ALG II a opieka nad chorym w polsce

• Autor wątku Autor wątku kya
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kya

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Moj problem jest nastepujacy:
Posiadam obywatelstwo niemieckie mieszkam z rodzina na stale w niemczech (z matka i ojcem w jednym gospodarstwie domowym.Pobieram zasilek ALG II jestem osoba poszukujaca pracy.Moj dziadek (od strony ojca)mieszka w polsce (dla sprostowania jest polakiem nie ma pochodzenia niemieckiego) Corka o nim zapomniala 30 lat temu a syn (moj ojciec)pomaga mojej matce gdyz jest po kilku operacjach i niemoze chodzic. Jestem jedyna mozliwa osoba ktora mogla by podjac sie opieki nad dziadkiem i chcialabym to uczynic -gdyz dziadzia jest juz niezdolny do samodzielnego funkcjonowania i wymaga opieki 24h .Czy istnieje mozliwosc aby panstwo niemieckie pomoglo mi w momencie kiedy chcialabym wyjechac do polski aby sie opiekowac chorym(oplacalo ubezpieczenie i wyplacalo zasilek? ALGII??) czy istnieja jakies innne formy zasilku ze strony niemieckiej ktory moglabym otrzymac?

Mnie "zawiesili" kiedys(pieniadze) na moja nieobecnosc.Pan powiedzial, ze ich to nie interesuje.(moja mama mieszkala w pl i byla chora na raka)

Osoba otrzymujaca ALG II musi byc do stalej dyspozycji niemieckiego rynku pracy, wiec nie moze sobie wyjezdzac za granice na dluzszy czas z jakichs tam powodow prywatno-rodzinnych. Panstwo niemieckiego nie jest w zadnym stopniu odpowiedzialne za dziadka-obywatela polskiego. Od tego jest panstwo polskie. Gdyby nawet dziadek byl Niemcem i mieszkal w Niemczech, tez nie moglabys odrzuac ofert pracy argumentujac, ze "zajmujesz sie dziadkiem". Po prostu dziadek otrzymywalby z Pflegekasse swiadczenia pieniezne na "häusliche Pflege", ty bys ta häusliche Pflege przejela otrzymujac za to wynagrodzenie, ktore by ci odciagneli od ALGII

Powrót