akt oskarżenia i co dalej?

• Autor wątku Autor wątku kkamil123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kkamil123

Użytkownik
Odpowiedzi
62
Witam, dzisiaj otrzymalem akt oskarżenia w jednej sprawie o sfalszowany podpis na dokumencie. Dobrowolnie poddałem się karze. Dzisiaj dostalem poczta akt oskarzenia na ktorym pisze za co zostalem skazany, na jaki okres itd. Potem dalej pisze tak SWIADKOWIE: ,..... i są wymienieni swiadkowie . Na kocu pisze prokurator Marek... wnosi o zastosowanie art 335 . Kare 0.5 roku w zawieszeniu na 3 lkata oraz przepadek dowodu. Co to oznacza? Sprawa tyczy sie sfalszowanej umowy kupna sprzedazy auta. Teraz druga sprawa, nie dostalem zadnego terminu kied bedzie to rozpatrywane, cy mnie o tym poinformują czy nie? bo poprzednim razem dostalem informacje ze wniosek o dobrowolne poddanie sie karze zostal skierowany do sadu a dzisiaj akt oskarzenia, czy bede wiedzial kiedy owa sprawa bedzie rozpatrywana? i co oznacza ten przepadek dowodu, zabiora mi auto za ktore ja zaplacilem?????/ prosze o szybka odp.z gory dziękuje

Akt oskarżanie nie skazuje. Natomiast art 335- jest to kara uzgodniona prokuratora z Tobą. Inaczej dobrowolne poddanie sie odpowiedzialności w formie wniosku ,który razem z aktem oskarzenia wedruje do Sądu .Sad zapewne Ciebie poinformuje o wokandzie.

i czy ja mając obrońcę z wyboru musze stawić się w tym sądzie , odleglym ode mnie o ponad 700 km? i co oznacza ten przepadek dowodu. Pewno smiesznie to zabrzmi ze mam obronce a pytam na forum, ale on jest teraz na urlopie i ma tel wylaczony do czwartku, wiec jego spytac nie mam molziwosci. prosze o podpowiedź co oznacza przepadek dowodu.

O tym czy Sąd zgodzi sie na zaproponowane warunki, oraz czy musisz się stawić dowiesz się z korespondencji z Sądu. Wszystkie informacje będą Ci przesyłane - spokojnie czekaj, i czytaj to co dostaniesz.

Co się zaś tyczy przepadku dowodu rzeczowego, to najpierw musimy wiedzieć co jest tym dowodem. Czy dowodem ejst samochód, czy może tylko umowa kupna - sprzedaży, albo jeszcze inna rzecz. Przeczytaj dokładnie akt oskarżenia, i wcześniejsze dokumenty jakie dostałeś - tam powinna być odpowiedź co jest dowodem rzeczowym w sprawie. Skoro jednak chodzi o fałszerstwo, to najprawdopodobniej dowodem jest umowa. Poczytaj jednak dla pewnosci.

dzieki za odpowiedz. Mam napisane tak WYKAZ DOWODÓW:
1. Wywiad Kamila S
2. Protoło zatrzymania rzecz
3. Umowa kupna-sprzedazy samochodu
4.Notatka urzędowa
I teraz tak, co to jest pkt 2. Jak samochod nie został zatrzymany , nie mam zadnego protokolu zdawczego-nic w tym stylu. Samochod stoi u mnie na podwórku , jest niejeżdzony, ale jest wciąz u mnie. A na końcu pisze tak:
"wnosze o skazanie w.w oskarżnego za zarzucany mu występek bez przeprowadzenia rozprawy i wymierzenia mu kary
-6 miesiecy pozbawienia wolnosci z warunkowym zawieszeniem jej wykonania na okres próby lat 3ech
- przepadek dowodów rzeczowych."
Tak to jest dokładnie. Jeśli przepadek wszystkich dowodow rzeczowych to także samochodu?? Bo ja za niego normalnie zaplacilem, tyle ze podpisalm sie za kogoś. I teraz koljne pytanie, czy ta kara zawieszenia az na 3 lata nie jest za wielka, bo adwokat twierdzi ze tak. Druga sprawa, czy poszkodowany tj facet za ktorego się podpisalem moze nie zgodzić sie na moje skazanie bez rozprawy? W sumie tez nie rozumiem dlaczego on nie jest w tym akcie oskarzenia jako POSZKODOWANy a jako SWIADEK.. pomozcie proszę. G;lownie chodzi o ten przepadek i o ci hodzi z tym protokolem?

i jeszcze jedna rzecz, mianowicie czy Sąd zgodzi sie z propozycja Prokuratora? Wiem ze to zalezy od indywidualnego Sędziego, ale jak uważacie. Druga sprawa, na akcie oskarzenia mam napiasane "(...) uprzednio karany(...)". Owszem bylem kiedys karany ale wyrok w zawieszeniu zapadl w sierpniu 2005 r byl to art 286 par 1 KK i wynosił 1rok na 3 lata. Nie rozumiem więc dlaczego nadal jestem jakok karany jak okres zawieszenia plus 6 m-cy się skonczył. Natomiast sprawa ktora teraz się toczy rozpoczela dwoj tok w grudniu 2008, czy to znaczy ze dlatego nadal wystepuje tam jako karany? dlatego ze w grudniu nie minelo 3lata plus 6 m-cy?bo teraz to chyba juz jestem czysty prawda?

3 lata i 6 miesiecy jest to termin dla recydywy( powrot do przestepstwa ), natomiast Istnieje taka instytucja jak Zatarcie skazania - która mówi, iż popełenie przestepstwa uwaza sie za niebyłe - usuwa sie dane z rejestru, jeżeli zostana spełnione przesłanki:
W twoim przypadku to bedzie 10 lat od wykonania lub darowania albo przedawnienia kary.
Natomiast można na wniosek zarządzić zatarcie skazania po uplywie 5 lat- jeżeli przestrzegałes porządku prawnego a kara jaka została wymierzona nie przekracza 3 lat

A jeśli chodzi o wykaz dowodów, to jest wykaz dowodów podlegający ujawnieniu na rozprawie, będący w posiadaniu organów ścigania, prokuratury np: protokol zatrzymania rzeczy.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
kejno napisał:
3 lata i 6 miesiecy jest to termin dla recydywy( powrot do przestepstwa ),
Nieprawda. Skoro zalożyciel tematu był skazany w poprzedniej sprawie na karę 1 roku z warunkowym zawieszeniem na 3 lata, to okres ten jest okresem w którym może dojść (oczywiście po spełnieniu przesłanek) do odwieszenia wyroku. Z recydywą (art. 64 k.k. ) nie ma to nic wspólnego.

Zatarcie skazania - która mówi, iż popełenie przestepstwa uwaza sie za niebyłe - usuwa sie dane z rejestru, jeżeli zostana spełnione przesłanki:
W twoim przypadku to bedzie 10 lat od wykonania lub darowania albo przedawnienia kary.
Natomiast można na wniosek zarządzić zatarcie skazania po uplywie 5 lat- jeżeli przestrzegałes porządku prawnego a kara jaka została wymierzona nie przekracza 3 lat
Również nieprawda. Proszę spojrzeć na art. 76 par. 1 k.k. - zatarcie skazania w przypadku kary z warunkowym zawieszeniem jej wykonania nastepuje po pół roku od zakończenia okresu próby.

A jeśli chodzi o wykaz dowodów, to jest wykaz dowodów podlegający ujawnieniu na rozprawie, będący w posiadaniu organów ścigania, prokuratury np: protokol zatrzymania rzeczy.

Proszę nie mylić pojęć. Wykaz dowodów które w myśl aktu oskarżenia oskarżyciel chce ujawnić na rozprawie, to nie jest to samo co wykaz dowodów rzeczowych w sprawie.
Wykaz dowodów rzeczowych to niejako spis przedmiotów które zostały zabezpieczone w toku postępowania, a które organ procesowy uznał jako dowody rzeczowe w sprawie - np podrobiona umowa kupna - sporzedaży, torebka z narkotykami, porzucona przez sprawcę łapka którą dokonywal włamania, nóż którym dokonano zabójstwa etc.
Natomiast wykaz dowodów do ujawnienia na rozprawie, to wykaz dokumentów procesowych których ujawnienia chce oskarzyciel. Będą to np protokoły z zatrzymań rzeczy, protokoły oględzin, protokoły przeszukań, ekspertyzy, dane o podejrzanym etc.

Skoro Prokurator wnioskuje o przepadek dowodów rzeczowych to trzeba by zajrzeć do akt sprawy, odnaleźć wykaz dowodów rzeczowych lub postanowienie w przedmiocie dowodów rzeczowych i zobaczyć jakie przedmioty oskarzyciel uznał za dowody rzeczowe.

kejno - proszę nie pisać jednego postu pod drugim, tylko w miarę możliwości używać opcji "edytuj".

Ostatnia edycja:
Ja na prawie sie nie znam, ale z tego co wiem to jest ak jak mowi poprzednik ze zatra skazania po uplywie okresu proby plus 6 m-cy przynajmniej tak było w przypadku mojego braciszka. Ale nie wiem dlaczego ty nadal jestes jako karany skoro ten okres minął..

ale wiecie nie rozumiem jednej rzeczy, skoro minelo juz 3 lata plus pol roku dlaczego jestem na akcie oksarzenia "uprzednio karany". Sad mnie spyta Pan karany czy nie, to co mam powiedziec? Czy to dlatego ze sprawa zaczela się w czasie kiedy nie minelo jeszcze 3.5 roku? bo jak inaczej racjonalnie to wytłumaczyc? I mgnatex uwazasz ze Sedzia zawyzy wyrok czy poprzestanie na tym?

Odpowiadając na wszystkie Twoje wątpliwości:
1) protokół zatrzymania rzeczy dotyczy zapewne umowy (zabierając komuś jakąś rzecz trzeba spisać protokół)
2) przepadkowi ulegnie zapewne umowa
3) z pokrzywdzonym przy art. 270 kk teorie są różne , ale na tym etapie sprawy nie ma to znaczenia- nie ma on nic do gadania przy wniosku w trybie art. 335 kpk
4) sądy w przeważającej większości przypadków przychylają się do wniosków (przynajmniej u nas :))
5) co do zatarcia to rzeczywiście w tym przypadku nastąpić ono powinno w lutym 2009 jeżeli wyrok uprawomocnił się w sierpniu 2005 roku, być może prokuratura dysponowała kartą karną sprzed tego czasu dlatego zapis o karaniu w akcie oskarżenia
6) pytanie co prawda nie do mnie, ale jeżeli sąd będzie chciał wydać inny wyrok będzie musiał wyznaczyć rozprawę co przedłuży i skomplikuje postępowanie zatem raczej się na to nie zdecyduje

dzieki za odp. Z tym "karany-nie karany", mam coś zrobic? Bo w sumie nie chce tam występowac jako karany skoro to już się skończylo... źle się z tym czuję. Mam tylko nadzieję, ze dostane teraz zawieszenie a nie odbycie kary, choć za glupote sie placi, wiem o tym, ale tak naprawdę zrobiłem to przez lekkomyslnosc . i na akcie oskarzenia mam napisane ze to wystepek popelniony nieumyslnie przez lekkomyslnosc. Niestety to prawda... Tylko co z tym moim"karaniem"...

Twoje "karanie" oceni Sąd. Możesz w swych wyjaśnieniach zwrócić uwagę Sądu na tę kwestię.

ALe skoro to ma byc skazanie bez przeprowadzenia rozprawy to w sumie dlaczego piszecie mi ze Sad oceni itp. To bedzie rozprawa?

Tak czy owak Sąd ocenia sprawę i rozważa materiał dowodowy. Nie tylko na rozprawie. A na posiedzenie strona także może się stawić i przedstawić swoje stanowisko w sprawie.

Tylko co z autem? Zabrali je czy nie? Bo o to w sumie chodziło w pytaniu :)

Paweł

auta noe zabrali, bo wciąz je mam. Ale odrczono termin rozpoznania wniosku o 335 na październik.

Powrót