Akt Urodzenia - jak go zdobyć ?

• Autor wątku Autor wątku markusz41
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

markusz41

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mój zmarły ojciec urodził się w grudniu 1941 w Bydgoszczy (ówczesny Bromberg). Poszukuje Jego aktu urodzenia w orginale ( j. niemiecki).
Gdzie tego dokumentu szukać ?

Urząd Stanu Cywilnego ale najprawdopodobniej może z tym być problem. Pozostają wówczas parafialne księgi metrykalne.

Napisz lub zadzwoń do USC w Bydgoszczy i zapytaj, czy mają archiwum z orginalnymi aktami urodzenia, a jak nie, to gdzie szukać.

Urzędy Stanu Cywilnego przechowują księgi stanu cywilnego przez 100 lat, potem przekazują je do archiwum. W Bydgoszczy zapewne w tamtych czasach był więcej niż jeden USC. Musisz wiedzieć pod który z racji miejsca urodzenia podlegał twój ojciec lub szukać we wszystkich. USC wyda ci akt urodzenia po polsku (przetłumaczony). jeżeli zależy ci na niemieckiej wersji to musiałbyś prosić o kserokopie (fotografię) oryginalnego aktu (wpisu w księdze stanu cywilnego). Ale z punktu widzenia prawa polskiego nie będzie on miał wartości aktu stanu cywilnego (czyli nie można go używać w urzędach, sadach). Ma tylko znaczenie genealogiczne.

Dzięki ! Właśnie takiej ,pełnej , odpowiedzi oczekiwałem .
Mam powody przypuszczać że taki dokument w USC po prostu nie istnieje, ponieważ ojciec urodził się w innej miejscowości w Niemczech . Tylko wojenne losy mego dziadka rzuciły rodzine do Bydgoszczy (dziadek był Niemcem ) gdzie spolszczono nazwisko i nawet miejsce urodzenia dzieci .
Rzeczywiście taki dokument ma tylko wartość genealogiczną ale to mi wystarcza .

Poszukaj może pomocy na forach genealogicznych (przykładowo: genealodzy.pl). to były czasy wojenne i często dzieci były rejestrowane niekoniecznie tam gdzie się urodziły, czasem dochodziło tez do delikatnie mówiąc "zmieniania" aktów urodzenia.

Powrót