alimenty a inni wierzyciele

• Autor wątku Autor wątku elza321
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elza321

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, bardzo proszę o udzielenie mi informacji.. Mam zasądzone alimenty na dwoje dzieci, egzekucję prowadzi komornik, jednak dużo wcześniej zanim ja założyłam sprawę alimentacyjną byli już inni wierzyciele mojego byłego męża ( egzekucje u tego samego komornika). W dużym skrócie... zostały teraz odebrane mojemu byłemu mężowi, jako dłużnikowi ruchomości m.innymi samochody ale na rzecz poprzednich wierzycieli, ma być licytacja tych ruchomości.Teraz moje pytanie.. czy jako, że dużo później została wszczęta egzekucja z alimentów to zostanę "ominięta" w podziale kwoty z licytacji? czy tylko poprzedni wierzyciele zostaną zaspokojeni z kwoty uzyskanej z licytacji? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Alimenty mają pierwszeństwo, kolejność wszczęcia egzekucji nie ma znaczenia. Chyba, że pobierałaś świadczenia z funduszu, wtedy najpierw zaległość w funduszu musi zostać pokryta.

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź, nie pobierałam z funduszu, już myślałam, że nikt nie odpowie. Mam jeszcze jedną wątpliwość, jestem współwłaścicielem zabranego przez komornika samochodu, czyli właścicielem jest dłużnik, ja tylko jako współwłaściciel, ale wpisana w dowodzie rejestracyjnym. Jak ten fakt ma się do przyszłej licytacji?

Powrót