R
renata29
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Na 4 lata przed śmiercią mojej mamy w kwietniu 2004 r. sporządziliśmy/ja, mama,mój mąż u notariusza/akt notarialny w którym to akcie mama zapisała nam dom. Mama zmarła 9 maja 2008r. W przepisanym domu mieszkamy od 1979 r. Do 1985 r. mieszkaliśmy w tym domu razem z mamusią. Później mama wybudowała sobie nowy dom i do niego się przeprowadziła W sierpniu 1985 r. przeprowadziliśmy w zamieszkiwanym przez nas domu gruntowny remont/dom został wybudowany w 1970 r./.Ponieśliśmy duże nakłady na wymianę dachu, okien, elewację, ocieplenie domu, wymalowanie wszystkich pomieszczeń.W sądzie odbywa się sprawa o podział spadku. Moja siostra wynajęła adwokata, który na rozprawie oświadczył, że mój dom wchodzi w skład masy spadkowej ponieważ jest podobno taki przepis, że jeśli nie minęło 5 lat od sporządzenia aktu do chwili śmierci mamy to dom nasz wchodzi w skład masy spadkowej. Dodam, że mama w całości pokryła koszty budowy siostry domu jak również i ja pomagałam przy jego budowie/w nocnych kolejkach stałam za materiałami budowlanymi,pomagałam przy rozładunku pustaków itp/. Siostra otrzymała nowy dom, ja zaś dom do remontu, o który siostra się upomina.Czy faktycznie mój akt notarialny ma prawo podważać? Dwa lata temu założyłam na mój dom księgę wieczystą. Druga sprawa.Dom siostry jest postawiony na działce, której jestem współwłaścicielką.W tej sytuacji upomniałam się o moją część działki.Czy też mam prawo do siostry domu?Akt notarialny na dom sporządziła siostra 20 lat temu/bez mojego udziału i wiedzy/.Księgi wieczystej na dom nie posiada.Proszę poradzić mi co mogę zrobić w tej sprawie? Sprawa w tę środę dlatego prosiłabym o szybką odpowiedź.