ALG II a praca tymczasowa w Polsce

• Autor wątku Autor wątku tomasi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomasi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dzien Dobry.
Od pol roku mieszkam z chlopakiem w Niemczech, jestesmy bezrobotni, JobCenter oplaca nam mieszkanie i daje cos na zycie, mamy oplacane ubezpieczenie. Chodzimy na kurs jezyka niemieckiego. Dostalam oferte pracy w Polsce ale tylko na okres 2,5 miesiaca. Co w takim wypadku? Musze sie wymeldowac, zrezygnowac z ubezpieczenia i wypisac sie z Argie, czy jezeli w Polsce to praca tymczasowa to moge jako tako tylko to zglosic, wyjechac do Polski, a po tych 2,5 miesiacach wrocic do Niemczech i dalej kontynuowac kurs. Co wtedy z moim ubezpieczeniem w Niemczech, bede na ten czas mojej pracy musiala je sama oplacac. Dodam ze chodzi tutaj o prace w Polsce w szkole na zastepstwo za nauczyciela. Praca mialaby sie zaczac od 16 kwietnia. Chcialabym dodac ze na ten czas moj chlopak zostanie w Niemczech i bedzie nadal chodzil na kurs. Prosilabym was o pomoc, bo naprawde bardzo malo mi czasu zostalo, a chcialabym wszystko poprawnie zalatwic, zeby pozniej nie miec problemow.

Zgłaszasz w JobCenter że podejmujesz pracę pokazujesz umowę każdego miesiąca przedstawiasz ile zarobiłaś wpłata na konto lub inny sposób wypłaty.
Możesz zarobić 120e jeżeli więcej o tyle mogą pomniejszyć ci socjal czasem to się nie opłaca.

Ostatnia edycja:
marian napisał a późnej edytował ..hmm

Jeżeli zarobisz 100-200e o tyle mogą pomniejszyć ci socjal czasem to się nie opłaca.

nie prawda ,bo 100€ to jest Grundfreibetrag plus 20% z reszty

i znowu błąd, proszę podaj źródło gdzie pisze o 120€?
20% z reszty (niewiadomej)to nie jest 20€

Ostatnia edycja:
Dziekuje za tak szybkie odpowiedzi. Jako nauczycielka zarobie kolo 2000zl, czyli kolo 500E. Jestem tego swiadoma, ze mi sie to nie oplaca, ale chcialabym zdobyc doswiadczenie w szkole i jezeli mam taka szanse, to chce z niej skorzystac. Wiec w Polsce musialabym sie zatrudnic jako Niemka? Czyli pomniejsza mi socjal o 500E? Czy nie lepiej jest sie wymeldowac? Bo jeszcze nie jestem do konca pewna, ale jest szansa, ze dostane prace w tej szkole od wrzesnia na caly rok. Wiec nie wiem, jak to do konca najlepiej zrobic...

to mam jeszcze jedno pytanie, czy moge teraz isc do Jobcenter i powiedziec, ze dostalam prace w Polsce, pokazac umowe i powiedziec, ze chce wrocic do Polski, ze nie chce zostac w Niemczech?
Czy beda mi jakies problemy robic? Bo jak wspominalam, to jest bardzo duza szansa, ze dostane prace od wrzesnia w szkole na caly rok szkolny i wtedy byloby bez sensu mieszkac w Polsce a w Niemczech byc jako bezrobotna i pokazywac zarobki. Czy w tym momencie zamykam sobie droge powrotu do Niemiec na przyklad po 2-3 latach?
Jesli zdecyduje sie ze wracam na stale do Polski, to jak wyglada wypowiedzenie ubezpieczenia, ile mam czasu na wymeldowanie sie z mieszkania?

nikt nie będzie robił problemow dlatego ze ktoś podjął prace
to ich jeszcze ucieszy:)

Ostatnia edycja:
No tak, jedna osoba mniej do placenia ;)
Ale co w przypadku jakbym chciala wrocic, jakby mi sie nie udalo od wrzesnia pracowac w Polsce. To we wrzesniu meldujac sie znowu w Niemczech, w Arge, bede musiala pokazac, ile zarobilam. Czy na przyklad, jesli wiecej zarobie, jak w miedzyczasie jeszcze na wakacje do Holandii pojade i bedzie to suma kolo 5000 E to moga mi powiedziec, ze musze teraz przez pol roku utrzymywac sie sama? Czy moge powiedziec, ze np.musialam pomoc rodzinie w Polsce i nie zostalo mi nic z tych pieniedzy, czy jest jakies inne wyjscie?

Gdzies tam wyczyctalam, ze jesli przedstawie umowe o prace w Niemczech, to nie obowiazuje mnie 3 miesieczny okres wypowiedzenia umowy wynajecia mieszkania, czy to prawda?

Jeden plus pracując w Polsce masz liczone do emerytury na socjalu nie,

Jest inny problem: jesli wyjedziesz do pracy w Polsce i wymeldujesz sie na wyjazd tam, to wygasnie ci zezwolenie na pobyt (Freizügigkeitsbescheinigung), jak potem wrocisz do Niemiec, nie dadza ci nowego, bo nie bedziesz miec wystarczajacych srodkow do zycia a socjal zarzada Freizügigkeitsbescheinigung przy zlozeniu nowego wniosku

Hm, zapomnialam dodac, ze mam pochodzenie niemieckie, wiec chyba nie musze miec zadnego pozwolenia na pobyt?
Tylko zastanawia mnie to, czy moge taka sume zarobic i dalej pozneij liczyc od wrzesnia w Niemczech na socjal, bo chyba ukrywac ile zarobie nie ma sensu, bo jak wytlumacze fakt, ze wyjechalam na 4 miesiace... Nie jestem z tych, co nigdy nie chca pracowac. Mi zalezy na nauce jezyka, jesli tam wroce, bo chcialabym rowniez w Niemczech uczyc w szkole...

ok, jesli masz niemiecki paszport to przynajmniej nie bedzie tego problemu

Ja jestem sam urzednikiem (choc nie mam nic wspolnego z socjalem) i moj przelozony w bardziej skomplikowanych przypadkach np. rozliczania naszych wlasnych delegacji zawsze nam radzi, by opisac cala prawde od A do Z i niech ten, co podejmuje decyzje sie martwi, jak to wszystko rozwiazac i rozliczyc.

Ok, to mam jeszcze inne pyatnie, bo naprawde bardzo mi pomagacie. Wiem, ze o wszystkim powinnam sie dowiedziec w Arge, ale z moja znajomoscia jezyka jest to troszke trudne.

Jezeli wroce do Niemiec we wrzesniu, czy najpierw sie musze zameldowac na mieszkanie a pozniej dopiero zameldowac sie do JobCenter, czy bez meldunku w Niemczech tez moge zarejestrowac sie jako bezrobotna?

Ile mam czasu na wymeldowanie sie teraz z mieszkania, z ubezpieczenia (bede placila jakas kare?) czy jezeli pokaze umowe o prace, to automatycznie ze wszystkiego bede mogla zrezygnowac?

Jezeli wroce do Niemiec we wrzesniu, czy najpierw sie musze zameldowac na mieszkanie a pozniej dopiero zameldowac sie do JobCenter, czy bez meldunku w Niemczech tez moge zarejestrowac sie jako bezrobotna?

bez meldunku raczej nie da rady

Radze poinformowac ARGE PRZED wyjazdem do Polski

Bez meldunku generalnie nie mozna sie zarejestrowac jako osoba bezrobotna, bo urzedy niemieckie musza stwierdzic wlasciwosc miejscowa zanim w ogole zaczna dzialac, a wlasciwosc miejscowa zalezy od meldunku.

Z ubezpieczeniem zglos sie do AOK czy gdzie jestes ubezpieczenona i rowniez powiedz, ze wyjedzasz najpierw na krotko, jest mozliwosc zawieszenia ubezpieczenia, bez koniecznosci placenia skladek.

Z mieszkaniem generalnie obowiazuja zwykle terminy wypowiedzenia (z reguly 3-miesieczne), tutaj prosze bardzo uwazac, bo latwo sie wrobic w platnosci za mieszkanie, z ktorego sie nie korzysta. Jest niby klauzula, ze jak sie wyjezdza do pracy do innego miasta/panstwa, mozna zrezygnowac w krotszym terminie, ale to dotyczy z tego co wiem tylko przypadkow, gdy juz pracujesz i pracodawca sie wysyla do innego miasta/panstwa, a nie w przypadkach ze z wlasnej inicjatywy wyjezdzasz.

Ja bym generalnie nie rezygnowal z mieszkania na 2-miesieczny wyjazd do Polski, ta rezygnacja i potem zalatwianie nowego bedzie kosztowac wiecej pieniedzy i zachodu niz to wszystko warte.

No tak, tylko moze sie okazac, ze od wrzesnia, jesli sie sprawdze teraz w szkole, to dostane prace na kolejny rok szkolny, narazie Pani dyrektor nie moze mi nic obiecac... dlatego musze rozwazac wszystie opcje.

No i nie wiem czy bardziej mi sie oplaca to wszystko trzymac na te 3 miesiace w Niemczech, czy lepiej zrezygnowac z wszystkiego.

Dodam jeszcze, ze mieszkam w malej wiosce aktualnie w Niemczech i i tak myslslam o przeprowadzce do wiekszego miasta, wiec i tak by sie to wiazalo z szukaniem nowego mieszkania.

Nie ukrywam, ze wolalabym zostac w Polsce, jezeli bede miala prace w szkole. Bo w Niemczech nauka jezyka, takiego na poziomie nauczyciela potrwa kolo 2-3 lat.

Czy do Arge powinnam napisac jakies podanie o wymeldowanie mnie jako bezrobotna, przetlumaczyc umowe, ktora dostalam w Polsce, czy moge tylko isc i porozmawiac?

wystarczy, ze najpierw im powiesz ustnie, ze jest taki plan, a jak sprawa bedzie konkretna, to napiszesz, ze od dnia tego a tego zgodnie z wczesniejszym ustnym powiadomieniem wyjezdzasz do pracy do Polski

No i jeszcze jest jeden problem, jak juz wspominalam, chlopak napewno zostanie do konca czerwca w Niemczech, pozniewaz chce skonczyc kurs i napisac egzamin. Jesli ja sie wyrejestruje z Arge i wymelduje z mieszkania moze sie okazac ze mieszkanie jest za drogie na jedna osobe i co wtedy, beda kazali mu sie przeprowadzac do innego mieszkania? Czy roznica miedzy jedna osoba w mieszkaniu, a dwoma jest bardzo mala?

Tak, tez ma niemieckie obywatelstwo.

Ale mimo tego, ze obydwoje mamy obywatelstwo dostalismy sierowanie na kurs integracyjny, bo nie znalismy niemieckiego, no ale to temat na inny post, bo wcale nie jestem zadowolona z tego kursu integracyjnego...

Jezeli ja dostane prace na caly rok, co okaze sie dopiero w czerwcu to tez bedzie chcial wrocic do Polski. Wiec teraz sie tak zastanawiam, czy nie lepiej teraz, razem zrezygnowac ze wszystkiego w Niemczech. Bo teraz bedziemy wszystko zalatwiac dla mnie, przepisywac internet na niego i inne rzeczy, a w czerwu on tez bedzie moze wracal i sie okaze ze jeszcze raz bedziemy biegac i to znowu wszystko zalatwiac.

Wiem, ze duzo pytan zadaje, ale dostanie pracy w szkole w Polsce bylo dla mnie wielkim zaskoczeniem i musze wszystko w jak najkrotszym czasie zalatwic, zeby nie miec zadnych problemow z jakimis karami.

Powrót