AlcoLock - blokada alkoholowa

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ibiszek napisał:
Cytat ze świadectwa jakie ja miałem:
"Przyrząd spełnia wymagania § 1 rozporządzenia Ministra Infrastruktury i Budownictwa z dnia 8 lipca 2016r. w sprawie wymagań funkcjonalnych i wymogów technicznych blokady alkoholowej oraz wzoru dokumentu potwierdzającego kalibrację blokady alkoholowej (Dz.U. Poz. 1072)"

No a nie wiem czy firma sprzedająca blokadę wystawi Ci coś takiego skoro nie ma do tego prawa bo ktoś podpisać się pod tym musi..
Dziękuję że zadałes sobie tyłu trudu. Tak faktycznie masz rację to raczej nie przejdzie skoro kusi być owe pismo z firmy sprzedającej blokady tak jest też faktem że muszą oni też przestrzegać przepisów i nie mogą napisać czegoś co nie jest prawdą. Więc pozostaje wypożyczyć Lion. Jeszcze raz dzięki ibiszek oby więcej takich ludzi na forach. POZDRAWIAM

Mam pytanie. Kiedy zrobię znów prawo jazdy i okres zakazu prowadzenia pojazdów minie, czy staż z poprzednich lat mi przepadnie? Chodzi mi konkretnie o jazdę motocyklem 125ccm na kat B, ale tam jest wymóg, aby prawo jazdy mieć od minimum 3 lat. Ja miałem 5 lat, kiedy je straciłem, czy teraz staż będzie liczony od nowa?

Neoxis napisał:
Mam pytanie. Kiedy zrobię znów prawo jazdy i okres zakazu prowadzenia pojazdów minie, czy staż z poprzednich lat mi przepadnie? Chodzi mi konkretnie o jazdę motocyklem 125ccm na kat B, ale tam jest wymóg, aby prawo jazdy mieć od minimum 3 lat. Ja miałem 5 lat, kiedy je straciłem, czy teraz staż będzie liczony od nowa?

Nie... Liczy się data zdobycia pierwszych uprawnień, ten po zatrzymanym za alko, egzamin zdajesz jako kontrolny, tak samo jak i gdy PJ zatrzymane jest za pkt karne.

Dziękuję bardzo za odpowiedź, cieszy mnie to niezmiernie :D

Wysłałem pismo w poprzednim tygodniu, dzisiaj dostałem papier z sądu - posiedzenie odbędzie się dopiero w połowie października... Czy jest szansa, że po pierwszym posiedzeniu już zapadnie decyzja, czy będą chcieli czegoś więcej?
Czy może przed tym pierwszym posiedzeniem mogą chcieć jakichś papierów?

Witam

Za 2tyg będę składał wniosek o skrócenie zakazu, połowa okresu minie dokładnie 11.08. Została mi ostatnia kwestia, banalna.

Czy we wniosku podać aby został on rozpatrzony po 11.08?
Gdzie to podac, na początku wniosku, na końcu? Chcę aby to miało ręce i nogi.

Jak to wyglądało w waszych wnioskach?

Może wystarczy tylko rozmowa z osobą która ten wniosek przyjmie i przypieczetuje gdzieś że do rozpatrzenia po 11.08

Takie pytanie czysto techniczne :)

Witam a jak wyglada sam wniosek jest gdzies może wzór jak go napisać lub co powinien zawierać . Połowa kary kończy mi się 1.09 i chciałbym już się przygotować . A co do blokady jaka polecacie i gdzie najlepiej zakupić ?

moj kurator mowil mi ze nie ma sensu przed polowa okresu wysyłac bo nie rozpatrzą

mam pytanie. Jak wygląda sprawa z jazda na motorowerze, kiedy prawo jazdy zostało zatrzymane?

To zależy jaki wyrok. Jeżeli wszelkich pojazdów mechanicznych, to nie możesz jeździć

Nie pisałem kilka tygodni.
A więc jestem 10dni po złożeniu wniosku :)

Nie wiem czy wniosek będzie rozpatrzany przez tego samego sędziego (w tym przypadku sędzine) który wydawał mi wyrok półtora roku temu, akurat ta sędzina miała urlop gdy składałem wniosek...

Tak czy siak muszę uzbroić się w cierpliwość ale czekam na "zielone światło" od sądu czyli pozytywny werdykt :)

Mam nadzieję że się nie przeliczę, testy teoretyczne już mam ogarnięte i jestem gotów hehe. Ciekawe jak długo przyjdzie mi czekać na decyzję sądu ;)

Będę informował na bieżąco!

Jacyków69 napisał:
Nie pisałem kilka tygodni.
A więc jestem 10dni po złożeniu wniosku :)

Nie wiem czy wniosek będzie rozpatrzany przez tego samego sędziego (w tym przypadku sędzine) który wydawał mi wyrok półtora roku temu, akurat ta sędzina miała urlop gdy składałem wniosek...

Tak czy siak muszę uzbroić się w cierpliwość ale czekam na "zielone światło" od sądu czyli pozytywny werdykt :)

Mam nadzieję że się nie przeliczę, testy teoretyczne już mam ogarnięte i jestem gotów hehe. Ciekawe jak długo przyjdzie mi czekać na decyzję sądu ;)

Będę informował na bieżąco!

Obyś nie czekał tak długo jak ja. Wniosek złożyłem w kwietniu a zgodę otrzymałem po 3 posiedzeniach we wrześniu.

ibiszek napisał:
Obyś nie czekał tak długo jak ja. Wniosek złożyłem w kwietniu a zgodę otrzymałem po 3 posiedzeniach we wrześniu.

W jakim mieście składany wniosek? O ile można wiedzieć :) Nie wiem czy to będzie miało jakiś związek, ale chyba im większe miasto tym większe obłożenie spraw, przynajmniej teoretycznie. Ja w moim mieście (20tys mieszkańców) mam sąd, więc liczę że tych spraw będzie mniej i szybciej to rozpatrzą, tym bardziej że we wniosku dolaczyłem wszystko co mogłem :)
Zobaczymy

Jacyków69 napisał:
W jakim mieście składany wniosek? O ile można wiedzieć :) Nie wiem czy to będzie miało jakiś związek, ale chyba im większe miasto tym większe obłożenie spraw, przynajmniej teoretycznie. Ja w moim mieście (20tys mieszkańców) mam sąd, więc liczę że tych spraw będzie mniej i szybciej to rozpatrzą, tym bardziej że we wniosku dolaczyłem wszystko co mogłem :)
Zobaczymy

Miasto wielkości 36tyś. Trwało to trochę przez to, że trzykrotnie było posiedzenie. Potem kurator, karta karna itp i dlatego tak wyszło. W między czasie sezon urlopowy i trochę to potrwało niestety.

ibiszek napisał:
Miasto wielkości 36tyś. Trwało to trochę przez to, że trzykrotnie było posiedzenie. Potem kurator, karta karna itp i dlatego tak wyszło. W między czasie sezon urlopowy i trochę to potrwało niestety.

Poczekamy, zobaczymy :) nie ma co się napalać, robić swoje a czas zleci, oby szybciej niż później ;)

Skrócenie zakazu prowadzenia pojazdów.

Witam!
Dostałem 3 letni zakaz prowadzenia pojazdów za przestępstwo z art. 177 k § 2.
Czy będę mógł po połowie kary starać się o skrócenie zakazu ?
W internecie znalazłem tylko informację na temat zmiany zakazu na zakaz prowadzenia pojazdów bez alkoblokady, a ja nie byłem ani pod wpływem alkoholu ani narkotyków więc mnie to nie dotyczy.

Po prawie 5 miesiącach sąd przychylił sie do wniosku z art 182a kkw
bez żadnych kuratorów itp i teraz pytanie, czy takie postanowienie musi sie uprawomocnić, czy od razu można iść do WK po profil kierowcy?

leon39 napisał:
Po prawie 5 miesiącach sąd przychylił sie do wniosku z art 182a kkw
bez żadnych kuratorów itp i teraz pytanie, czy takie postanowienie musi sie uprawomocnić, czy od razu można iść do WK po profil kierowcy?

5 miesięcy czekałeś na rozpatrzenie wniosku?!

Tak, złożyłem 20 kwietnia, dzisiaj przyszło postanowienie. Nie wiem tylko czy trzeba czekać aż sie to uprawomocni, nic na tym nie pisze

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót