akt oskarżenia po 14 latach co robić

• Autor wątku Autor wątku mielczaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mielczaw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam

14 lat temu sprzedawałem towar który był niezgodny z opisem na opakowaniu 200 pokrzywdzonych
wartość transakcji max po 1000 zł ( 10milionów starych złotych )
Wartośc przestępstwa 15 tys zł
Postępowanie prowadzone od 14 lat teraz dostałem akt oskarżenia
zarzuty przedstawiono mi 3 lata temu .

i sprawa skierowana do sądu czy w tej sprawie nastąpiło przedawnienie zarzuty przedstawiono mi 3 lata temu ( moim zdaniem przestępstwo uległo przedawnieniu po 10 latach w tym okresie przedawnienia nie przedstawiono mi zarzutów .
oskarżony jestem z art 286 kk paragraf 1 .
Jak rozumieć art 286 kk paragraf 1 lub 3 od czego zależy mniejsza waga przestępstwa
od wartości oszustwa jeśli tak to jakie jest mniejszej wagi .

Przedawnienie jest po 15 latach , trzeba przeciągnąć proces i wnieść o umorzenie.

Warto sprawdzić na wszelki wypadek czy nie doszło do przedawnienia na podstawie przepisów o przedawnieniu sprzed PiSowskiej nowelizacji z czasów finiszu procesu FOZZ. Niestety w tej chwili nie mam dostępu do odpowiedniego tekstu ustawy by to ocenić.

Warto sprawdzić na wszelki wypadek czy nie doszło do przedawnienia na podstawie przepisów o przedawnieniu sprzed PiSowskiej nowelizacji z czasów finiszu procesu FOZZ

To znaczy ze są inne ustawy o przedawnieniu ??Gdzie takie coś szukac ??

NIe kwalifikuje się , okres się przedłużył o 5 lat i koniec . Nowelizacja była chyba w 2002 roku , czyli wtedy , jak rozumiem było 8 lat po popełnieniu przestępstwa , które mogło się przedawnić po 10 latach , a nowelizacja wydłużyła ten okres o 5 lat.

A jaka jest dokładna data popełnienia czynu ?
Jest tyle sposobów na przeciągnięcie procesu , że forum by brakło na ich przytoczenie.

[cytat="mielczaw":31jpo80b]To znaczy ze są inne ustawy o przedawnieniu ??[/cytat:31jpo80b]

Przepisy o terminach przedawnienia były jakiś czas temu nowelizowane.

Jestem oskarżony ze w w okresie od marca 1992 r do maja 1992r sprzedawałem towar z własnego zakładu konfekcjonowania nawozów rolniczych towar ten był niezgodny z opisem na opakowaniu .
Czyli zrobiłem pomyłke od daty popełnienia przestępstaw mineło prawie 16 lat .

Na moje oko nastąpiło już przedawnienie. Ale najlepiej niech się wypowie ktoś kto się zna na tym :ok:

[cytat="spamer":1dq98ena]NIe kwalifikuje się , okres się przedłużył o 5 lat i koniec . Nowelizacja była chyba w 2002 roku , [/cytat:1dq98ena]

Nowelizacja którą miałem na myśli była nieco później, bo w 2005 roku.

Ponieważ czyn był w maju 1992 r. to oceniając kwestię przedawnienia należy wziąć pod uwagę treść przepisów o przedawnieniu z lat 1992-1998 oraz z lat 1998-2005 oraz z okresu 2005-2008.

I tak:

Lata 1992-1998:

Obowiązywał wtedy kodeks karny z 1969 r., który stanowił że oszustwo jest zagrożone (w postaci podstawowej) karą do 5 lat pozbawienia wolności i że ściganie takiego czynu przedawnia się po 5 latach od czynu plus ewentualne kolejne 5 lat jeżeli wszczęto postępowanie w sprawie w okresie pierwszej pięciolatki.
Ten stan prawny obowiązywał do 31 sierpnia 1998 r.

Między 1 września 1998 r. a 2 sierpnia 2005 r. termin przedawnienia ścigania dla zarzutu oszustwa (zagrożonego w tych latach karą do 8 lat pozbawienia wolności) wynosił 10 lat plus ewentualne 5 lat w razie wszczęcia postępowania przeciwko osobie (czyli w razie postawienia zarzutów osobie) w okresie owych 10 lat. Takie same terminy obowiązywały dla czynu zagrożonego karą do 5 lat pozbawienia wolności (jak oszustwo wg kodeksu z 1969 r.).

Od 3 sierpnia 2005 r. okres przedawnienia wynosi :
- 15 lat + 10 lat w razie wszczęcia postępowania przeciwko osobie w okresie pierwszych 15 lat (dla występku zagrożonego karą powyżej 5 lat pozbawienia wolności)
- 10 lat + 10 lat w razie wszczęcia postępowania przeciwko osobie w okresie pierwszych 10 lat (dla występku zagrożonego karą powyżej 3 lat pozbawienia wolności).

Aby ocenić czy w Twojej sprawie doszło do przedwnienia trzeba więc jeszcze wiedzieć w jakiej dacie wszczęto postępowanie w tej sprawie i kiedy dokładnie postawiono Ci zarzuty.

Dziękuję za dotychczasową pomoc i wyjaśnienie .
Postępowanie w tej sprawie wszczęto 1992r
Pierwsze zarzuty zostały mi przedstawione 1992r w wrześniu .

Sprawa się odwlekała bo chorowałem i nie mogłem uczestniczyc w postępowaniu dlatego dopiero teraz skierowano akt oskarżenia .
Czyli skoro przedawnienie teraz według nowego kodeksu karnego wynosi 25 lat ???praktycznie dożywotnia sprawa teraz jestem po 2 zawałach i nawet siły po sądach nie mam chodzić a ten akt oskarżenia mnie psychicznie dobija .
Bo jak udowodnić po tylu latach ze to była sprawa prześladowania rzemieślników

Czyli jeśli dobrze oceniam przedawnienie przypada dopiero w 2012 r.

Na marginiesie dodam, że mam wrażenie że Twój czyn powinien być kwalifikowany z art. 205 k.k. z 1969 r.

Zgadza się i tak był kwalifikowany 205 stary kk po zmianie kk zmieniono na art 286 kk

Ja pisałem o tym, że moim zdaniem zarzucony czyn także obecnie powienien być kwalifikowany z art. 205 k.k. z 1969 r. Stara ustawa karna wydaje się być względniejsza dla sprawcy w tym wypadku.

Tak ale gdyby nawet zmieniono kwalifikacje na art 205 stary kk to nadal niema przedawnienia .
Prubuję zrozumieć dlaczego afera FOZ się przedawniła ??? skaro między czasie zmieniano KK i okres przedawnienia się zmieniał na niekorzyśc oskkarżonego .

O ile mnie pamięć nie myli to w tym zakresie w jakim nowelizowano przepisy o przedawnieniu pod FOZZ, afera FOZZ właśnie się nie przedawniła. Ale może pamięć mnie zawodzi.

Znajdź precyzyjniejsze źródło informacji bo część pomniejszych zarzutów oczywiście się przedawniła (i to już dużo wcześniej zanim sprawą zajął się Sędzia Andrzej Kryże). Akcja PiS z przedłużeniem terminów przedawnienia miała zapobiec przedawnianiu się tych poważniejszych zarzutów o najdłuższym terminie przedawnienia. Ostatnia wersja informacji o FOZZ jaką kojarzę z głowy mówiłą o skazaniu głównych oskarżonych za najważniejsze zarzuty. A więc wskazywało to że się jednak nie przedawniły.
Powtórzę jednak że może źle pamiętam. Trzeba by było sięgnąć po precyzyjniejsze dane niż ta notka z Wiki.

Powrót