AlcoLock - blokada alkoholowa

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam biezanow_123
Mam pytanko odnośnie dokumentu od diagnosty,dostałem właśnie pozytywną decyzję z sądu i biorę się za ogarnięcie montażu blokady i egzaminu, czy stacja diagnostyczna musiała mieć jakieś specjalne uprawnienia ?

Nie. Z tym ze ja badania techniczne robilem zaraz po wejsciu w zycie przepisow dot. blokad alkoholowych i nie wszystkie stacje wiedzialy jak taka blokade sprawdzic i jaki dokument wydac ale mysle ze teraz juz w kazdej stacji wykonaja bez problemu taki przeglad. Koszt 50zl

Dzieki bardzo za odpowiedź. Będe opisywał jak w moim przypadku przebiegnie cały proces. Blokade bede matował w przynajmniej 2 samochodach i mysle jeszcze jak to zrobic w motocyklu...

mati1411 napisał:
mysle jeszcze jak to zrobic w motocyklu...
Tzn? Odstaw moto do serwisu gdzie montuja blokady i Ci zaloza :-) Ty tylko musisz wylozyc kase :-)

Witam. Za miesiąc będzie 18 miesiecy od feralnego dnia. Mam pytanie jak wygląda sprawa z kuratorem. Czy kurator może iść do zakładu pracy? Bardzo bym tego nie chciał?

"może i nawet powinien" ale czy miał ktoś z Was taki przypadek ze kurator najpierw udał się do zakładu pracy a dopiero później rozmawiał z Wami? Jeśli tak to czy jest jakaś możliwość aby tego uniknąć.... np. napisać o tym we wniosku do Sądu?

Witam,
Mam następujące pytanie. Otrzymałem zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych za wyjątkiem tych pojazdów do których prowadzenia wymagana jest kategoria A prawo jazdy na 3 lata. Czy w przypadku składania wniosku o skrócenie zakazu poprzez montaż blokady, jest możliwe uzyskanie zmiany wyroku, która będzie dotyczyła tak samo jak pierwotny wyrok wszystkich pojazdów poza kat.A? W skrócie czy po uzyskaniu zmiany wyroku będę mógł zdać egzamin na kat. A i otrzymać kat. A bez kodu 69?

czy na posiedzeniu sąd dawał wam szansę żeby się wypowiedzieć?

U mnie posiedzenie bylo niejawne bez mojego udzialu ale wszystko co bym chcial powiedziec napisalem we wniosku

Kam94 napisał:
czy na posiedzeniu sąd dawał wam szansę żeby się wypowiedzieć?

U mnie również posiedzenie odbyło się bez mojego udziału, wszystko co bym chciał powiedzieć umieściłem we wniosku.

Udało się, sędzia zgodził się. Teraz pytanie, czy aby podjesc do egzaminu to muszę wyjeździc i mieć podpisane wszystkie godziny w szkole jazdy?

Jeśli miałeś prawo jazdy, a miałes je zatrzymane jesteś traktowany jako kierowca zgłaszasz się po profil kierowcy do wydziału komunikacji (jesteś z wielkopolski jak dobrze pamiętam to być może mamy ten sam), dostajesz numer profilu kierowcy logujesz się w WORD-zie,i poprostu zapisujesz na egzamin.

Nie musisz przechodzić kursu. Możesz podejść z marszu do egzaminów. Ja testów uczyłem się sam i szło wszystko dobrze a jazdy wykupiłem sobie coś 3 godziny żeby wiedzieć na co zwracają uwagę i co zmieniło się przez ten czas.

witam również z mam pytanie odnośnie wniosku. Który z artykułów na dzień dzisiejszy jest aktualny:

Art. 182a. § 1. Jeżeli zakaz prowadzenia pojazdów był wykonywany przez okres co najmniej połowy orzeczonego wymiaru, a w przypadku zakazu prowadzenia pojazdów orzeczonego na podstawie art. 42 § 3 lub 4 Kodeksu karnego przez okres co najmniej 10 lat, sąd może orzec o dalszym wykonywaniu tego środka karnego w postaci zakazu prowadzenia pojazdów niewyposażonych w blokadę alkoholową, o której mowa w art. 2 pkt 84 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2012 r. poz. 1137, z późn. zm.), jeżeli postawa, właściwości i warunki osobiste sprawcy oraz zachowanie w okresie wykonywania środka karnego uzasadniają przekonanie, że prowadzenie pojazdu przez tę osobę nie zagraża bezpieczeństwu w komunikacji. Przepis art. 182 § 1 stosuje się odpowiednio.

Art. 182a. § 1. Jeżeli zakaz prowadzenia pojazdów był wykonywany przez okres co najmniej połowy orzeczonego wymiaru, a w przypadku zakazu prowadzenia pojazdów orzeczonego na podstawie art. 42 § 3 lub 4 Kodeksu karnego przez okres co najmniej 10 lat, sąd może orzec o dalszym wykonywaniu tego środka karnego w postaci zakazu prowadzenia pojazdów niewyposażonych w blokadę alkoholową, o której mowa w art. 2 pkt 84 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2017 r. poz. 128 i 379, ze zm.), jeżeli postawa, właściwości i warunki osobiste sprawcy oraz zachowanie w okresie wykonywania środka karnego uzasadniają przekonanie, że prowadzenie pojazdu przez tę osobę nie zagraża bezpieczeństwu w komunikacji. Przepis art. 182 § 1 stosuje się odpowiednio.

niby to samo a dziennik ustaw orientuje się ktoś ?

Witam. Mam pytanie czy jeśli moja blokada przyjdzie badania techniczne na stacji wiadomo znajomy diagnista, i otrzymam owy wydruk o przeprowadzonym badaniu to czy mogę jeździć na blokadzie która nie spełnia wymogów opisanych w ustawie czy ktoś to sprawdzi? Pytam bo są blokady które kosztują mniej ale nie spełniają norm. Blokada typu DS 20 jest droga ale zarazem dopowiednia czy da się to w ten sposób obejść i jeździć na jakiejś innej bądź atrapie? Oczywiście biorąc pod uwagę nie spowodowanie żadnej kolizji później itp bo wtedy to wiadomo sprawdzanie itp. Pozdrawiam.

Ale kupując (wypożyczając) blokada musisz taką co spełnia wymogi. Podczas jakiej kolwiek kontroli policjant może zechcieć obejrzeć dokument z kalibracją i danymi urządzenia oraz badanie od diagnosty. I tego może być lipa...

ibiszek napisał:
Ale kupując (wypożyczając) blokada musisz taką co spełnia wymogi. Podczas jakiej kolwiek kontroli policjant może zechcieć obejrzeć dokument z kalibracją i danymi urządzenia oraz badanie od diagnosty. I tego może być lipa...
Wątpię żeby policjant podczas kontroli wiedział jakie normy ma mój alkomat a jakie rzeczywiście powinien mieć wiadomo jak to działa u nas. Te tańsze blokady też mają zaświadczenie o kalibracji a badanie u diagnosty będę miał załatwione. Chodzi tylko o te normy typu PN i tak dalej

Jak będę w domu po południu to zobaczę co tam miałem napisane dokładnie na tym świadectwie co jest wymagane. Ale poczytaj rozporządzenie i będziesz wiedział dokładnie.
Zawsze też możesz blokadę wypożyczyć.

Cytat ze świadectwa jakie ja miałem:
"Przyrząd spełnia wymagania § 1 rozporządzenia Ministra Infrastruktury i Budownictwa z dnia 8 lipca 2016r. w sprawie wymagań funkcjonalnych i wymogów technicznych blokady alkoholowej oraz wzoru dokumentu potwierdzającego kalibrację blokady alkoholowej (Dz.U. Poz. 1072)"

No a nie wiem czy firma sprzedająca blokadę wystawi Ci coś takiego skoro nie ma do tego prawa bo ktoś podpisać się pod tym musi..

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót