Akt notarialny - możliwość podważenia

• Autor wątku Autor wątku Cydienne
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cydienne

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam! To mój pierwszy post, więc mam nadzieję, że pisze go w dobrym dziale.

Bardzo proszę o pomoc.Moja sprawa wygląda następująco: Mój ociec zanim umarł sporządził akt notarialny,w którym swoje mieszkanie przepisuje w spadku tylko i wyłacznie mojemu bratu, a moja mama nie ma do niego żadnych praw.
Mój ojciec był wcześniej żonaty i rozwiedziony, więc myślę, że decyzja taka mogła być podyktowana nieufnościa wobec kobiet i chęcią zabezpieczenia dziecka.Z moją mamą - czyli drugą żoną wział ślub cywilny.
Akt notarialny stworzył przed śwoją śmiercią i moim urodzinami (urodziłam się dopiera dwa miesiące po jego śmierci).
Czy to możliwe że nie mam żadnych praw do mieszkania, skoro jestem jego córka?Czy to możliwe, żeby mieszkanie należy się tylko jednej osobie z rodzeństwa, czyli mojemu bratu i nie mam do niego żadnych praw?

Zachowek?A co muszę zrobić, aby go otrzymać?
I na jakiej podstawie jest on wyliczany?
Przepraszam za takie infantylne pytania, ale mam 18 lat, nie znam nikogo kto mógłby mi pomóc i nadal nie rozumiem skąd taki zapis w akcie :(

prosze panią na forum są rozbudowane dosyksuje dotyczace zachowku, należy użyć wyszukiwarki w prawym górnym rogu;

jeśli coś dla pani będzie niezrozumiałe, to dopiero niech pani zadaje pytania;

kiedy było ogłoszenie testamentu?

pani mamie na pewno się nie nalezy zachowek, jak również pani;

chyba że otwarcie testamentu nastąpiło w okresie krótszym, niż ostatnie 3 lata;

Czyli zachowek jednak mi sie nie nalezy? Bo wątpie, żeby to był okres krótszy niż 3 lata.

no niestety nie, zawsze może pani pozwac swoją matkę, że nienależycie zadbała o pani sprawy i nie wystapiła w stosownym czasie o zachowek;

albo wytoczyć sprawę "bratu" i liczyć, że on nie będzie wiedział, iż roszczenie jest przedawnione

Dziekuję bardzo za tyle odpowiedzi, w tej sytuacji nie bede wnosić pozwu przeciw matce i po prostu odpuszczę.

Powrót