Akta sprawy

• Autor wątku Autor wątku Tyros
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tyros

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.

Mam problem, jestem podejrzanym w sprawie. Składając wyjaśnienia ujawniłem moją współpracę z innymi osobami. Jedna z nich dowiedziała się o tym i twierdzi, że jego adwokat posiada kserokopię moich zeznań z policji. Proszę o pomoc, czy jest możliwe, żeby adwokat tejże osoby otrzymał kopie moich zeznań, czy to tylko zwykłe "ściemnianie" tego człowieka. Sprawa jest w postępowaniu przygotowawczym z tego co się orientuje, to udostępnienie moich zeznań wiąże się próbą mataczenia. Osoba ta nie została zatrzymana, ani nie była przesłuchiwana przez policję.

Pozdrawiam.

Jeżeli ktoś nie jest stroną w postępowaniu (podejrzanym, pokrzywdzonym) to nie ma prawa dostępu do akt.
Dalej - jeżeli ktoś nie jest stroną, to nie przysługuje mu prawo posiadania pełnomocnika / obrońcy.
Jeżeli więc Twój kolega nie miał przedstawionych zarzutów, to w ramach tej sprawy na pewno nie ma adwokata, i na pewno nie miał prawa dostępu do akt sprawy.

http://forumprawne.org/prawo-karne/2433-dostep-do-akt-sprawy.html

niby tak ale
jeśli ujawniłeś inne osoby to możliwe że na podstawie Twoich wyjaśnień została zapoczątkowana nowa sprawa
w tamtej moze i kolega dostał zarzuty i ustanowił obrońcę
wtedy miałby dostęp do akt
to ze nie był zatrzymany albo nie przesłuchiwany przez policję nie oznacza ze nie jest podejrzanym

To mam jeszcze pytanie, co do zarzutów. Czy do ich postawienia, podejrzany być przy tym osobiście? Czy też, może to być zrobione przy pomocy jego adwokata?

Podejrzany musi zostać osobiście zapoznany z treścią zarzutów.
Adwokat - o ile został ustanowiony w sprawie - moze być obecny przy ogłaszaniu tychże zarzutów, oraz przesłuchaniu.

Powrót