Alimenty a dokumenty

• Autor wątku Autor wątku Apap8185
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Apap8185

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mojemu dziecku orzeczono autyzm. Wybiegałam dla niego milion udogodnień szkolnych i terapeutycznych. Zakupiłam sprzęt do domu i na wszystko mam rachunki. Wszystkie diagnozy sensoryczne, funkcjonalne i medyczne zrobiłam prywatnie. Nie wiem ile pieniędzy wydałam na innych specjalistów a ile na dojazdy za tym wszystkim bo to było krocie więc straciłam rachubę. Teraz kiedy potrzebuje wyższych alimentów by opłacić dodatkową terapię, ojciec dziecka, z którym nie jestem od X lat uznał że mam mu dać wszystkie te dokumenty. Powiedziałam że nie zrobię mu prezentu za kilka tysięcy. Chyba szykuje się niesamowita batalia o te dokumenty bo niby wepchnęłam dziecku chorobę i nie powinnam mieć dokumentów dzięki którym powyższe alimenty niesłusznie. Już usłyszalam milion gróźb od policji po sądy. Nawet mi powiedział że odbierze mi dziecko. Przecież łatwiej jest nie płacić alimentów a jeszcze je dostawać i zaprzestać wszelkich kosztownych działań terapeutycznych. Czy istnieje jakikolwiek paragraf mówiący o tym że jak wystaram się dziecku o jakiś dokument to muszę z nim lecieć do ojca dziecka?

Ile wydałaś, na słowo nikt nie uwierzy, nawet sąd. Wymagane faktury/rachunki imienne. Czytaj art. 6 kc.
Czy istnieje jakikolwiek paragraf mówiący o tym że jak wystaram się dziecku o jakiś dokument to muszę z nim lecieć do ojca dziecka?
O ile ojciec dziecka nie jest pozbawiony władzy rodzicielskiej, to powinnaś go na bieżąco informować o stanie zdrowia dziecka. Aktualnie to robisz wszystko za jego plecami, a do niego tylko jeden slogan - daj kasę. Tak to wygląda.

Mam faktury na wszystko. Ja się pytam konkretnie o paragraf. Czyli ja 3 lata jeżdżę, pytam, proszę, załatwiam, płacę, leczę ze swojej kieszeni a ten ma dostać wszystko na gotowo bez żadnego wkładu bo go to nie interesowało? Jaki jest na to paragraf?

Co ty z tymi paragrafami? spokojnie. Ojciec uczestniczy w zyciu dziecka? kontaktuje się, opiekuje? ma ograniczone prawa? informowalaś go o stanie zdrowia?

Powrót