AlcoLock - blokada alkoholowa

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ibiszek napisał:
ja złożyłem wniosek 6albo 7 kwietnia i po coś 3 posiedzeniach, wizycie kuratora w końcu 1 września dostałem pozytywny wyrok.

O to się naczekałeś , widać że sądy się nie spieszą pozostaje tylko czekać :?

Ja wysłałem wniosek 23 lutego 2016 r. (22 lutego minęła połowa kary) a 20 maja przyszło mi pismo (po posiedzeniu z 9 maja) z postanowieniem, że sąd się zgadza na zamiane. Czyli 3 miesiące od wysłania wniosku do decyzji którą otrzymałem na piśmie.
1. Orzec wobec skazanego ... syna ... i ... ur. ../../.... w Krakowie zmiane srodka karnego w postaci zakazu prowadzenia wszelkich pojazdow mechanicznych w ruchu ladowym w wymiarze 2 lat orzeczonego wyrokiem sadu rejonowego dla Krakowa-Podgorza w Krakowie z dnia 23 czerwca 2015 r. sygn. akt ....../../. za przestepstwo z art 178a § 1 kk nalozonego na niego zakazu prowadzenia pojazdow niewyposazonych w blokade alkoholowa.

2. Zwolnic skazanego ... w calosci od zaplaty na rzecz skarbu panstwa kosztow sadowych

Uzasadnienie:

Art. 182a. § 1. Jeżeli zakaz prowadzenia pojazdów był wykonywany przez okres co najmniej połowy orzeczonego wymiaru, a w przypadku zakazu prowadzenia pojazdów orzeczonego na podstawie art. 42 § 3 lub 4 Kodeksu karnego przez okres co najmniej 10 lat, sąd może orzec o dalszym wykonywaniu tego środka karnego w postaci zakazu prowadzenia pojazdów niewyposażonych w blokadę alkoholową, o której mowa w art. 2 pkt 84 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2012 r. poz. 1137, z późn. zm.), jeżeli postawa, właściwości i warunki osobiste sprawcy oraz zachowanie w okresie wykonywania środka karnego uzasadniają przekonanie, że prowadzenie pojazdu przez tę osobę nie zagraża bezpieczeństwu w komunikacji.

Jak wynika z akt niniejszej sprawy, wniosku skazanego oraz przeprowadzonego przez kuratora zawodowego wywiadu srodowiskowego przeslanki do zastosowania cytowanego powyzej przepisu zaistnialy w przedmiitowej sprawie. Orzeczony wobec skazanego srodek karny stosowany jest juz przez ponad polowe okresu na ktory zostal orzeczony, skazany uiscil kare grzywny oraz koszty procesu, w okresie proby zachowuje sie poprawnie nie naruszajac porzadku prawnego. Skazany poddal sie rowniez badaniom psychologicznym w wyniku ktorych nie stwierdzono u niego przeciwskazan do kierowania pojazdami kat B. W ocenie sadu zamiana orzeczonego wzgledem ... srodka karnego jest zasadna, umozliwi mu przede wszystkim wykonywanie szerszego zakresu obowiazkow zawodowych. Ponadto zainstalowana w pojezdzie blokada alkoholowa bedzie dodatkowym gwarantem iz skazany nie bedzie ponownie prowadzic pojazdu pod wplywem alkoholu. W zwiazku z powyzszym orzeczono jak na wstepie.

Dzisiaj złożyłem wniosek :) napisałem uzasadnienie i nic po za tym ,nawet jeszcze nie mam zrobionych badań bo stwierdziłem że na razie są mi nie potrzebne i zrobię je jak już będę po decyzji sądu lub po zakazie.Ktoś tam pisał że nawet nie był u niego kurator i dostał po miesiącu pozytywną odpowiedz liczę na takiego farta:):) jeśli nie to przeczekam już do końca

Po miesiacu? Bez wywiadu kuratora?Pierwsze slysze i wierzyc mi sie niechce zeby nasze sądy dzialaly tak blyskawicznie

Moim zdaniem to, że jeszcze nie zrobiłeś badań działa na Twoją niekorzyść.
Zaświadczenie od lekarza, że nie widzi przeciwwskazań pomaga, a tutaj jest brak tego. Może ktoś wypowiedział się, że miesiąc od pierwszego posiedzenia a nie miesiąc od złożenia.

Jakie badania muszę zrobić chcąc starać się o możliwość jazdy z blokadą alkoholową (zakaz na 3 lata, minęła połowa kary jakiś czas temu)?

Badania lekarskie w WOMP oraz badania psychologiczne

Neoxis napisał:
Jakie badania muszę zrobić chcąc starać się o możliwość jazdy z blokadą alkoholową (zakaz na 3 lata, minęła połowa kary jakiś czas temu)?

Przykro mi to pisać ale musisz przejść tą drogę " przez mękę " jest to utoczenie człowieczeństwa . w Q....a mnie takie podejście . wiele o tym można pisać . To jak człowiek jest traktowany . Począwszy od policjantów , prokuratorów sędziów i lekarzy " KTO JEST BEZ WINY NIECHAJ PIERWSZY RZUCI KAMIEŃ " wszyscy święci .

Ta droga mnie tak nie martwi, problem w tym, że teraz jestem osobą niepełnosprawną, mam niedowład wiotki prawej kończyny górnej, nie wiem, czy to nie będzie problemem, aby przejść badania. No i cierpię także na nerwicę depresyjną. Wzrok itp jest w porządku.

Neoxis napisał:
Ta droga mnie tak nie martwi, problem w tym, że teraz jestem osobą niepełnosprawną, mam niedowład wiotki prawej kończyny górnej, nie wiem, czy to nie będzie problemem, aby przejść badania. No i cierpię także na nerwicę depresyjną. Wzrok itp jest w porządku.

Witaj. w tym temacie to niewiele mogę ci powiedzieć , na pewne pewne jest to że nawet osoby z niepełnosprawnością też mogą posiadać prawo jazdy , ale jak to zrobić to nie wiem na pewno masz grupę inwalidzką i pewnie będziesz miał jakieś problemy natury fizycznej , wracając do samych badań to głównie chodzi im o to czy jesteś osobą która nie spowoduje zagrożenia w ruchu nie jestem kompetentną osobą w tych sprawach , według mnie to raczej w tych badaniach doszukuje się patologi ,typu ( alkoholik , psychicznie chory , itp.) a sama niepełnosprawność nie jest ograniczeniem , są przecież ludzie którzy nie mają kończyn jednej lub dwóch i mają prawa jazdy . Fakt taki że samochody maj specjalnie przygotowane do stopnia niepełnosprawności , uważam też że gdyby ci takiej możliwości odmówiono to była by to dyskryminacja , i wtedy polecam rzecznika praw obywatelskich .
Tak jeszcze jedna rzecz

Art. 32.

Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne.

Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny.

KONSTYTUCJA

Ostatnia edycja:
Mam pytanie jeszcze odnośnie mojej sytuacji (więcej informacji wyżej). Jeżeli ponownie zdam prawo jazdy kat B, ale przy użyciu samochodu z automatyczną skrzynią biegów (dla niepełnosprawnych), czy będę miał zwykłą kategorię B w prawie jazdy?

Mowisz o samochodzie przeznaczonym do egzaminowania? Jesli zdasz egzamin na kategorie B to bedziesz mial B :-)

Ostatnia edycja:
Tak chodzi mi o auto egzaminacyjne. WORD w Olsztynie chyba takiego nie ma na stanie (samochodu egzaminacyjnego przystosowanego dla osób niepełnosprawnych), ale nauka jazdy udostępnia taki pojazd na czas egzaminu.

Jesli na orzeczeniu z WOMPu nie miales wpisanych kodow ograniczen to w prawie jazdy bedziesz mial poprostu kat. B

Kiedyś nie miałem, niestety muszę zrobić je jeszcze raz, a teraz mam problem z prawą ręką.

Nie podejdziesz do egzaminu jesli nie wykonasz wczesniej badan lekarskich a tam mozesz dostac jakis kod ograniczen

Wiem, że muszę wykonać badania. Rozumiem, dzięki.

Witam, 10maja mija mi okres połowy kary na jaki zostało zabrane mi prawo jazdy (kara 3 lata, 5000zl i 800 zł koszty) zapłaciłem wszystko od razu, badania lekarskie przeszedłem pozytywnie. Chce złożyć wniosek o blokadę alkoholowa ale dowiedzialem sie, że w moim mieście (Woj. Wielkopolskie) sędzina bardzo niechętnie przyjmuje wniozkj, odrzuca je i jest nieprzychylna do nich. Moje pytanie brzmi, czy jeśli spełniam wszystkie przeslanki do blokady alkoholowej i moje stężenie było na pograniczu z wykroczeniem i nigdy nie byłem karany, nic nie zrobiłem złego w trakcie kary to czy sędzia "od tak sobie" może odrzucić mój wniosek?

Przepis mówi jasno:
Przepis prawny:
Art. 182a kk
§ 1. Jeżeli zakaz prowadzenia pojazdów był wykonywany przez okres co najmniej połowy orzeczonego wymiaru, a w przypadku zakazu prowadzenia pojazdów orzeczonego na podstawie art. 42 przedstawiciel skazanego § 3 lub 4 Kodeksu karnego przez okres co najmniej 10 lat, sąd może orzec o dalszym wykonywaniu tego środka karnego w postaci zakazu prowadzenia pojazdów niewyposażonych w blokadę alkoholową, o której mowa w art. 2 objaśnienie pojęć pkt 84 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2017 r. poz. 128 i 379, ze zm.), jeżeli postawa, właściwości i warunki osobiste sprawcy oraz zachowanie w okresie wykonywania środka karnego uzasadniają przekonanie, że prowadzenie pojazdu przez tę osobę nie zagraża bezpieczeństwu w komunikacji. Przepis art. 182 przesłanie odpisu wyroku w razie orzeczenia zakazu prowadzenia pojazdów § 1 stosuje się odpowiednio.

Więc nawet to, że spełniasz formalne przesłanki nie obliguje sadu do wydania zgody na taką zamiane środka karnego.

biezanow_123 napisał:
Przepis mówi jasno:
Przepis prawny:
Art. 182a kk
§ 1. Jeżeli zakaz prowadzenia pojazdów był wykonywany przez okres co najmniej połowy orzeczonego wymiaru, a w przypadku zakazu prowadzenia pojazdów orzeczonego na podstawie art. 42 przedstawiciel skazanego § 3 lub 4 Kodeksu karnego przez okres co najmniej 10 lat, sąd może orzec o dalszym wykonywaniu tego środka karnego w postaci zakazu prowadzenia pojazdów niewyposażonych w blokadę alkoholową, o której mowa w art. 2 objaśnienie pojęć pkt 84 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2017 r. poz. 128 i 379, ze zm.), jeżeli postawa, właściwości i warunki osobiste sprawcy oraz zachowanie w okresie wykonywania środka karnego uzasadniają przekonanie, że prowadzenie pojazdu przez tę osobę nie zagraża bezpieczeństwu w komunikacji. Przepis art. 182 przesłanie odpisu wyroku w razie orzeczenia zakazu prowadzenia pojazdów § 1 stosuje się odpowiednio.

Więc nawet to, że spełniasz formalne przesłanki nie obliguje sadu do wydania zgody na taką zamiane środka karnego.
Rozumiem, ale sąd wydajac decyzję musi ja jakoś uzasadnić więc jeśli wszystko ze mną wporzadku to czym uzasadni swoją decyzję odrzucając mój wniosek ;/ trochę to bez sensu... A orientuje się ktoś może jak wygląda odwołanie od decyzji sądu?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót