Akt notarialny darowizny a egzekucja komornicza

• Autor wątku Autor wątku mader
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mader

Użytkownik
Odpowiedzi
96
Witam.

Rodzice przekazali mi działkę z domem aktem notarialnym darowizny z wpisem o służebności dla obojga, co zostało odnotowane w Księdze Wieczystej.
Po 10 latach nieobecności za zgodą matki (ojciec nie żyje) ale wbrew mojej woli wprowadziła się siostra i mieszka razem nią w drugim mieszkaniu (w tym samym domu). Od tego momentu było kilkanaście wizyt windykatorów do siostry. Jej majątek to kilka toreb podróżnych z "ciuchami". Żadna rzecz w domu nie jest jej własnością.

Uprzedzając ewentualną egzekucję komorniczą, chcę dowiedzieć się czy w takim stanie mój pozew przeciwegzekucyjny będzie skuteczny przy zajęciu np. pralki, TV czy innego sprzętu AGD?
Czy będę musiał udokumentować własność każdej rzeczy osobno (bo nie na wszystkie mam paragony czy karty gwarancyjne)?
Czy dowodem może być zeznanie świadka (rodziny)?

a czy aby na pewno Ty i Twoja siostra mieszkacie pod jednym adresem, tzn. ten sam numer budynku, ten sam numer mieszkania? bo gdy są to dwa oddzielne mieszkania w tym samym budynku to w ogólne nie masz co się bać (inaczej z matką)

jeżeli wejdzie komornik to faktury i paragony będą użyteczne już podczas jego wizyty. po okazaniu mu takiego dokumentu nie dokonana on zajęcia danej ruchomości, jeżeli nie należy ona do dłużnika.

natomiast z rzeczami, które są w domu a nie ma na nie "papierów" to może być różnie. spotykałem się z sytuacjami gdzie komornik dał wiarę właścicielowi mieszkania że dana rzecz jest jego a nie dłużnika. no ale zakładając, że je zajmie to zeznania świadka jak najbardziej mają moc dowodową i myślę że właśnie one będą kluczowe w takiej sytuacji.

Wielkie dzięki trojanescu. Uspokoiłeś mnie trochę i jednocześnie zmobilizowałeś do dalszych poszukiwań moich praw. Otóż, wertując Kodeks Cywilny natknąłem się na taki art.191 Własność nieruchomości rozciąga się na rzecz ruchomą, która została połączona z nieruchomością w taki sposób, że stała się jej częścią składową.

I tu moje pytanie, czy stając się właścicielem nieruchomości (domu), stałem się jednocześnie właścicielem wszystkich sprzętów (ruchomości) w domu?

Edit:
Już znalazłem odpowiedź, art.47 K.C.
Pomimo, że szukam dalej, jestem ciekaw Twojej opinii.

Ostatnia edycja:
Jako, że nie mogłem już edytować, piszę jako odpowiedź.
Czy art. 51 K.C. nie pomoże mi?

Znalazłem w sieci (Części składowe rzeczy i przynależności) komentarz:
– inne konsekwencje prawne tego pojęcia – np. egzekucja skierowana do nieruchomości obejmuje też jej przynależności

Czyli (to tylko moje zdanie) przynależności w tym wypadku traktowane są jako części składowe. Dlaczego?
Tak interpretując ten przepis, można twierdzić, że nabywając nieruchomość nabywam nie tylko części składowe ale i przynależności jako części składowe.

Proszę o kubeł zimnej wody, bo zaczynam chyba tworzyć własne prawo...

Powrót