AlcoLock - blokada alkoholowa

• Autor wątku Autor wątku exceptio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam. Jutro tj. 20.09 mam posiedzenie w sprawie zastosowania blokady alkoholowej. Juz dziś dowiedziałam się ze w Sądzie w Zakopanem to jest pierwszy wniosek o zastosowanie art. 182 a kkw. Z tego co wiem sędzia boi się zastosować ten artykuł zasłaniając się tym, ze takiej sprawy u nich jeszcze nie było. Moja gorąca prośba do wszystkich wobec których ten przepis został juz zastosowany. Proszę o przesłanie na meila zdjęć lub skanów wyroków sądu w których sąd przychylił się do zastosowania blokady alkoholowej i orzeczenia dalszego wykonywania kary poprzez zakaz prowadzenia pojazdów nie wyposarzonych w blokadę. Bardzo was proszę wiem że te z byliście w mojej sytuacji. Adres meilowy: anetka_016@interia.pl tel. 788506747. Bartdzo was proszę!!!. Pozdrawiam wszytkich. Aneta

Anetaaneta2804 napisał:
.... Proszę o przesłanie na meila zdjęć lub skanów wyroków sądu w których sąd przychylił się do zastosowania blokady alkoholowej i orzeczenia dalszego wykonywania kary poprzez zakaz prowadzenia pojazdów nie wyposarzonych w blokadę....

A masz , nie moje tu na forum zanlezione :)

4df06c76d458314a.jpg

maniek-02 napisał:
A masz , nie moje tu na forum zanlezione :)

4df06c76d458314a.jpg
Dzieki serdeczne. Wlasnie takich dokumentów potrzebuje. Prosze Was jesli ktos ma prześlijcie fito. Pozdrawiam. A jeszcze pytanko do Mańka na jakim forum to znalazles?

Moje postanowienie:

Sad postanawia:
1. Orzec wobec skazanego ... syna ... i ... ur. ../../.... w Krakowie zmiane srodka karnego w postaci zakazu prowadzenia wszelkich pojazdow mechanicznych w ruchu ladowym w wymiarze 2 lat orzeczonego wyrokiem sadu rejonowego dla Krakowa-Podgorza w Krakowie z dnia 23 czerwca 2015 r. sygn. akt ....../../. za przestepstwo z art 178a § 1 kk nalozonego na niego zakazu prowadzenia pojazdow niewyposazonych w blokade alkoholowa.

2. Zwolnic skazanego ... w calosci od zaplaty na rzecz skarbu panstwa kosztow sadowych

Uzasadnienie:

Art. 182a. § 1. Jeżeli zakaz prowadzenia pojazdów był wykonywany przez okres co najmniej połowy orzeczonego wymiaru, a w przypadku zakazu prowadzenia pojazdów orzeczonego na podstawie art. 42 § 3 lub 4 Kodeksu karnego przez okres co najmniej 10 lat, sąd może orzec o dalszym wykonywaniu tego środka karnego w postaci zakazu prowadzenia pojazdów niewyposażonych w blokadę alkoholową, o której mowa w art. 2 pkt 84 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2012 r. poz. 1137, z późn. zm.), jeżeli postawa, właściwości i warunki osobiste sprawcy oraz zachowanie w okresie wykonywania środka karnego uzasadniają przekonanie, że prowadzenie pojazdu przez tę osobę nie zagraża bezpieczeństwu w komunikacji.

Jak wynika z akt niniejszej sprawy, wniosku skazanego oraz przeprowadzonego przez kuratora zawodowego wywiadu srodowiskowego przeslanki do zastosowania cytowanego powyzej przepisu zaistnialy w przedmiitowej sprawie. Orzeczony wobec skazanego srodek karny stosowany jest juz przez ponad polowe okresu na ktory zostal orzeczony, skazany uiscil kare grzywny oraz koszty procesu, w okresie proby zachowuje sie poprawnie nie naruszajac porzadku prawnego. Skazany poddal sie rowniez badaniom psychologicznym w wyniku ktorych nie stwierdzono u niego przeciwskazan do kierowania pojazdami kat B. W ocenie sadu zamiana orzeczonego wzgledem ... srodka karnego jest zasadna, umozliwi mu przede wszystkim wykonywanie szerszego zakresu obowiazkow zawodowych. Ponadto zainstalowana w pojezdzie blokada alkoholowa bedzie dodatkowym gwarantem iz skazany nie bedzie ponownie prowadzic pojazdu pod wplywem alkoholu. W zwiazku z powyzszym orzeczono jak na wstepie.

Witam jak to jest mija połowa upływu kary i można starać się z tą blokadą okej i dla przykładu pozytywnie rozpatrują zdaje egzamin itp mam pj z tym oznaczeniem że z blokadą a za kolejne półtora roku wymieniam na zwykłe pj a jeśli dopiero po 3 latach się stawię w wydziale komunikacji to na nowo kurs czy tylko też sam egzamin?

Sam egzamin kursu już nie musisz robić jak miałes prawo jazdy

Jestem praktycznie 2 miesiące po złożeniu wbiosku (złożyłem 11 sierpnia). Wszystko to trwa mozolnie, od 13 września czekają na kartę karną z policji...tak się właśnie pracuję w Polsce, dupy im się nie chce ruszyć. Ciekawe ile jeszcze zejdzie, mam po cichu nadzieję że początkiem listopada bedzie decyzja..

co się znajduje w takiej karcie karnej czy są tam jeszcze jakieś sprawy z przed np 8 lat i maja one jakies znaczenie??

emcior1987 napisał:
co się znajduje w takiej karcie karnej czy są tam jeszcze jakieś sprawy z przed np 8 lat i maja one jakies znaczenie??

Zależy co przewiniłeś i ile lat temu, ja byłem karany 7 lat temu, wyrok w zawieszeniu, mała szkodliwość czynu. Błędy młodości i zabawy z allegro :) ale to już daaawnooo przedawnione i kartę mam czystą ponieważ byłem grzeczny ostatnimi latami :)

Dzwoniłem do sądu i jest zarządzenie które wczoraj zostało wysłane do mnie i wg kobiety co mi przekazała przez telefon, nie otrzymałem zgody...

Mam nadzieję że ona się myli, zobaczę co mi przyjdzie z sądu, jestem w szoku...spelnilem wszystkie ich warunki a mimo to mogli mi odrzucić wniosek?

Będę się odwoływał bo to są jaja...jest taka furtka, spełniam wszystko a mimo tego miałbym nie dostać zgody. Jaki w tym sens?

Dostali wszystko i jeszcze więcej a mimo tego nie mogę zdawać...załamka o ile to się potwierdzi

Jacyków69 napisał:
Dzwoniłem do sądu i jest zarządzenie które wczoraj zostało wysłane do mnie i wg kobiety co mi przekazała przez telefon, nie otrzymałem zgody...

Mam nadzieję że ona się myli, zobaczę co mi przyjdzie z sądu, jestem w szoku...spelnilem wszystkie ich warunki a mimo to mogli mi odrzucić wniosek?

Będę się odwoływał bo to są jaja...jest taka furtka, spełniam wszystko a mimo tego miałbym nie dostać zgody. Jaki w tym sens?

Dostali wszystko i jeszcze więcej a mimo tego nie mogę zdawać...załamka o ile to się potwierdzi
Daj znać jak się sprawy mają trzymam kciuki żeby ta kobieta się myliła. Pozdrawiam

Miłosek 123 napisał:
Daj znać jak się sprawy mają trzymam kciuki żeby ta kobieta się myliła. Pozdrawiam

Myliła się, napisałem w innym wątku :)
Decyzja jest POZYTYWNA :)

Miłosek 123 napisał:
Super. Ile czekałes na zarządzenie dokładnie? Jakieś większe miasto? Jakie dokumenty dolaczales?

Wniosek złożyłem 11 sierpnia, więc jakby nie patrzeć po 2 miesiącach :)

Miasto 20tys mieszkańców, może dlatego tak szybko bo nie było większego obłozenia w Sądzie.

Standardowo do wniosku:

- kserokopie wpłat na fundusz
- kserokopia grzywny
- kserokopia badań lekarskich
- kserokopia badań psychologicznych
- zaświadczenie o zatrudnieniu z pracy

We wniosku podałem swoje powody, takie jak pogorszenie sytuacji życiowej ze względu na brak możliwości wykonanywania pracy w innym niż moje miejsce zamieszkania, że potrzebuję prawa jazdy do znalezienia odpowiedniej pracy w moim zawodzie, itp, wyraziłem skruchę, parę zdań od siebie i się udało :)

Najważniejsze aby przez okres od zatrzymania prawka do momentu wydania zarządzenia przez sąd nie być karanym itp. Lepiej omijać kłopoty i policję szerokim łukiem, mieć czystą kartę karną i będzie wszystko git :)

Cieszę się że zajęło im to tylko 2 miesiące bo czytałem o przypadkach 4-5 miesięcznych, wizytach kuratora itp. :)

Super że tak szybko też czytałem o tych dłuższych sprawach.
Podobnie jak u mnie 15tys mieszkańców. Ciekawe skąd mógłbym teraz wziąć kserokopie wpłat gdyż ich nie posiadam już zapodzialy mi się. U mnie z czysta karta będzie problem bo kiedyś miałem wyrok w zawieszeniu i jeszcze się nie zararl ale okres próby minął kiedy zatrzymali mnie pod wpływem. Za tydzień składam wniosek ciekawe jak to będzie że mną. Pozdrawiam i życzę zdanego egzaminu :)

Panowie jutro jest posiedzenie w mojej sprawie. Nie jadę bo nie mam jak... Ile od posiedzenia przychodzi jakis list czy cokolwiek z decyzją? Możliwe ze po pierwszym posiedzeniu juz bedzie decyzja? Na posiedzenie czekałem 3.5 miesiąca.

Witam :) W sobotę zaliczyłem psychotesty :) a już na poniedziałek jestem zapisany telefonicznie na badania w Wompie. Opowie ktoś jak te badania wyglądały?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót