AlcoLock - blokada alkoholowa

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
leon39 napisał:
Tak, złożyłem 20 kwietnia, dzisiaj przyszło postanowienie. Nie wiem tylko czy trzeba czekać aż sie to uprawomocni, nic na tym nie pisze

O chu... To niezłe tempo mają...
No z tym Ci nie pomogę, sam czekam póki co miesiąc, spodziewałem się że w październiku już będzie spokojnie decyzja, a widzę że nie wiadomo czy w tym roku będzie heh

leon39 napisał:
Tak, złożyłem 20 kwietnia, dzisiaj przyszło postanowienie. Nie wiem tylko czy trzeba czekać aż sie to uprawomocni, nic na tym nie pisze

Witam
W moim przypadku miałem wpis w decyzji że mogę się w ciągu 14 dni odwołać od decyzji sądu;:ok: takie same dokumenty przesłane były do WK. Zadzwoniłem do WK, i okazało się że wystarczyło pojechać napisać na miejscu w dwóch zdaniach że zgadzam się z decyzją i wydali mi od razu PKK i mogłem się w ten sam dzień zapisać na egzamin. Powodzenia na egzaminie :beer:

mikomi75 napisał:
....Zadzwoniłem do WK, i okazało się że wystarczyło pojechać napisać na miejscu w dwóch zdaniach że zgadzam się z decyzją i wydali mi od razu PKK i mogłem się w ten sam dzień zapisać na egzamin. Powodzenia na egzaminie :beer:

Bardzo dziwna praktyka ze strony WK, bo jakby nie patrzeć takie oświadczenie nie uprawomocnia wyroku i wyrok nadal jest nie prawomocny i WK nie powinno wydać PKK.

Do maniek-02. leon39
Szczerze mówią kiedy dzwoniłem sam byłe zaskoczony tą informacją, zadzwoniłem w tylko po to aby się dowiedzieć co mam dalej zrobić po upływie tych dni, aby sprawy ruszyły dalej. Co do terminologi mojej wypowiedzi sprawdziłem dokładnie i sprostuje że wpis brzmiał ,,zażalenie od decyzji sądu" nie było o odwołaniu przepraszam jeśli wprowadziłem w błąd.

Gdzieś tu był na forum temat własnie że WK pośpiesznie wydało PKK przed uprawomocnieniem, gość szybciutko zrobił badania, udało mu się nawet zdać egzamin testy i jazdę na kat B przymierzał się do egzaminy na kat A a tu zonk prokurator zaskarżył decyzję Sądu I instancji i poszło do drugiej. Pytał od kogo ma wołać odszkodowanie bo poniósł koszty a Sąd II instancji uchylił decyzję i nie przychylił się do wniosku z art 182a kkw. Pospiech wskazany jest przy łapaniu pcheł... :)

Panowie pytanie trochę z innej beczki.....co pisać w tej ankiecie i co mówić temu lekarzowi co podejmuje decyzje ??napisać że się nie pije w cale?? czy okazjonalnie?? bo słyszałem że najlepiej trzymać się wersji że się całkiem nie pije:/

maniek-02 napisał:
Gdzieś tu był na forum temat własnie że WK pośpiesznie wydało PKK przed uprawomocnieniem, gość szybciutko zrobił badania, udało mu się nawet zdać egzamin testy i jazdę na kat B przymierzał się do egzaminy na kat A a tu zonk prokurator zaskarżył decyzję Sądu I instancji i poszło do drugiej. Pytał od kogo ma wołać odszkodowanie bo poniósł koszty a Sąd II instancji uchylił decyzję i nie przychylił się do wniosku z art 182a kkw. Pospiech wskazany jest przy łapaniu pcheł... :)
Prokurator musi mieć chyba jakąś podstawe żeby zaskarżyć takie postanowienie sądu, tak myślę

maniek-02 napisał:

Pamiętam ten temat o który piszesz, jest w linku, nie znamy być może wszystkich faktów dlaczego prokuratur zabrał się za tą sprawę. Przeczytaj dokładnie jaki to był okres czasu, twoim zdaniem ile należy poczekać i jak długo Ty czekałeś w porównaniu do tego przypadku ? Ja opisałem po prostu swój przypadek ;)
https://forumprawne.org/prawo-karne...ow-jezdzacych-na-podwojnym-gazie-cz-ii-4.html

mikomi75 napisał:
.....Pamiętam ten temat o który piszesz, jest w linku, nie znamy być może wszystkich faktów dlaczego prokuratur zabrał się za tą sprawę. Przeczytaj dokładnie jaki to był okres czasu, twoim zdaniem ile należy poczekać.....

Moim zdaniem trzeba czekać aż wyrok się uprawomocni i takowy dostaniemy z Sądu już prawomocny, a ile to już zależy od posunięć np. prokuratury bo np od ogłoszenia wyroku każda ze stron ma 7 dni na złożenie wniosku o wydanie uzasadnienia na piśmie, Sąd na przygotowanie takiego uzasadnienia ma 14 dni następnie od otrzymania tegoż uzasadnienia każda ze stron ma 7 dni na złożenia apelacji doliczając do tego czas który ma poczta na dostarczenie każdego z tych pism robi się w sumie miesiąc czasu od ogłoszenia wyroku. Oczywiście można zrobić jak w opisanym linku z tym że @mati1411 poniósł koszty przez WK który w ogóle nie powinien wydać mu PKK i nikt mu ich nie zwróci. Ponadto popełnił przestępstwo z art.244 kk zdając egzamin praktyczny na kat B podczas aktywnego zakazu (wyrok nie uprawomocnił się, prokurator wniósł apelację) Według mnie należało by odczekać te 7 dni i chociaż upewnić się telefonicznie czy prokuratura nie wystąpiła o pisemne uzasadnienie wyroku, bo jeżeli wystąpiła to możemy domniemywać że będzie zaskarżała wyrok, po drugie WK powinien czekać na dostarczenie bezpośrednio z Sądu prawomocnego wyroku.

leon39 napisał:
Prokurator musi mieć chyba jakąś podstawe żeby zaskarżyć takie postanowienie sądu, tak myślę

Oczywiście że tak :)

maniek-02 napisał:
Moim zdaniem trzeba czekać aż wyrok się uprawomocni i takowy dostaniemy z Sądu już prawomocny ...
Dzięki za wyjaśnienie
Postanowienie z uzasadnieniem (3 strony) dostałem na początku czerwca, z wpisem o zażaleniu o który było wcześniej i to był jedyny dokument jaki dostałem, czy w tym przypadku to nie wszystko?

mikomi75 napisał:
maniek-02 napisał:
Moim zdaniem trzeba czekać aż wyrok się uprawomocni i takowy dostaniemy z Sądu już prawomocny ...
Dzięki za wyjaśnienie
Postanowienie z uzasadnieniem (3 strony) dostałem na początku czerwca, z wpisem o zażaleniu o który było wcześniej i to był jedyny dokument jaki dostałem, czy w tym przypadku to nie wszystko?

Trochę nie rozumiem tego wpisu, kto dostał to uzasadnienie ?

W postanowieniu sądowym było uzasadnienie na jakiej podstawie została podjęta decyzja przez sąd
Takie dokumenty dostałem

Ostatnia edycja:
No i można PKK załatwiać czy nie jak wspominałeś wcześniej, bo już teraz to ja przestaje rozumieć :o

mikomi75 napisał:
No i można PKK załatwiać czy nie jak wspominałeś wcześniej, bo już teraz to ja przestaje rozumieć :o

Od czerwca pewnie tak, a nie łatwiej zadzwonić do właściwego Sądu i zapytać o prawomocność wyroku. :)

Czy za szybko, czy za wolno, terminy mamy w dokumentach, i oczywiście że zadzwonić można. Ja się ciesze że od dwóch miesięcy jeżdżę z powrotem, i tym miłym akcentem zamykam naszą dyskusję :ok:

Pewnie że tak, całe szczęście że nie było takiego przypadku jak u @mati1411 :)

Panowie pytanie trochę z innej beczki.....co pisać w tej ankiecie i co mówić temu lekarzowi co podejmuje decyzje ??napisać że się nie pije w cale?? czy okazjonalnie?? bo słyszałem że najlepiej trzymać się wersji że się całkiem nie pije:/ Proszę o pomoc wiem ze już macie to za sobą więc może ktoś odpisze?????????????????????

emcior1987 napisał:
Panowie pytanie trochę z innej beczki.....co pisać w tej ankiecie i co mówić temu lekarzowi co podejmuje decyzje ??napisać że się nie pije w cale?? czy okazjonalnie?? bo słyszałem że najlepiej trzymać się wersji że się całkiem nie pije:/ Proszę o pomoc wiem ze już macie to za sobą więc może ktoś odpisze?????????????????????

Ja pisałem że okazyjnie, nie pamiętam która tam odpowiedz była, 8-10 piw miesięcznie czy coś takiego :)
I dostałem tak czy siak bezterminowo

Ankieta nie będzie w tym wszystkim najważniejsza tylko badania krwi itp

Ok dziekuje za odpowiedz,z krwi chyba będzie dobrze po dwóch tygodniach abstynencji, łykania3 x dziennie esentiale max,i ostropest łyżka rano i wieczorem wyniki mam chyba spoko:
ALT- 47
AST- 25
ggtp- 45

trochę ten alt minimalnie ponad norme ale mam nadzieje ze do badan jeszcze spadnie;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót