Akt oskarżenia - do dalej?

• Autor wątku Autor wątku Monica
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Monica

Użytkownik
Odpowiedzi
60
Witam,
Przed chwilą otrzymałem akt oskarżenia z niemiec.
"obwinionemu zarzuca się, że
w zbiegu czynów
a/ w ruchu drogowym zawrócił pojazd, poważnie naruszając zasady ruchu drogowego i w sposób nierozsądny, i zagroził przy tym zdrowiu i życiu innej osoby oraz rzeczy cudzej o znacznej wartości,

b/ nieumyślnie maltretował fizycznie inną osobę i spowodował szkody na jej zdrowiu,

co podlega karze jako umyślne spowodowanie zagrożenia w ruchu drogowym w zbiegu czynów z nieumyślnym spowodowaniem obrażeń ciała zgodnie z §§ 315 ust.1 nr 2 i kolejne, ust.3 nr 1, 229, 230, 69, 69a, 52 kodeksu karnego (niem StGB). "

1. Co teraz powinienem zrobić?
2. Jaki będzie kolejny etap?
3. Czy ma ktoś ten niemiecki kodeks karny po polsku albo napisze mi co oznaczają te paragrafy?

Help :(

Proszę o pomoc...
Mam się odwoływać czy czekać na wyrok?

Jeżeli stan faktyczny podany w akcie oskarżenie jest Twoim zdaniem niezgodny z prawdą, to powinnaś jak najszybciej napisać do sądu i przedstawić swoją wersję wydarzenia i w razie możliwości podać świadków na to, że było inaczej.
W każdym razie sąd wyznaczy rozprawę, na którą będziesz musiała się stawić.
Jeśli faktycznie spowodowałaś ten wypadek w taki sposób, w jaki zostało to opisane w akcie oskarżenia, to po prostu niczego nie komplikuj i nie improwizuj, lecz potwierdź na rozprawie, że niestety tak było i powiedz dwa zdania o tym, że jest Ci przykro, że nie chciałaś tego. Taka postawa zawsze przynosi korzyść w postaci mniejszej kary. Jeśli zaś było inaczej, to oczywiście, staraj się wyjaśnić, że było zupełnie inaczej, aniżeli pisze prokurator. Ostatecznie sąd oprze się na dowodach, czyli zeznaniach świadków, policyjnych pomiarach, zdjęciach powypadkowych itd.

§ 315 abs.1 (2)

kto zagraza bezpieczenstwu w ruch szynowym, morskim lub lotniczym porzez stawianie przeszkod i zagraza przy tym zdrowiu, zyciu lub nieswoim wartosciowym przedmiotom, bedzie ukarany kara pozbawienia wolnosci od 6 m-cy do 10 lat

Abs. 3
Kara pozbawiania wolnosci ponizej 1 roku nie moze byc zastosowana, gdy:
1) sprawca dziala majac na celu
a) spowodowanie wypadku
b) umozliwienie popelnienia lu ukrycia innego przestepstwa

§ 229
jesli ktos poprzez zaniedbanie spowoduje uszkodzenie ciala innej osoby moze byc ukarany grzywna lub pozbawieniem wolnosci do lat 3

§230
mowi w ktorych wypadkach spowodowanie uszczerbku na zdrowiu scigane jest z urzedu, a w ktorych na wniosek poszkodowanego

§ 69
mowi o zabraniu prawa jazdy
§ 69
a) mowi o zabraniu zagranicznego prawa jazdy

§ 52
mowi o zastosowaniu kar w wypadku, gdy popelniajac przezstepstwo dokonalo sie zlamania kilku paragrafow

cos ty narobila?

Nadal czekam na wyrok. Oczywiście przyznałem się do wszystkiego, bo było tak, jak napisał prokurator. Mam kontakt z niemieckim prawnikiem, który mnie reprezentuje w niemczech.
A co zrobiłem?
Jechałem cieżarowym w Niemczech, nie zauważyłem znaku zakazu skrętu w lewo na landówce. Kiedy wyjeżdżałem kobieta zahaczyła o moją belkę z tyłu tira. Miała złamaną rękę i kilka ran.

Tugoja masz dostep do tłumaczenia niemieckiego kodeksu?
Szczególnie interesuje mnei treść tych paragrafów:
§230 § 69 § 69a § 52

Dzieki za odpowiedzi.

Dopisuję jak sprawa się zakończyła, bo może się komuś przyda:
Rozprawa odbyła się po 8 miesiącach od otrzymania przeze mnie aktu oskarżenia. Poszkodowana się nie stawiła. Miałem tłumacza-obrońcę z urzędu. Sąd orzekł moją winę i nałożył kaucję 500 euro. Jednak uznał też, że nie będę "karany" (jako kierowca zawodowy byłbym skończony). Zdobyłem adres poszkodowanej i wysłałem jej kwiaty z ponownymi przeprosinami...

Powrót