alimenty a komornik

• Autor wątku Autor wątku magaroj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magaroj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jeśli to możliwe proszę o pomoc, nie dla siebie, ale dla mojego brata. Ma nieciekawą sytuację rodzinna, ale nie bede opisywała i zanudzała.
Brat płaci alimenty na dorosłe i uczące sie dziecko, ale problem nie jest w tym ze płaci te alimenty, bo chce to robić dobrowolnie. Tyle ze zona z którą jeszcze nie jest po rozwodzie zaskarżyła go ze uchyla się od tego obowiazku co nie jest zgodne z prawdą i teraz odbywa się to przez komornika. Brat w sadzie pokazał dowody wpłat alimentów , ale to nic nie pomogło. komornik ściąga swoją należność. Czy można coś w tej sprawie zrobić. Zapytam wprost w jaki sposób pozbyć się komornika?
z góry dziękuję

Ja ostatnio pisałem jeszcze z 822 kpc wstrzymanie czynności komorniczych i przedstawiłem ostatnie dowody plus wniosek o obciążenie kosztami egzekucji wierzyciela. W razie czego to złożę skargę. Dłużnik ponosi tylko niezbędne koszty egzekucji. W tym wypadku, na pewno nie są to niezbędne koszty, tylko złośliwe działanie wierzyciela. Było kilka orzeczeń SN o obciążaniu kosztami egzekucji wierzyciela, z 1983, 1987 i 2004.

Ostatnia edycja:
Wniosek z art. 822 kpc - jak najbardziej.
Ale przede wszystkim :
1. Uregulowane dobrowolnie świadczenia zaległe -> powództwo przeciwwgzekucyjne.
2. Świadczenia bieżące -> złożenie do depozytu sądowego art. 883 § 2 kpc.

Studenciątko napisał:
W razie czego to złożę skargę.
Doprecyzujmy. W razie czego ?

Dziękuję za szybką odpowiedź, ale Ekspert pisze, aby uregulować dobrowolnie świadczenia zaległe, problem w tym, iż nie było i nie ma żadnych zaległości w płaceniu alimentów. wszystko odbywa się na bieżąco. Przyznane żonie (w grudniu 2012r.)zabezpieczenie alimentacyjne brat przez 2 mies. dawał córce bo żona wyprowadziła się z domu i nie dawała żadnego znaku życia. zabezp. alim. odebrała córka, ale podpisała ojcu dokument potwierdzający odbiór.
Pod koniec lutego żona zgłosiła do komornika iż mąż nie płaci jej zabezpieczenia aliment. sprawa odbyła się w maju sąd przyznał wówczas alimenty i nakazał wyrównanie za 3 mies.od tamtej pory nie było zaległości brat wypłacił jej wyrównanie oraz zabezpieczenie alim. za styczeń i luty chociaż nie musiał. ale komornik niestety nadal siedzi mu na karku.
Czytałam ze w takim przypadku można złożyc pozew przeciw egzekucyjny o zniesienie klauzuli wykonalności.. Czy brat może złożyc taki pozew?
Co bratu da złożenie do depozytu sądowego swiadczeń?

Bedek napisał:
Doprecyzujmy. W razie czego ?
W przypadku obciążenia dłużnika kosztami egzekucji. Przyznam szczerze, że nie wiem, czy komornik sam z Siebie może obciążyć wierzyciela takimi kosztami, czy tylko Sąd przy skardze.

@magaroj, jeżeli masz uiszczone wszystkie alimenty i złożysz do depozytu sądowego sumę odpowiadającą sumie alimentów za okres sześciu miesięcy (wraz z upoważnieniem komornika do podejmowania tej sumy w razie zwłoki), możesz żądać umorzenia postępowania. To jest zabezpieczenie. Jeżeli przestaniesz płacić alimenty albo się spóźnisz z ich zapłatą, komornik ściąga z depozytu odpowiednią ilość pieniędzy i podejmuje z urzędu egzekucję.

Ostatnia edycja:
Studenciątko napisał:
W przypadku obciążenia dłużnika kosztami egzekucji. Przyznam szczerze, że nie wiem, czy komornik sam z Siebie może obciążyć wierzyciela takimi kosztami, czy tylko Sąd przy skardze.
:ok:
Kosztami niecelowej egzekucji komornik może obciążyć wierzyciela. W praktyce jednak dochodzi do tego dopiero po uwzględnieniu skargi.

magaroj napisał:
Ekspert pisze, aby uregulować dobrowolnie świadczenia zaległe
Ekspert Bedek napisał, iż jeżeli były uregulowane dobrowolnie świadczenia zaległe ( a dłużnik to neguje ) - to należy wtoczyć dłużnikowi powództwo przeciwegzekucyjne.

Powrót