alarmowe bramki w hipermarketach

• Autor wątku Autor wątku ewalex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewalex

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Znajoma mi osoba ma nietypowy problem- kilkakrotnie przy okazji robienia zakupow w hipermarkecie, placac przy kasie rachunek uruchomiala sie bramka . Naturalnie natychmiast podchodzi ochrona i prosi o ponowne przejscie przez bramke,jednak w tym moemncie bramka juz sie nie uruchamia(co najmniej dziwne). Bywa ,ze tylko na tym sie konczy ale sama raz bylam swiadkiem takiego zdarzenia , niestety skonczylo sie na ostentacyjnym skierowaniu tej osoby na zaplecze , w celu dokonania rewizji osobistej.Po czym zostala przeproszona i odeslana.
Nie ulega watpliwosci ,ze samo zdarzenie nie nalezy do przyjemnych ,a glosne komentarze innych kupujacych wcale w tym nie pomagaja.
Czy widzicie jakas rade na to ?Pracownicy hipermarketu nie wiedza nigdy o efekcie takiej rewizji wiec slad podejrzen juz pozostaje.

chcesz sobie ponarzekać czy zadać konkretne pytanie prawne... :?:

Alarm często uruchamia się gdy przez bramkę przechodzi osoba która ma założone stenty (po angioplastyce wieńcowej).
W tym przypadku lepiej nosić z sobą odpowiednie zaświadczenie lekarskie.

Markiz 32 jesli sie myle to wyprowadz mnie z blędu ale sądziłam ,że forum to, a szczególnie dział "dyskusji ogólnych" jest własnie po to żeby je prowadzić i dzielić sie np. swoimi doświadczeniami w zakresie danego tematu.

Ochroniarze nie mają prawa dokonania "rewizji osobistej" bez zgody osoby. Jeśli nie chcesz pokazać ochroniarzom, co masz w torebce czy keszeniach - nie musisz, możesz poczekać na przyjazd policji.

[cytat="MMPM"]Ochroniarze nie mają prawa dokonania "rewizji osobistej" bez zgody osoby. Jeśli nie chcesz pokazać ochroniarzom, co masz w torebce czy keszeniach - nie musisz, możesz poczekać na przyjazd policji.[/cytat]Oczywiscie, ochroniarze co najwyzej mogą poprosic okreslona osobe o okazanie zawartości torebki , plecaka itp.
W opisanej przeze mnie sytuacji chodzi bardziej o narazanie tej osoby na ciagle podejrzenia dokonania kradziezy, wowczas gdy za kazdym razem okazuje się to nieporozumieniem.

[cytat="ewalex":2zbj8zts][cytat="MMPM"]
W opisanej przeze mnie sytuacji chodzi bardziej o narazanie tej osoby na ciagle podejrzenia dokonania kradziezy, wowczas gdy za kazdym razem okazuje się to nieporozumieniem.[/cytat:2zbj8zts]

Bez przesady, za każdym razem gdy wchodzę do Sądu Okręgowego w Warszawie uruchamia się alarm i jakoś nie odczuwam tego, że Policja podejrzewa mnie o próbę dokonania zamachu. :)

Powrót