie: kupuję od kogoś nieruchomość i ustalam wydłużonym terminem płatności. Dokonuję zmian w KW wpisując siebie jako właściciela. Nie płacę - jednocześnie okazyjnie sprzedaję rzeczoną nieruchomość. Nie mam majątku, nie pracuję itp.
Czy pierwotny (oszukany) właściciel nieruchomości może wystąpić ze skargą Pauliańską do nowego właściciela?

Tak, jeśli nowy właściciel wiedział lub mógł się dowiedzieć, że sprzedajesz nieruchomość, za którą nie uiściłeś wymaganej zapłaty.

art 527 KC:
§ 1. Gdy wskutek czynności prawnej dłużnika dokonanej z pokrzywdzeniem wierzycieli osoba trzecia uzyskała korzyść majątkową, każdy z wierzycieli może żądać uznania tej czynności za bezskuteczną w stosunku do niego, jeżeli dłużnik działał ze świadomością pokrzywdzenia wierzycieli, a osoba trzecia o tym wiedziała lub przy zachowaniu należytej staranności mogła się dowiedzieć.

§ 2. Czynność prawna dłużnika jest dokonana z pokrzywdzeniem wierzycieli, jeżeli wskutek tej czynności dłużnik stał się niewypłacalny albo stał się niewypłacalny w wyższym stopniu, niż był przed dokonaniem czynności.

dzięki wielkie za odpowiedzi.
Mam pytania jeszcze?
1.Jak prawidłowo wyliczyć odsetki?
2 Czy wpisanie się do KW przez nabywcę bez zapłacenia ceny jest zgodne z prawem? Przecież "Sprzedaż jest umową cywilnoprawną uregulowaną w Kodeksie cywilnym (art. 535- 602 Kc), na mocy której sprzedawca zobowiązuje się do przeniesienia na rzecz kupującego prawa własności rzeczy lub prawa oraz wydania przedmiotu umowy sprzedaży. Obowiązkiem kupującego jest odebranie rzeczy oraz zapłata ceny. "

W przypadku sprzedaży nieruchomości przeniesienie własności następuje z chwilą zawarcia umowy i nie może być obwarowane spełnieniem jakichkolwiek dodatkowych warunków (w tym nie może być uzależnione od faktu uiszczenia bądź nie uiszczenia zapłaty).
Patrz art. 157 par. 1 KC.

Zatem zawarcie umowy sprzedaży nieruchomości oznacza, że nabywca staje się nowym właścicielem tej nieruchomości i jako taki może ujawnić swoje prawo własności w KW, nawet jeśli jeszcze nie uregulował należności z tytułu tego zakupu.

Oczywiście nabywca ma obowiązek zapłaty ceny, natomiast przeniesienie własności nieruchomości nie jest uzależnione od spełnienia tego obowiązku.

Powrót