Akt notarialny z lat 60-tych

• Autor wątku Autor wątku gbl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gbl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam,

Okazało się, że należy się nam dość pokaźny spadek. Problem w tym, że żeby rozpocząć sprawę spadkową należałoby odszukać akt notarialny, który był sporządzony w latach 60-tych, nie znamy żadnych numerów aktu. Wiemy tylko jak nazywał się notariusz i kto był stawającym.

W archiwum sądu powiedziano mi krótko, że to jest niemożliwe, co wydaje mi się absurdalne. Wystarczy przecież tylko przejrzeć akty w archiwum w poszukiwaniu właściwego.

Czy jest jakiś sposób na odnalezienie takiego aktu?

Jak nie jesteś spadkobierca osoby stawiającej do aktu to nikt Ci nic nie udostępni z archiwum sądu. Chyba że minie 70lat ale wtedy dostaniesz tylko kopie/ksero.

Jestem spadkobiercą osoby stawającej.

Ten akt notarialny to jest testament?

Nie.

Właściciel nieruchomości na początku lat 60-tych podarował notarialnie swój udział w nieruchomości (25%) osobie, po której ja aktualnie dziedziczę.

Sprawa ogólnie jest skomplikowana, toczy się od wielu lat, dotyczy osób, które w czasie wojny zmieniły nazwisko, kilka lat trwało potwierdzenie tożsamości.

Ale to już szczegóły i zawiłości sprawy.

W archiwum nawet o to nie pytali, tylko powiedzieli, że nie da się nic znaleźć nie mając numeru aktu.

Można przejrzeć skorowidze aktów notarialnych czyli repertorium A prowadzone za lata 1960-1969 przez danego notariusza.

Jeśli akt notarialny dotyczył darowizny nieruchomości to dlaczego prawo własności nie zostało wpisane w księdze wieczystej nieruchomości?

Poza tym, do postępowania o stwierdzenie nabycia spadku nie są potrzebne dokumenty określające skład spadku lecz tylko dokumenty określające podstawę dziedziczenia (akty stanu cywilnego albo testamenty).

Sprawdź jeszcze w Ewidencji Gruntów i Budynków w starostwie.
Pobierz wypis z rejestru, powinien zawierać dane o dokumentach potwierdzających własność, mi.in numery aktów.

@Swamp

Ok, dzięki, sprawdzimy.

@Paulie Gualtieri
Postępowanie określające podstawę dziedziczenia ma się ku końcowi, więc skład spadku też się przyda.

Prawo własności nie zostało wpisane, bo nikt tego nie zrobił, nie znam powodów. Spadkodawczyni do końca życia żyła ze zmienionym nazwiskiem, posiadacze części spadku zmarli bezpotomnie albo słuch o nich zaginął, prawdopodobnie wyjechali z Polski zaraz po wojnie.

Jak można uzyskać dostęp do tych skorowidzów?

gbl napisał:
Jak można uzyskać dostęp do tych skorowidzów?
Pewnie analogicznie jak przy przeglądaniu akt postępowań sądowych w czytelni sądu czyli trzeba złożyć wniosek o wgląd do akt Repertorium A prowadzonego przez danego notariusza (dawniej: państwowe biuro notarialne) za dany rok.

Ostatnia edycja:
Powrót