Akt urodzenia dziecka

• Autor wątku Autor wątku sylwia.b
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sylwia.b

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Mam problem-jestem w trakcie wymiany dowodu osobistego-posługuję się póki co zaświadczeniem wydanym z urzędu miasta o zameldowaniu na pobyt stały.
Urodziłam dziecko i należy sporządzić akt urodzenia, jednak pani kierownik urzędu stanu cywilnego odmówiła sporządzenia aktu ponieważ nie mam aktualnego dowodu, nie przyjęła zaświadczenia o meldunku z urzędu-czy miała do tego prawo??

Dziękuję za odpowiedz.

urzęd miasta powinien wydac zaswiadczenie o zagubieniu dowodu i dac pani kartke którą bedzie mogła pani poslugiwac sie do momętu otrzymania 2 dowodu.:cool:

No właśnie urząd wydał mi taką kartkę ale pani kierownik urzędu nie uznała jej i kazała przyjść dopiero jak będę miała nowy dowód. Dlatego pytam czy miała prawo odrzucić tę kartkę z urzędu maista o zameldowaniu.

no nie powinna a czy miała do tego prawo to dokładnie nie wiem,ale wszystko zalezy na jakiego człowieka trafimy!!!

Urodzenie dziecka należy zgłosić w ciągu 14 dni w urzędzie stanu cywilnego właściwym ze względu na miejsce urodzenia
Do zgłoszenia urodzenia dziecka są obowiązani:

* ojciec dziecka albo inna osoba obecna przy porodzie,
* lekarz lub położna,
* matka dziecka, jeżeli jej stan zdrowia na to pozwala.

Zgłoszenia dokonuje się ustnie.
Akt urodzenia sporządza się na podstawie zaświadczenia wystawionego przez lekarza lub zakład służby zdrowia

takk więc mąż niech zgłosi do urzędu jesli posiada dowód") buziakiiiii

Powrót