Akt notarialny - Duży problem

• Autor wątku Autor wątku Aaronier0O
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aaronier0O

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Dzień dobry wszystkim,
mam pewien duży problem. Na wstępie napiszę, że ten problem narodził się w dniu dzisiejszym bo dopiero dzisiaj się o tym dowiedziałem. Opiszę najkrócej i najkonkretniej jak potrafię.

W 2015 roku rodzice stwierdzili, że przepiszą na mnie swoje mieszkanie wraz z działkami (Umowa darowizny na lokal i działki. Działki są 3 - jedna przynależąca bezpośrednio do mieszkania i dwie przyległe do głównej działki). Rodzice byli z tym u notariusza i był sporządzony stosowny akt notarialny.

Jaki jest problem?
Otóż dzisiaj się okazało, że notariusz w umowie darowizny zawarł tylko mieszkanie wraz z przynależącą do tego lokalu działką, pozostałe dwie należą nadal do moich rodziców (Sprawdziłem zapis w akcie). Sprawa o tyle się komplikuje, że na jedną z działek zajął komornik za długi rodziców, nie wiem czy na drugą też, podobno nie.

No i tutaj kluczowe pytanie:
Czy można jakoś pociągnąć notariusza do odpowiedzialności aby odkręcił sytuację i przepisał na mnie te działki?

Z informacji dodatkowych:
- Gdy był sporządzany akt notarialny to ja byłem świeżo po 18 urodzinach więc nie znałem się zbytnio na prawie i nie rozumiałem wtedy zbytnio zapisów aktu.
- Pamiętam jak moi rodzice pytali notariusza bo coś im nie grało czy te pozostałe dwie działki również są w tej umowie bo przy odczytywaniu nie słyszeli, a ten potwierdził, że są (Chociaż ja ich nie widzę w moim odpisie).
- W razie dodatkowych informacji chętnie dopowiem co trzeba.

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Aaronier0O napisał:
Otóż dzisiaj się okazało, że notariusz w umowie darowizny zawarł tylko mieszkanie wraz z przynależącą do tego lokalu działką, pozostałe dwie należą nadal do moich rodziców
A na kogo przychodziły nakazy płatnicze odnośnie podatku od nieruchomości?

jan.jakub napisał:
A na kogo przychodziły nakazy płatnicze odnośnie podatku od nieruchomości?

Nie kojarzę aby w ogóle przychodziły do rodziców nakazy płatnicze za tamte dwie działki.

Edit: dopytałem Mamy i według niej po przepisaniu nie przychodziły już podatki do zapłaty.

ffenix napisał:
Zadłużenie rodziców powstało przed czy po darowaniu Ci ich nieruchomości?

Zadłużenie powstało kilka lat po przepisaniu

Jeszcze jako dopowiedzenie:
To są dokładnie udziały w działkach (Dopisuję bo może być istotne)

Ostatnia edycja:
przez działkę rozumiesz nieruchomość z księgą wieczystą?

Agnieszka3M napisał:
przez działkę rozumiesz nieruchomość z księgą wieczystą?

Fragment z mojej KW:
"WŁAŚCICIEL TEGO LOKALU JEST WSPÓŁWŁAŚCICIELEM W DZIEWIĘĆ TYSIĘCY SIEDEMSET CZTERNAŚCIE/CZTERDZIEŚCI SZEŚĆ TYSIĘCY SZEŚĆSET PIĘĆDZIESIĘCIU JEDEN (9714/46651) CZĘŚCIACH NIERUCHOMOŚCI KW. NR 21840 I W CZĘŚCIACH WSPÓLNYCH BUDYNKU."

Mieszkanie znajduje się w kamienicy i do mieszkania przynależą udziały w jednej z działek (Na której stoi kamienica).

pytałam o te dwie pozostałe działki niezwiązane z lokalem, czy to są odrębne nieruchomości z KW

Agnieszka3M napisał:
pytałam o te dwie pozostałe działki niezwiązane z lokalem, czy to są odrębne nieruchomości z KW

Przepraszam w takim razie, źle zrozumiałem.
Na to pytanie nie będę chyba potrafił odpowiedzieć bo nie mam takiej wiedzy, ale widzę na geoportalu, że te dwie pozostałe działki są wyodrębnione.

Działka 768/1 (Główna działka na której leży kamienica)
Działka 768/2 (Przylegająca do działki 768/1)
Działka 754 (Leżąca po drugiej stronie ulicy)

Aaronier0O napisał:
- Pamiętam jak moi rodzice pytali notariusza bo coś im nie grało czy te pozostałe dwie działki również są w tej umowie bo przy odczytywaniu nie słyszeli, a ten potwierdził, że są (Chociaż ja ich nie widzę w moim odpisie).
Rodzice przepisali to co masz w akcie notarialnym (pomimo tego że chcieli więcej). Nie udowodnisz że było inaczej. Natomiast jak sam piszesz tych działek nie ma w akcie notarialnym to znaczy że one nadal są własnością rodziców.

Aaronier0O napisał:
Edit: dopytałem Mamy i według niej po przepisaniu nie przychodziły już podatki do zapłaty.
Może w urzędzie gminy sprawdź kto płacił i za co. Ludzka pamięć jest zawodna.

Chociaż do założonego tematu podatki to drugorzęna sprawa

jan.jakub napisał:
Rodzice przepisali to co masz w akcie notarialnym (pomimo tego że chcieli więcej). Nie udowodnisz że było inaczej. Natomiast jak sam piszesz tych działek nie ma w akcie notarialnym to znaczy że one nadal są własnością rodziców.

Może w urzędzie gminy sprawdź kto płacił i za co. Ludzka pamięć jest zawodna.

Chociaż do założonego tematu podatki to drugorzęna sprawa

Podejrzewałem, że tak będzie, ale chciałem to jednoznacznie na 100% potwierdzić, dziękuję

Akt notarialny aktem, ale dobrze byłoby sprawdzić też księgi wieczyste co kto ma

Aaronier0O napisał:
No i tutaj kluczowe pytanie:
Czy można jakoś pociągnąć notariusza do odpowiedzialności aby odkręcił sytuację i przepisał na mnie te działki?

Jak już wyżej ktoś napisał - nie do udowodnienia. Akt był czytany, podpisany, więc nie sposób twierdzić, że miało być w nim coś jeszcze.

Aktualnie kwestia kluczowa to ustalenie jakie numer KW mają pozostałe działki i kto jest wpisany jako ich właściciel. Może one zostały scalone z działką, na której stoi kamienica?

Dotarłem do numeru KW - pozostałe dwie działki są na jednej KW i jako współwłaściciele to między innymi moi rodzice (Tak jak wspomniałem, mają udziały).

W każdym razie, odpowiedź na moje pytanie uzyskałem, dziękuję Wam wszystkim za informacje :)

Powrót