Alimenty a dochody rodzica

• Autor wątku Autor wątku medicus12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

medicus12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Jestem studentem. Moi rodzice się rozwodzą. Dopóki nie skończę studiów będę mieszkał z jednym z nich. Wiem, że drugie ma obowiązek alimentacyjny wobec mnie. W związku z czym mam pytanie- czy wysokość alimentów jakie przydzieli mi sąd zależą od dochodów tego rodzica czy jest to kwota odgórnie narzucona?

Co, jeśli rodzic ma duże, legalne dochody i mimo wyroku sądu nie będzie mi płacił alimentów? Ściąga je komornik? Jak wtedy dochodzić swoich praw?

Czy fakt, że rodzic nie interesował się mną przez ostatnie mniej więcej 8 lat, a od lat 5 nie ponosił żadnych finansowych nakładów na mnie (a cały czas byłem osobą uczącą się, wcześniej licealistą) ma znaczenie przy ustalaniu teraz wysokości alimentów? Czy mogę się ubiegać o zaległą kwotę za te 5 lat?
Dziękuje za odpowiedzi.

To forum to skarbnica wiedzy, wystarczy przeszukać archiwum.

Pewnie masz rację, ale ja dopiero od niedawna zacząłem się tu udzielać i jeszcze tego forum tak dobrze nie poznałem. Poza tym według mnie każda sprawa jest nieco inna. Z tego co tu czytałem w niektórych wątkach więcej spraw jest tego typu, że rodzic jest patologiczny, nie pracuje, albo pracuje na czarno. U mnie jest sprawa zupełnie inna. Rodzic jest na wysokim stanowisku, zarabia powyżej średniej krajowej. Póki co nie znalazłem tutaj podobnego postu, ale jak sugerujesz- poszukam, jeśli jednak nie znajdę, proszę kogoś o odpowiedź.

Powrót