"Aktywne poszukiwanie pracy" - co oznacza w czasach Covid-19?

• Autor wątku Autor wątku pan_z_wasem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pan_z_wasem

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Sprawa dotyczy UP w Warszawie.

Witam.
Jestem osobą bezrobotną od pół roku, szukam pracy na własną rękę w zawodzie.

Dotychczas pobierałem świadczenie "Marecki bon żłobkowy" (UCHWAŁA NR LXI/536/2018RADY MIASTA MARKI, daję link:

Kod:
http://edziennik.mazowieckie.pl/WDU_W/2018/5798/oryginal/akt.pdf

interesuje mnie ten fragment:

"5. Ponowne ustalenie prawa do świadczenia po upływie 3 miesięcy w sytuacji wystąpienia okoliczności o których mowa w § 2 ust. 2 pkt. 7 następuje na wniosek rodzica po przedłożeniu:1) zaświadczenia lub pisemnej informacji Powiatowego Urzędu Pracy o współpracy osoby bezrobotnej z PUP i dalszej konieczności aktywnego poszukiwania zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej (...)"

Ja w marcu 2020 dostałem wiadomość z UP, że wizytę przekładają mi na czerwiec z powodu epidemii (w czerwcu byłem i oczywiście czas stracony - 0 ofert). Pracy szukam na własną rękę: na około 40 CV miesięcznie wysłanych około 3 rozmowy miesięcznie. Całość przyhamowała w kwietniu - mam maile, ale jest ich mniej - nowa rzeczywistość epidemii.

Zadzwoniłem do MOPSu i zapytałem się co ma się znaleźć w tym zaświadczeniu. Nie potrafili odpowiedzieć, co oznacza "aktywne poszukiwanie pracy". Poprosiłem o to zaświadczenie UP. Na pytanie co tam zawrzeć odpowiedziałem: nie wiem. No to napisali, że jestem osobą bezrobotną a nie byłem na wizycie bo mi ją przełożyli na czerwiec.

Finał - dowiedziałem się, że nie dostanę świadczenia bo nie "poszukiwałem aktywnie pracy" w UP. A nawet nie to. UP tego nie potwierdziło. Więc pytanie:

Czym jest aktywne poszukiwanie pracy poprzez UP w kwietniu 2020 r. podczas epidemii koronowirusa, gdy UP sam mi wizytę odwołał?

Bo szczerze mówiąc nie wiem, czego się ode mnie oczekuje - że miałem drzwi wyważyć i się wprosić? Pracownik MOPSu tego nie wie. Ja tym bardziej. Definicji znaleźć nie mogę. Odpowiedź odmowną dopiero dostanę.

P.S. W kwietniu wysłałem mniej CV niż wcześniej i nie odbyłem żadnej rekrutacji. Ale maile mam. Tylko co z tego skoro dowiedziałem się, że to nie ma znaczenia, bo nie przechodzi przez UP?

Ostatnia edycja:
Agnieszka3M napisał:
jak długo pobierasz już bon?
Bodajże od 2019 stycznia do sierpnia 2019, potem była przerwa ze żłobkiem. Ponownie wystąpiliśmy o przedłużenie w styczniu 2020, od tego roku jestem osobą bezrobotną (wcześniej pracowały 2 osoby). Jako że miałem status osoby bezrobotnej pobieraliśmy 3 miesiące. Złożyliśmy wniosek o przedłużenie na kwiecień i jak napisałem odmówiono. UP potwierdziło pismem fakt że jestem ubezpieczony, że mam status osoby bezrobotnej oraz że przełożyli mi z powodu epidemii wizytę na inny termin ale to nie wystarczyło najwidoczniej i właśnie zastanawiam się jak może wyglądać to aktywne poszukiwanie przez UP pracy podczas gdy sam urząd się zamyka.

Powrót