Akt urodzenia do wniosku "Antrag auf Feststellung der deutschen Staatsangehörigkeit

• Autor wątku Autor wątku Werner2015
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Werner2015

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Akt urodzenia do wniosku "Antrag auf Feststellung der deutschen Staatsangehörigkeit

Witam. Sprawa przedstawia się następująco. Mój ojciec posiada dokument Staatsangehörigkeitsausweis, który nabył przez pochodzenie po swoim ojcu. Ja również ubiegam się o ten dokument przez pochodzenie po swoim ojcu. W wykazie dokumentów, które trzeba złożyć podany jest "Geburtsurkunde". Mam im przekazać skrócony odpis aktu urodzenia czy zupełny? Zamówiłem skrócony tylko naszły mnie po pewnym czasie wątpliwości czy taki wystarczy. Od ojca również posiadam skrócony odpis aktu urodzenia, który też chcę im przekazać. Te "skrócone" akty wystarczą?

RE: Akt urodzenia do wniosku "Antrag auf Feststellung der deutschen Staatsangehörigke

ojca również posiadam skrócony odpis aktu urodzenia, który też chcę im przekazać. Te "skrócone" akty wystarczą?
1.Dobrze by był akt Europejski lub przetłumaczony na Niemiecki
Mój ojciec posiada dokument Staatsangehörigkeitsausweis, który nabył
2.Dołącz ojca kopie

RE: Akt urodzenia do wniosku "Antrag auf Feststellung der deutschen Staatsangehörigke

Z tłumaczeniem nie będzie problemu. Czy fakt różnego brzmienia nazwiska w "polskiej" i "niemieckiej" wersji ma znaczenie dla powyższego stanu faktycznego? Zmiana jest taka, że w polskich dokumentach nazwisko ma na końcu literę "x", a niemieckich dokumentach na końcu są dwie litery "xx" np. Nowak vs Nowakk

ja musialam miec zupełny

zupełny trzeba przetłumaczyc

Istnieją trzy rodzaje odpisów międzynarodowych:

formularz A (odpis skrócony aktu urodzenia),
formularz B (odpis skrócony aktu małżeństwa) oraz
formularz C (odpis skrócony aktu zgonu).

Znalazłem też wypowiedź jednej osoby, która pisała, że jeżeli dziecko urodziło się po zawarciu przez rodziców małżeństwa, to w takim wypadku wystarczy skrócony odpis aktu urodzenia. Ponadto na informacji, którą otrzymałem z Wrocławia jest napisane:" "Wenn es sich bei den vorgelegten Unterlagen (Personenstandsurkunden) um Dokumente in polnischer Sprache handelt, sind diese grundsaetzlich zusammen mit deutschsprachigen Uebersetzungen eines vereidigten Dolmetschers vorzulegen, es sei denn, es handelt sich um gekuerzte Geburts- und Heiratsurkunden auf neuem farbigen Format."
Właśnie to ostatnie zdanie:" es sei denn, es handelt sich um gekuerzte Geburts- und Heiratsurkunden auf neuem farbigen Format" wskazuje na to, że w przypadku skróconego aktu urodzenia na nowym farbowanym formacie tłumaczenie nie jest potrzebne.

tak, skróconych nie trzeba, tylko zupełne

Czyli ostatecznie te skrócone akty wystarczą czy też pieniądze na ich wydanie poszły w błoto? Wydanie zupełnych aktów urodzenia byłoby sporym wydatkiem.

Skoro twoj ojciec posiada juz (wazny?) Staatsangehörigkeitsausweis, to kwestia aktow urodzenia jest wtorna, w twoim przypadku decydujacy jest jedynie akt urodzenia udowadniajacy jednoznacznie, ze jestes synem (slubnym) twojego ojca, akty przodkow zostaly juz sprawdzone we wczesniejszym postepowaniu, wiec na wszelki wypadek zalatw sobie jedynie wlasny zupelny akt twojego urodzenia, a to nie bedzie spory wydatek za jedna metryke, reszta moze byc jaka jest

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Fakt pochodzenia dziecka ze związku małżeńskiego udowadnia chyba w głównej mierze akt ślubu, który też trzeba przedłożyć w tym postępowaniu.

Fakt pochodzenia dziecka ze związku małżeńskiego udowadnia chyba w głównej mierze akt ślubu, który też trzeba przedłożyć w tym postępowaniu.
Tak przetłumaczony na język Niemiecki

Dzięki za informacje. Na "Merkblatt Hinweise zur Feststellung der deutschen Staatsangehoerigkeit", który dostałem we wrześniu 2012 z Generalkonsulat der Bundesrepublik DE Breslau jest napisane w punkcie 3:"Wenn es sich bei den vorgelegten Unterlagen (Personenstandsurkunden) um Dokumente in polnischer Sprache handelt, sind diese grundsaetzlich zusammen mit deutschsprachigen Uebersetzungen eines vereidigten Dolmetschers vorzulegen, es sei denn, es handelt sich um gekuerzte Geburts- und Heiratsurkunden auf neuem farbigen Format." Wynika z tego, że tłumaczeń do skróconych aktów nie trzeba przedkładać, więc wyślę to jak jest.

Powrót