akt urodzenia

• Autor wątku Autor wątku splawik1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

splawik1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
mam pytanie w jaki sposób mam otrzymać niemiecki akt urodzenia mojego dziadka który się urodził w niemczech wiem gdzie się urodził i kiedy ?

Musisz napisac po niemiecku do urzedu stanu cywilnego w Niemczech, gdzie sie urodzil dziadek, najlepiej zalaczajac kopie twojego aktu urodzenia i aktu urodzenia taty, zeby bylo wiadomo, ze nie jestes osoba obca i ze to jest na prawde twoj dziadek. Trudno mi tylko powiedziec, czy dostaniesz ten akt urodzenia od razu czy dopiero po przelaniu oplaty za jego wystawienie na konto w Niemczech.
Jeslibys staral sie o to z adresu niemieckiego, przyslaliby ci ten akt urodzenia od razu z formularzem na przelew, ale za granice nie wiem, czy tak beda w ciemno wysylac

ale czy to pewne , że załatwie to wszystko drogą pocztową ?

Tak, można załatwić drogą pocztową. Jeżeli zwykłe kopie odpisów aktów im nie wystarczą, dostaniesz wezwanie do przedłożeni np. tłumaczeń przysięgłych.

Mozna droga pocztowa, tylko prosze nie pisac po polsku do niemieckich urzedow i potem sie dziwic, ze miesiacami sie nie dostaje odpowiedzi, jak to niektorzy robia. Polski USC tez by nie odpowiedzial na list przyslany po rumunsku albo po wegiersku.

I na wszelki wypadek dopisalbym cos w stylu "zobowiazuje sie do pokrycia oplat administracyjnych za wystawienie wnioskowanych aktow stanu cywilnego" (z reguly ok. 7 euro za wyciag z aktu urodzenia)

Powrót