alimenty a paszport

• Autor wątku Autor wątku patsle
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patsle

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Mam pewną bardzo dziwną sytuację. Mój narzeczony jest Amerykaninem i mieszka w Stanach, dokładnie w Georgii. Ma 9-letnią córkę z poprzedniego związku na którą płaci regularnie i bez żadnych opóźnień alimenty w wysokości 40$ tygodniowo. Z alimentami nigdy nie było problemów, zazwyczaj dawał więcej niż przewiduje prawo. Zdecydowaliśmy, że dopóki ja nie skończę studiów przyjedzie do mnie do Polski a potem będziemy myśleć w którym kraju chcemy się osiedlić na stałe. Oboje wolelibyśmy aby była to Polska. Narzeczony złożył w związku z tym wniosek o paszport w przekonaniu, że nie będzie problemu z jego uzyskaniem. Ku naszemu zdziwieniu odpowiedź była negatywna. Departament Stanu uzasadnił decyzję tym, że przed ewentualnym otrzymaniem paszportu musi spłacić alimenty za cały okres do osiągnięcia przez córkę 18 roku życia. Wychodzi około 20tys dolarów. Ponieważ boją się, że nie wróci do USA i nie będzie opłacał alimentów, co dla mnie jest absurdem. Czy jest możliwość obejścia jakoś tego przepisu? Czy prawo zezwala w jakiś sposób na jego podróż do Polski? Czy nie może przylecieć nawet na miesiąc? Błagam o pomoc.

Powrót