ALDO - reklamacja butów zwort pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku lukpio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukpio

Użytkownik
Odpowiedzi
116
Witam Serdecznie.
2 miesiące temu zakupiłem naprawdę za grube pieniądze budy w sklepie ALDO. Buty po dosłownie nieco ponad miesiącu zaczęły się kompletnie rozklejać s skóra która rzekomo miała być jak mówił sprzedawca naturalna, okazała się być ekologiczną, po prostu popękała. Buty natychmiast zareklamowałem i Pani mi powiedziała że jeśli chcę to ona może mi reklamację od razu uznać i mogę sobie wybrać jakieś inne. Podziękowałem, mówiąc że poczekam na wynik reklamacji. Reklamację rozpatrzono pozytywnie i co się dowiedziałem? Że nie zwrócą mi pieniędzy bo muszę wybrać sobie jakiś inny model. Dopiero gdy w przeciągu pół roku nie uda się dokonać wymiany, wtedy zwrócą mi pieniądze. Chciałem Was Drodzy Państwo zapytać, czy jakie postępowanie jest zgodne z prawem? Czy sklep może zmusić mnie do wymiany butów na inne jeśli mi np żaden model nie pasuje a poza tym nie chcę już butów tej firmy bo są bardzo drogie a niestety jakość w parze z ceną absolutnie nie idzie i chcę zwrot gotówki bo i tak tych butów nie wymienię. Bardzo Was proszę o pomoc. Jutro jadę do sklepu i chciałbym wiedzieć jak mam z nimi rozmawiać i czy to że wymagają ode mnie wymiany na inne jest działaniem zgodnym z prawem konsumenta. Nie wiem, reklamowałem już wielokrotnie buty, ostatni raz trampki Lacoste w sklepie internetowym i nie było absolutnie żadnego problemu. Nikt mi nawet nie proponował wymiany na inny model tylko bez problemu zwrócili mi pieniądze i powiedzieli że jak chcęę to mogę sobie kupić jakieś inne. A tu zmuszają mnie do wymiany na inne a jak chcę gotówkę to za pół roku. Paranoja. Z góry ślicznie dziękuję i pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Jeśli reklamacja została rozpatrzona pozytywnie, w pierwszej kolejności możesz zażądać naprawy lub wymiany na nowy towar - jeśli jest to niemożliwe należy Ci się zwrot pieniędzy.
Sklepy często próbują zmylić klienta mówiąc, że istnieje tylko wymiana lub zwrot pieniędzy na kartę podarunkową- pamiętaj, że zawsze przysługuje Ci prawo do zwrotu pieniędzy w gotówce lub na konto bankowe (zależnie od tego czym płaciłeś) jeśli nie możliwym jest naprawienie lub wymiana na ten sam nowy towar.

Naprawa jest nie możliwa, wymiana na ten samo model również ponieważ tego modelu nie ma już w ofercie. Czy zatem jeśli powiem że nie interesuje mnie wymiana na inny model, mogę zażądać zwrotu gotówki od razu a nie dopiero po pół roku jak mi powiedział sklep? Bo oni twierdzą że pieniądze mogą zwrócić dopiero za pół roku co dla mnie jest wręcz dziwnym przepisem bo nigdy przenigdy nie spotkałem się z czymś takim.

Tak- możesz zażądać zwrotu gotówki. Zasady reklamacji sa ustalone odgórnie i nie ma takiego przepisu, o którym Cie poinformowali. Proponuje w tej sytuacji powołać sie na rozmowę z rzecznikiem praw konsumenta - z doświadczenia wiem, że od razu inaczej rozmawiają z klientem.

Witam ponownie.
Widzę że jest sporo wątpliwości. Zatem chciałbym Państwa zapytać jeszcze raz ponieważ nie chciał bym się zbłaźnić jutro w sklepie mówiąc np że rozmawiałem z rzecznikiem praw konsumenta i powołując się że nie ma takiego prawa że pieniądze dopiero za pół roku a okaże się że jednak takie postępowanie reklamacyjne jest zgodne z prawem i mogą zwrócić mi gotówkę dopiero po pół roku.

Czy sklep może zmusić mnie do wymiany butów na inne
Nie może.
A pieniądze powinien zwrócic w rozsądnym terminie - na pewno nie jest nim okres 6 miesięcy.

Ostatnia edycja:
loco1 napisał:
Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Art.8 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej.
Zgodnie z tym przepisem jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy.
To jedyne uprawnienia, które w pierwszej kolejności może wykorzystać konsument. Nie ma zatem możliwości zażądania od razu od sprzedawcy zwrotu pieniędzy

Powrót