aktualizacje oprogramowania samochodu

• Autor wątku Autor wątku duo1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

duo1

Użytkownik
Odpowiedzi
87
Witam, mam takie oto pytanie: jeśli mamy samochód na gwarancji to czy aktualizacje oprogramowania do tego pojazdu tj. fabrycznego zestawu audio, silnika, komputera pokładowego itp. należą się klientowi bezpłatnie czy też producent poprzez serwis ma prawo pobierać opłatę za zainstalowanie aktualizacji?

Czy są jakieś przepisy prawa które regulują prawo klienta do bezpłatnych aktualizacji w okresie gwarancyjnym?

Konkretnie to SYNC. Wiem, że jest aktualizacja mało tego można ją pobrać ze strony Forda z krajów kontynentu Azja, Australia i Ameryki. Niestety Ford Polska i na Europe nie umieścił na swoich stronach linku do niej. Oczywiście aktualizacja jest przypisana do konkretnego pojazdu po podaniu VIN.
Serwisy autoryzowane życzą sobie za wgranie każdej aktualizacji 250 zł.

Jest też więcej aktualizacji wystarczy wejść w ETIS...

Poczytaj na forum dyskusyjnym forda (są co najmniej dwa).
W przypadku aktualizacji oprogramowania silnika serwisy mogą być bardzo niechętne, aby to zrobić, szczególnie za darmo - chyba że producent nakaże zrobienie tego. Błąd w czasie wgrywania unieruchamia auto na dobre.

Pablo_11 Ja nie chcę aktualizować silnika tylko SYNC. Jedynie odpowiedziałem, że można to też, są też ludzie co "ulepszają" swoje silniki wgrywając soft z lepszej wersji ale robią to już na swoje ryzyko.
Co do zapłaty za aktualizację SYNC (m.in. multimedia) to część świata ma to za darmo i pobiera na pendrive i samodzielnie wgrywa, a w Polsce chcą po 250 zł. Zapisy gwarancyjne nic nie mówią na ten temat, dlatego ciekaw jestem co mówi prawo w tej materii. Ja jakoś nie rozumiem czemu auto na gwarancji nie zasługuje na darmową aktualizację. Na każdym kroku nas Polaków doją!!!. Ciekawe jakby Microsoft tak sobie życzył po 250 zł za każdą aktualizację co to by było.
Jeśli chodzi o fora Forda to czytam je regularnie. Ludzie pobierają aktualizację ze stron innych krajów i wgrywają. Tylko rodzi się pytanie czy np. traci się prawa gwarancyjne? itp

Dlaczego w serwisie zmiana opon z letnich na zimowe jest płatna?

Dlaczego w ramach gwarancji np. po roku trzeba zrobić odpłatny przegląd za 1000zł aby mieć drugi rok gwarancji?

Dlaczego podczas przeglądu gwarancyjnego usługa wymiany oleju itp. jest płatna?

Dlaczego w/w usługi nie są bezpłatne skoro auto jest na gwarancji a Ty nie powinieneś zapłacić tylko za materiały?

Co mówi na to prawo?

Rozumiesz co chcę przekazać?

duo1 napisał:
Pablo_11 Ja nie chcę aktualizować silnika tylko SYNC.

Doprowadź to coś do niesprawności, a jeśli się nie da to znajdź to co poprawiono w nowej wersji i zgłoś na gwarancję, że ten Twój SYNC nie działa, bo nie ma tego co ma ten nowy. Oczywiście o tym nowym nic nie wspominaj, niech sami w ramach gwarancji wpadną na pomysł, że zaktualizują to może się odczepisz. Zgłoś reklamację oczywiście na piśmie do ASO.

arturoooo czytając Twoje wypociny nie wiem czy traktować Cię poważnie czy z przymrużeniem oka, bo jesteś trollem co nabija sobie posty. Gratuluję logiki która zrównuje aktualizacje do usługi zmiany opon itp.

Sporo odpowiedzi lecz żadne na temat dlatego proponuję aby osoby nie mające wiedzy w tym temacie nie robiły śmietnika.

duo1 napisał:
arturoooo czytając Twoje wypociny nie wiem czy traktować Cię poważnie czy z przymrużeniem oka, bo jesteś trollem co nabija sobie posty. Gratuluję logiki która zrównuje aktualizacje do usługi zmiany opon itp.

Urzekła mnie twoja historia :what:

Powrót