akt zgonu Niemki -

• Autor wątku Autor wątku spitfire00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

spitfire00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!
Mam nadzieję, że piszę w dobrym dziale.
Piszę w takiej sprawie:
Teść, rocznik 1920, urodził się w mieszkaniu, którego właścicielami były dwie Niemki. Po wojnie emigrowały do Niemiec(znam prawdopodobne miejsce) i tam umarły. Jednak w akcie własności nadal figurują jako właścicielki nieruchomości.
Moje miasto podjęło uchwałę, o odsprzedaniu swoich nieruchomości dotychczasowym najemcom (czyli teściowi) z 90% bonifikatą. Jednak nie ma to zastosowania w przypadku teścia, gdyż miasto nie jest właścicielem tej nieruchomości. W korespondencji, którą prowadzę z UM piszą, że, aby miasto stało się właścicielem owego budynku potrzebują akt zgonu tych Niemek.
I teraz pytania
- czy te kobiety można z góry uznać za zmarłe, skoro wiadomo, że urodziły się ok 1860?
- czy mogę sam spróbować zdobyć ten akt zgonu (miasto od wielu lat nic nie robi w tej sprawie, być może celowo - mieszkanie znajduje się w atrakcyjnej dla nich lokalizacji na starym mieście), jeśli tak, to jak? za pomocą ambasady? czy wydadzą teściowi takie informacje? to raczej miasto powinno wystąpić z taką inicjatywą?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Skoro miasto nie jest właścicielem to na jakiej podstawie pobiera czynsz i wynajmuje to mieszkanie? To miasto powinno wyprostować stan prawny lokalu, powinien w tym celu skontaktować się z konsulem w Niemczech. Zresztą wszystkie gminy maja obowiązek wyprostowania stanu prawnego nieruchomości w związku z planowanym wprowadzeniem katastru.

Powrót