Alfakredyt grozi policją

• Autor wątku Autor wątku Mehitabel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mehitabel

Użytkownik
Odpowiedzi
104
Witam

We wrześniu 2015 roku byłem zmuszony wziąć chwilówkę w Alfakredyt, nie pierwszą zresztą w tej firmie. Wszystko byłoby cacy gdyby nie to iż straciłem pracę w kraju i po dłuższych poszukiwaniach byłem zmuszony wyjechać za granicę zarobkowo.

Miałem kilka przeterminowanych pożyczek które w międzyczasie skutecznie pospłacałem, krzywili się na opóźnienia ale po wpłatach już oferują nowe.. No raczej podziękuję. Został Alfakredyt. Nie będę wymieniał jakiej treści maile i SMS od nich dostawałem, zresztą pewnie słusznie bo opóźnienie narosło już spore.

Dzisiaj napisałem do nich o fakcie mojego pobytu za granicą w celach zarobkowych a oni wyskakują że "celowo uciekłem żeby ich nie spłacić i że kierują na policję o wyłudzenie" Prosiłem o wyjaśnienia i jedyna odpowiedź to taka że już na komendzie będę się tłumaczył. Przyznam że boję się, mam rodzinę w kraju...podałem prawdziwe dane...gdzie tu wyłudzenie? Co robić?

EDIT :

"Prosimy zatem uważnie przeczytać naszą wcześniejszą korespondencję z dnia dzisiejszego. Brak spłaty to nie przestępstwo, przywłaszczenie pieniędzy - tak. Wcześniejszym mailem udowodnił Pan fakt, iż celowo opuścił Pan kraj. Dodatkowo uchyla się Pan od spłaty zobowiązania. Organy ścigania zajmą się wnikliwie Pana przypadkiem."

Sprzed kilku minut... Nie wiem co począć, przecież to nieprawda że uciekłem, wyjechałem za pracą...

Ostatnia edycja:
Czy spłaciłeś chociaż jedną ratę tej pożyczki? To może być kluczowe.

To chwilówka a nie ratalna... raz ją przedłużyłem jak jeszcze miałem za co.

Czyli usiłowałeś spłacić. Niech zgłaszają, powodzenia. Nic nie uzyskają.

Tak myślisz? Mam nadzieję że masz rację, to byłoby straszne być ściganym za chęć zarobku za granicą,szczególnie że w życiu nawet spisany za nic nie byłem.

Ale z wezwaniem na przesłuchanie jak zjadę do kraju muszę się pewnie liczyć?

No to raczej tak. Prokurator, jeśli zgłoszą, nie umorzy bez przesłuchania.

Nadszedł ranek a wraz z nim powrócił mój spokój,z dwóch zasadniczych powodów.

Pierwszy to opinia znajomego prawnika który wyraźnie stwierdził iż grożenie postępowaniem karnym w celu zwrotu wierzytelności cywilnej jest na gruncie prawa karnego przestępstwem i to ja mogę pozwać Alfakredyt.

Drugi to wyrok sądu w Ostrołęce z 25 marca 2015, o proszę http://orzeczenia.ostroleka.sr.gov.pl/content/$N/150525050001006_II_K_000153_2014_Uz_2015-03-25_001

a w szczególności fragment że przy zawarciu umowy pożyczki dochodzi do zmiany własności środków finansowych na pożyczkobiorcę, a jako że przywlaszczyc można tylko mienie cudze... ������

Ostatnia edycja:
Myślałem o 286kk, dlatego pytałem czy były jakiekolwiek wpłaty. Oni mówili o wyłudzeniu, a nie o przywłaszczeniu, to zupełnie różne przestępstwa. Ale 286kk też z tego nie zrobią. Po prostu ten co dzwonił niedouczony był.

No nie byłbym takim kozakiem na Waszym miejscu.
Próba spłaty chwilówki = brak spłaty.
Takie sprawy zakończą się zawiasami.

Ps. Radze płać ile możesz, regularnie. Windykatorzy ci spokoju nie dadzą, ale przynajmniej nikt cie nie oskarży o przestępstwo.
Co najwyżej doczekasz się kolejnego komornika z zasądzonymi wcześniej kosmicznymi kosztami.

@Rappero nigdy w życiu tutaj do skazania nie dojdzie. Spłacić i tak trzeba, ale zapomnij o skazaniu. Nie po lipcu 2015. Zawiasami? Do tego stopnia ograniczono zawiasy, że na to szans nie ma nawet w wypadku skazania.

Próba spłaty chwilówki=brak spłaty=brak możliwości wykazania zamiaru bezpośredniego i kierunkowego do wypełnienia znamion art 286 kk. Ciekaw jestem jaki prokurator udowodni tu zamiar, skoro zamiar był spłacić. I przedłużenie za pieniądze też było.

Ostatnia edycja:
Nie wiem czy pomogę , ale mam znajomego który wziął pożyczki chyba w wszystkich chwilówkach dostępnych na naszym rynku, kilka firm próbowało go zastraszyć policją , prokuratorem , przyjeżdżali straszyli , i powiem szczerze że jegomość ma się dobrze , ma obecnie komorników , ale żadnej sprawy za wyłudzenie nie miał , to tak dla informacji , nie do naśladowania.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i realistyczne słowa otuchy. Zdecydowanie daleko mi do znajomego damiana xxx, wprawdzie miałem kilka pożyczek ale poza Alfą już pospłacane.

Alfa o wyłudzeniu pisała mi wczoraj ale po kilku solidnych argumentach natury logicznej dzisiaj przerzucili się na przywłaszczenie co w świetle wyroku jaki zamieściłem w #7 jest według mnie jeszcze bardziej absurdalne. Powiadomili też o skierowaniu pozwu do sądu...na szczęście już niedługo wypłata od mojego islandzkiego szefa, przelew i święty spokój

Jeśli straszą sądem , to znaczy prawie na pewno, że dali sobie spokój z poprzednim sposobem bo nie zadziałał, i próbują następnego .Pozdrawiam , spłać jak najszybciej .

Polska to wspaniały kraj by być złodziejem :)

Rappero, złota myśl godna mistrza ale kontekstu nie łapię ni huhu xD

Tam godna mistrza, w Polsce ludzie mają za mało pieniędzy, by było z czego ich okradać. Z pewnością bardziej opłaca się bycie złodziejem na zachodzie - a wyroki takie same i szanse złapania też.

Rappero napisał:
No nie byłbym takim kozakiem na Waszym miejscu.
Próba spłaty chwilówki = brak spłaty.
Takie sprawy zakończą się zawiasami.
Nie rób sobie jaj człowieku. Aby doszło do wypełnienia znamion czynu zabronionego, należy udowodnić że pożyczka była brana ze z góry powziętym zamiarem jej niespłacenia
Rappero napisał:
Co najwyżej doczekasz się kolejnego komornika z zasądzonymi wcześniej kosmicznymi kosztami.
Ty znowu swoje bzdury...
(no chyba że masz na myśli koszty windykacji, listów itd., które obala się jednym zdaniem w sprzeciwie)

Powrót